Suchá dřina za mizerný peníze.

Všude nás uvědoměle nabádají: „Jezte zdravé, kvalitní, české potraviny“. Doktorka Kateřina výhružně mává věncem buřtů.  Týmy odborníků překvapivě zjišťují, že je lépe jíst zeleninu než zákusky a bůček. Vědci varují: „Nekupujte levné dovážené potraviny, ničíte si játra (ledviny, srdce…).“

Chci podpořit naše zemědělství. Vím, že je to suchá dřina za pár šupů. Není nic nudnějšího než na rozpáleném lánu hrabat ze země jednu okurku (mrkev, bramboru…) za druhou. Snad jenom sbírat rybíz nebo okopávat jahody. Ani v kotci s vepři si mnoho legrace neužijete. Takže vím, že je to opravdu nezáživná, tvrdá práce, špatně placená a ještě se Vám kdejakej blbec ze štatlu směje, že Vám čouhá sláma z bot…

Pod tlakem médií se vydávám do ulic hledat kvalitní, zdravé a české jídlo. Je sobota dopoledne a farmářský trh v Brně v okolí 5 km nenalézám (ano, i to se může stát).

(Kravka se mi do kuchyně sice vejde, ale soužití se skotem nepovažuji za žádoucí. Drůbežárnu zavrhuji i vzhledem k naší kočce. Taktéž políčko si prostě ve svém městském bytě neoseju.)

Bystrozrace hledám obchody s českým zbožím. Nacházím francouzské sýry (proč myslíte, že jsou tak dobré?), italské omáčky, japonské suši, norské lososy, vietnamská bistra, polská masa a čerstvé pangasy přímo z ústí Mekongu. Český obchod jakoby se do země propadl …vlezu tedy do samoobsluhy či Universálního Marketu (protože máme doma hlad, pokusím se nakoupit kvalitní české jídlo zde).  Krátkozrace mžourám na složení každé blbiny, kterou vezmu do ruky. Strkám do košíku jen takové, jejichž součástí není žádné viditelné E (ale jak vím, že tam není E skryté? A že na tom slizkém europapírku nelžou?) Někde pro jistotu nepíšou NIC.

A teď vážně.

Co Čech to kverulant. Nechci být co Čech …. Konstruktivní řešení je snadné:  Dotace zemědělství. Proč myslíte, že francouzské nebo švýcarské sýry jsou tak dobré? Každý rozumný stát si své zemědělství pořádně dotuje. Protože ví, že se mu to těžce vyplatí. Protože 80% režijních nákladů při platbě daně z příjmu žádného zemědělce nevytrhne. Zemědělství potřebuje dotace. Nikdy si na sebe nevydělá tolik jako akcie na burze.  Kvalitní domácí strava je o dotovaném zemědělství.

Dokud se budou na Vysočině zaorávat brambory a cibule a bude k nám cestovat zelenina v podobě nedozrálých embryí přes půl světa, dokud nás budou zásobovat levnými mutanty z Číny a mletými veverkami z Ameriky, do té doby nebudeme mít reálnou možnost kdykoli a všude u nás doma zdravě a kvalitně jíst. A dokud budeme tyhle věci kupovat.

Kvalitní česká strava = dotované zemědělství. HOWGH.

 

 

 

 

Autor: Iveta Klimečková | čtvrtek 26.4.2012 23:06 | karma článku: 16,79 | přečteno: 961x
  • Další články autora

Iveta Klimečková

Bajka o ministerstvu

27.8.2016 v 10:17 | Karma: 26,82

Iveta Klimečková

Panika v obci

12.12.2015 v 16:29 | Karma: 33,09

Iveta Klimečková

Městská hromadná poprava

30.9.2015 v 21:33 | Karma: 15,06