Žabožroutův ex

Další recepty. Nepříliš originální, ale lahodné jak brut, štíhlé jako prut. Nehodí se pro modelky, hysterky a anorektičky. Dále pro ty šťastlivce, kteří mohou zbouchat za noc tři rohlíky s marmeládou a stále se vejdou do svých 15-letých oděvů. Ti by si dalšími řádky zbytečně zvyšovali dioptrie.

Žabožroutův ex

Cibuli a česnek v hojné míře opečeme, skoro do hněda. Pak na to prskneme pokrájená rajčata, optimálně cherry, mírně osolíme, bohatě zasypeme bylinkami, a necháme dusit cca 10 min. Poté rozklepneme vajíčka, dosolíme, opepříme a uděláme ex. Kdo má rád rajčata, opravdu si pochutná.

Kuřecí hnáty v zelenině

Na EV (extra virgin olivový olej) opečeme hnáty, přidáme mladou cibuli, papriky, rajčata, cukety, česnek, byliny, podlijeme vývarem a dusíme pod poklicí cca půl hodiny.

Špenátová buchta

Na listové těsto dáme nejprve dušený špenát s česnekem, na to na cibuli opečené mleté hovězí, dále navrstvíme opět špenát. Celé to připlácneme zbytkem těsta, posypeme kmínem a vrzneme do trouby.  Cca po 10 min přidáme strouhaný sýr typu ementál a dopečeme do křupava. V rámci zachování linie může z naší porce krustu se sýrem spást potomek nebo partner, bude rád. Pokud na to máme žaludek :-).

Cuketa s koprem, jogutrem a matesem

Náhodně objevená kombinace chutí. Mladou cuketu podusíme na EV spolu s mladou cibulkou nebo pórkem, nakonec osolíme a přidáme hrst čerstvého kopru.

Varianta teplá

Na talíř dáme uzeného matesa, dušenou směsku a jogurt.

Varianta studená

Všechno to promícháme a necháme odležet. Je to opravdu skvělé.

Lehce zadušená ryba  

Potrava vhodná i pro batolata. Na EV (pro batolata na másle) dusíme cibuli a česnek, až změknou. Přidáme kvalitní filé bez kostí, mírně podlijeme vývarem a povaříme pod poklicí cca 20 min. Dobrý je k tomu mrkvový salát.

Špenát po středomořsku s flákotou

Na EV opečeme drcený česnek, přidáme špenát (já preferuju jeden kvalitní mražený listový a jeden obyčejný protlak dohromady), osolíme, zadusíme, nezahušťujeme. K tomu na prudko na pánvi opečeme libovolnou, předem v bylinkách a oleji naloženou flákotu. Nic světoborného, ale je to rychlé a dobré.

Polívky

Gordon se sýrem

Plechovky loupaných rajčat vrzneme do hrnce, osolíme, ocukrujeme, případně okyselíme, zkrátka aby to mělo chuť, a povaříme. Na talíř nastrouháme hromadu uzeného sýra, a vařící polévkou zalijeme. Přidat můžeme podle názoru a chuti i smetanu (šlehačku) a čerstvou bazalku. Děti se obvykle olizují až za ušima.

Zelený běs s králičími játry

Mražené růžičkové kapusty a játra povaříme ve vývaru spolu s kusem celeru, mrkví, cibulí a česnekem. Zeleninu kromě růžičkové kapusty vytáhneme, játra nakrájíme a běs je hotov. Do Ritzu by to nešlo, ale špatné to není.

Hrášková s krevetami

Na EV podusíme mladou cibuli, pak přidáme mražený hrášek, vývar, povaříme a rozmixujeme. Bokem opečeme krátce rozmražené krevety a na talíři je zalijeme polívkou.

Dýňová s koňakem

Dýni nahážeme do vývaru (největší problém je dostat ji ze slupky, doporučuju využít levnou pracovní sílu odrostlejších dětí, případně manželů), povaříme a rozmixujeme. Nakonec přidáme smetanu a koňak.

Pozn. Tento recept jsem získala od kamarádů. Je dobrá i bez koňaku, ale to pak prý jsem jak jeden nejmenovaný „slavný“ kuchař, který třeba dělá pórkovou polívku, a nemá-li po ruce pórek, dá tam mrkev….

Bujabéza

Tu určitě znáte, má několik podob, základem jsou mořské ryby a kořenová zelenina, vše opečeme, dusíme, vaříme, zalijeme smetanou a jíme.

Bon apetit.

 

A na závěr trochu něco podstatnějšího. Jedná se o popis, co si lze dopřát k nedělnímu obědu, žádné nové recepty nečekejte. Modelka by z toho patrně umřela, ale my, co nehodláme lézt na molo…

Česká kuchyň v mezích zákona

Napálený puberťák

Z libové kližky, cibule, papriky, koření, bylin a vývaru uděláme guláš. Vtip je v tom, že místo mouky nastrouháme na jemno mrkve, nejlépe nepříliš sladké, inertní chuti. Mrkve přidáme ihned na začátku, aby puberťák nerozeznal stopy jedovaté přísady v pokrmu.

Okradená svíčková

Libovou falešnou svíčkovou (nejsem ropný magnát) prošpikujeme a naložíme den dopředu do koření a oleje. Pak ji opečeme ze všech stran na oleji a vrzneme na pekáč na hromadu nakrouhané kořenové zeleniny a cibule. Upečeme pod alobalem do měkka. Zeleninu rozmixujeme, nepřidáme mouku, jen smetanu, stačí to.

Skororyba se zelím

Kačena přeci plave po vodě, takže je skororyba, n´est ce pas? Prostě ji upečeme v troubě do zlatova. Máme-li pevnou vůli, kůži odevzdáme členům rodiny. Ale nemusíme, dušené kysané zelí s jablky určitě strčí veškerou mastnotu do kapsy :-) .

Dobrou chuť.

Autor: Iveta Klimečková | úterý 1.3.2011 15:45 | karma článku: 11,41 | přečteno: 1806x
  • Další články autora

Iveta Klimečková

Bajka o ministerstvu

27.8.2016 v 10:17 | Karma: 26,82

Iveta Klimečková

Panika v obci

12.12.2015 v 16:29 | Karma: 33,09

Iveta Klimečková

Městská hromadná poprava

30.9.2015 v 21:33 | Karma: 15,06