- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Žabožroutův ex
Cibuli a česnek v hojné míře opečeme, skoro do hněda. Pak na to prskneme pokrájená rajčata, optimálně cherry, mírně osolíme, bohatě zasypeme bylinkami, a necháme dusit cca 10 min. Poté rozklepneme vajíčka, dosolíme, opepříme a uděláme ex. Kdo má rád rajčata, opravdu si pochutná.
Kuřecí hnáty v zelenině
Na EV (extra virgin olivový olej) opečeme hnáty, přidáme mladou cibuli, papriky, rajčata, cukety, česnek, byliny, podlijeme vývarem a dusíme pod poklicí cca půl hodiny.
Špenátová buchta
Na listové těsto dáme nejprve dušený špenát s česnekem, na to na cibuli opečené mleté hovězí, dále navrstvíme opět špenát. Celé to připlácneme zbytkem těsta, posypeme kmínem a vrzneme do trouby. Cca po 10 min přidáme strouhaný sýr typu ementál a dopečeme do křupava. V rámci zachování linie může z naší porce krustu se sýrem spást potomek nebo partner, bude rád. Pokud na to máme žaludek :-).
Cuketa s koprem, jogutrem a matesem
Náhodně objevená kombinace chutí. Mladou cuketu podusíme na EV spolu s mladou cibulkou nebo pórkem, nakonec osolíme a přidáme hrst čerstvého kopru.
Varianta teplá
Na talíř dáme uzeného matesa, dušenou směsku a jogurt.
Varianta studená
Všechno to promícháme a necháme odležet. Je to opravdu skvělé.
Lehce zadušená ryba
Potrava vhodná i pro batolata. Na EV (pro batolata na másle) dusíme cibuli a česnek, až změknou. Přidáme kvalitní filé bez kostí, mírně podlijeme vývarem a povaříme pod poklicí cca 20 min. Dobrý je k tomu mrkvový salát.
Špenát po středomořsku s flákotou
Na EV opečeme drcený česnek, přidáme špenát (já preferuju jeden kvalitní mražený listový a jeden obyčejný protlak dohromady), osolíme, zadusíme, nezahušťujeme. K tomu na prudko na pánvi opečeme libovolnou, předem v bylinkách a oleji naloženou flákotu. Nic světoborného, ale je to rychlé a dobré.
Polívky
Gordon se sýrem
Plechovky loupaných rajčat vrzneme do hrnce, osolíme, ocukrujeme, případně okyselíme, zkrátka aby to mělo chuť, a povaříme. Na talíř nastrouháme hromadu uzeného sýra, a vařící polévkou zalijeme. Přidat můžeme podle názoru a chuti i smetanu (šlehačku) a čerstvou bazalku. Děti se obvykle olizují až za ušima.
Zelený běs s králičími játry
Mražené růžičkové kapusty a játra povaříme ve vývaru spolu s kusem celeru, mrkví, cibulí a česnekem. Zeleninu kromě růžičkové kapusty vytáhneme, játra nakrájíme a běs je hotov. Do Ritzu by to nešlo, ale špatné to není.
Hrášková s krevetami
Na EV podusíme mladou cibuli, pak přidáme mražený hrášek, vývar, povaříme a rozmixujeme. Bokem opečeme krátce rozmražené krevety a na talíři je zalijeme polívkou.
Dýňová s koňakem
Dýni nahážeme do vývaru (největší problém je dostat ji ze slupky, doporučuju využít levnou pracovní sílu odrostlejších dětí, případně manželů), povaříme a rozmixujeme. Nakonec přidáme smetanu a koňak.
Pozn. Tento recept jsem získala od kamarádů. Je dobrá i bez koňaku, ale to pak prý jsem jak jeden nejmenovaný „slavný“ kuchař, který třeba dělá pórkovou polívku, a nemá-li po ruce pórek, dá tam mrkev….
Bujabéza
Tu určitě znáte, má několik podob, základem jsou mořské ryby a kořenová zelenina, vše opečeme, dusíme, vaříme, zalijeme smetanou a jíme.
Bon apetit.
A na závěr trochu něco podstatnějšího. Jedná se o popis, co si lze dopřát k nedělnímu obědu, žádné nové recepty nečekejte. Modelka by z toho patrně umřela, ale my, co nehodláme lézt na molo…
Česká kuchyň v mezích zákona
Napálený puberťák
Z libové kližky, cibule, papriky, koření, bylin a vývaru uděláme guláš. Vtip je v tom, že místo mouky nastrouháme na jemno mrkve, nejlépe nepříliš sladké, inertní chuti. Mrkve přidáme ihned na začátku, aby puberťák nerozeznal stopy jedovaté přísady v pokrmu.
Okradená svíčková
Libovou falešnou svíčkovou (nejsem ropný magnát) prošpikujeme a naložíme den dopředu do koření a oleje. Pak ji opečeme ze všech stran na oleji a vrzneme na pekáč na hromadu nakrouhané kořenové zeleniny a cibule. Upečeme pod alobalem do měkka. Zeleninu rozmixujeme, nepřidáme mouku, jen smetanu, stačí to.
Skororyba se zelím
Kačena přeci plave po vodě, takže je skororyba, n´est ce pas? Prostě ji upečeme v troubě do zlatova. Máme-li pevnou vůli, kůži odevzdáme členům rodiny. Ale nemusíme, dušené kysané zelí s jablky určitě strčí veškerou mastnotu do kapsy :-) .
Dobrou chuť.
Další články autora |