Moje knížky

Pominu období mayovek, pubertální lásku k tvorbě E.M.Remarqua i adolescentní nadšení z Egypťana Sinuheta. Nebudu psát o všech dobrých knížkách, které mě kdy zaujaly a napadají. Ani tak nechci psát o perlách světové literatury. Dále jsou zaznamenána pouze tři dílka, před kterými jsem usedla na zem. Před kterými jsem oněměla, oslepla a ohluchla úžasem.

Knížky potěší každého, kdo má rád příběhy z pomezí fantazie a reality, tam, kde se oba světy protínají. Kdo je schopen strávit jistou dávku neobyčejného šílenství.

Winston Groom: Forrest Gump

Útlá knížka v naprosto jiném duchu než Oscary ověnčený velkofilm. Na jedné stránce se válíte smíchy, na druhé potlačujete slzy. Celkově žasnete. Obsah a forma si třesou pravicí. Neuvěřitelné historky, z nichž se film alibisticky vyvlékl. Jako příklad lze uvést mužnou major Fritchovou a opičáka jménem Sue, se kterými Forrest letí do vesmíru, a ztroskotá mezi lidojedy. S jejich náčelníkem hraje šachy, aby z nich neudělali polévku. Major se zamiluje do charismatického domorodce a volí život v křoví před civilizací.

Forrest není žádný kladný hrdina, jeden čas laškuje s drogami, pak ze sebe pro prachy dělá idiota. Chybí konečný doják – Jenny sice má malého Forresta, ale před životem s milovaným, ale poněkud nestandardním Forrestem zůstává s anonymním páprdou (volí životní jistoty). Poručík Dan si nenechá nasadit protézy, ani nepojme šikmooké děvče za ženu. Knížka končí tím, že se blůzující Forrest, Dan na kolečkovém křesle s lahví a opičák Sue courají světem. A jsou celkem spokojení.

Stručně řečeno:   Navzdory všemu, co se Forrestovi děje, je to lidsky uvěřitelný, silný příběh. A celou dobu se u něj královsky bavíte, pokud na tento druh literatury máte tykadla.

Jonathan Safran Foer: Naprosto osvětleno

Tohle je fakt tlustá kniha. Náročná. Časové linie se protínají, základními je přítomnost, období vyvražďování židů kolem války a konec 18. století. Vše se odehrává na Ukrajině, kam se vydává mladý americký žid pátrat po stopách ženy, která kdysi měla zachránit jeho dědečka před pogromem. Průvodcem mu je adolescentní Ukrajinec Alex, který vládne velmi špatnou angličtinou a žida nazývá Hrdina. Dalšími postavami jsou „nevidoucí“ Dědeček, který řídí auto, a jeho slepecká čubka Sammy Davis Junior Junior, která se do Hrdiny zamiluje. Potulují se Ukrajinou a zažívají historky, u kterých se opět můžete válet smíchy po zemi nebo plakat. Souběžně sledujete osud krásné Brod ze štetlu na přelomu 18. století a pozvolna se rozmotávající nit Dědečkových vzpomínek z války.

Fascinují je, jak se mění jazyky kapitol dle vypravěče. Přirozeně, uvěřitelně přeskakujete z příšerné Alexovy angličtiny do poněkud krkolomného jazyka snové židovské vesnice roku 179*, a sledujete dědečka, který žida fakt nerad, a ví proč. Opět se výborně bavíte. Příběh neklesá do laciného sladkobolného vyprávění, je skvěle vypointovaný a All is Iluminated je skutečně název, který sedne jak p*del na hrnec.

Kníha byla i zfilmována, Hrdinu hrál Eliah Wood, postavy byly všechny dost podařené, Alex v teplákové soupravě nesmrtelný. Bohužel tento film nelze udělat nízkorozpočtově, vyklubala se z toho nenáročná road mowie se čtvrtinou obsahu a triky jak z pravěku.

Jiří Kratochvil: Nesmrtelný příběh
aneb život Soni Trocké-Sammlerové čili Román karneval

Moje poslední perla. Kdo zná a má rád Jiřího Kratochvila, rozhodně doporučuji. Kdo ho dosud nezná, je čas to napravit.

Pohybujete se ve světě snů, které vykreslují realitu. Soňa se zamiluje v okamžiku, kdy se narodí, do Bruna, který se právě utopil v řece. Vrací se jí a milují se v pěti zvířecích podobách - šimpanz, jelen, vlk, slon, pardál. Jednou se jí zjeví i jako slizké UFO. Všechno je malinko posunuté za své hranice.  Opět přes zdánlivé neskutečno úžasně skutečné. Zoofilní ? Ne, ten šimpanz je opravdu Bruno.

Příběh se odehrává v Brně a okolí. Všemu vládne do absurdních rozměrů nabobtnalý velký bratr. Zastávky žerou nepohodlné lidi. V Lužánkách žijí chůvy malého Bruna a smečka vlků, kterým Soňa vládne. A tak dále. Nelze to povídat, dá se to jedině číst. Jedním dechem, který vám knížka současně bere.

Jiří Kratochvil se zfilmovat nedá. Na rozdíl od jiných, komerčně úspěšných spisovatelů. Ale ten úžas nad knihou po celou dobu až do úplného konce opravdu stojí za to.

*

Nevím, možná přijdou další knížky, ze kterých usednu a oslepnu úžasem. Pokud má někdo tip, budu moc ráda.

PS Omlouvám se za možné drobné nepřesnosti, šlo mi o atmosféru, ne o detaily.

Autor: Iveta Klimečková | úterý 28.6.2011 17:17 | karma článku: 7,17 | přečteno: 1227x
  • Další články autora

Iveta Klimečková

Bajka o ministerstvu

27.8.2016 v 10:17 | Karma: 26,82

Iveta Klimečková

Panika v obci

12.12.2015 v 16:29 | Karma: 33,09

Iveta Klimečková

Městská hromadná poprava

30.9.2015 v 21:33 | Karma: 15,06