Život je zázrak

Extrémní hromadění majetků mi připadalo vždycky legrační. Do hrobu si nikdo nic nevezme, tak oč kráčí? Dle mé skromné maličkosti jde o věčnou touhu po nesmrtelnosti, elixír života, kámen mudrců.

Když už tady jednou jsme, měli bychom si to prožít, užít, zažít, smířit se s životem i se smrtí, s naší existencí.  Pak možná něco pochopíme a budeme nesmrtelní.

Jde to lépe, když máme bazén, kurty a domácí kino, viděli jsme už půlku světa a jsme členem hned několika prestižních klubů ? Nemyslím. Mít co jíst, kde bydlet, dobrou práci, být zdravý přiměřeně věku a občas si někam zajet je základ, který v zásadě stačí. Vše ostatní už jsou opičárny, které ve skutečnosti nepotřebujeme. Že si je lidi tvoří je jiná věc, a myslím, že souvisí právě s touhou po nesmrtelnosti. Jakoby existovala přímá úměra mého života zde a „po životě“. Jo, ona snad existuje, jenže to nemůže být o počtu automobilů v garáži, to by fakt byl dost krutej vtip. Protože opravdu se lidi rodí s úplně jinými šancemi, nelze srovnávat možnosti perského prince se Zilvarem ze sirotčince.

Mám ráda lidi, kteří si dokážou pomoci, bez ohledu na počet dukátů v měšci.

Každá zkušenost je dobrá. Dole i nahoře. Když jste dole, poznáte ty nahoře, pokud natáhnete ruku. Ovšem musíte dokázat vstát. Když jste nahoře, máte volbu vidět ty dole. Můžete se rozhodnout jim pomoci, nebo je ignorovat, ba dokonce i padnout za nimi dolů. Obecně nahoře máte více voleb než dole, více svobody, to je asi hlavní výhoda. Můžete si dopřát více zážitků, ale musíte dávat pozor, abyste se jich nepřejedli. Neuzážitkovali se k tuposti či smrti.

VIPíci jsou obecně vzato „nahoře“. Mají se lépe než prostý lid ?

Nevím nevím. Za každou legraci se platí.

Třeba taková Ivetka. Hezká jako obrázek, rozumu poněkud mdlejšího, zneužívaná vším a všemi, pronásledovaná úchyly a bulváry. A ty její výběry partnerů, to je fakt tragikomedie.

Nebo Karel a Vendula. To, čím prošli, by jim snad nemohl závidět ani líšňák (brněnská čtvrť proslulá kolenovrtstvím a závistí).

Petr Muk. Deprese a muka. V 45 tečka.

A tak by se dalo pokračovat dál. Být nahoře zřejmě není tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Jasně že je lepší být zdravý, slavný a bohatý, než chudý, opuštěný a nemocný. Jenže ono se to míchá a neexistuje žádná zákonitost, že spolu tyhle věci souvisejí. A už vůbec nic z toho není zárukou štěstí.

Zkuste zhlédnout film Život je zázrak od Emira Kusturici. Tam je úplně všechno, co potřebujeme k životu.

Autor: Iveta Klimečková | pátek 6.8.2010 16:19 | karma článku: 9,95 | přečteno: 765x
  • Další články autora

Iveta Klimečková

Bajka o ministerstvu

27.8.2016 v 10:17 | Karma: 26,82

Iveta Klimečková

Panika v obci

12.12.2015 v 16:29 | Karma: 33,09

Iveta Klimečková

Městská hromadná poprava

30.9.2015 v 21:33 | Karma: 15,06