Vydejte je všechny

Titulní strany zpravodajských portálů opět plní populární dvojice "naši milovaní politici a podezření z trestné činnosti". Opět bude zasedat imunitní výbor, opět bude (možná) hlasovat Sněmovna. Nebylo by nakonec jednodušší tu imunitu úplně zrušit?

Jednak by to ušetřilo čas jedinců i skupin a jednak by to jedince přimělo si dávat pozor. Rozhodnutí o vině a nevině patří jiným, nicméně těch podezření a žádostí o vydání se nám poslední dobou urodilo nějak moc. Je možné, že jsem to dřív tolik nevnímala, nicméně si nemyslím, že bych takové zprávy přehlédla. Aspoň (a přiznám, že převážně taky jenom) titulky zpravodajských portálů čtu.

Bárta, Škárka, Rath, Chaloupka a nyní možná Parkanová, to je pět lidí za polovinu jednoho volebního období. A ani si nejsem jistá, zda je výčet kompletní. Z počtu 200 poslanců to není málo, to je 2,5%. Padne podezření na takovou část běžné populace? To by dělalo 250 tisíc podezřelých za dva roky. Zvládli by to vyšetřovatelé vůbec?

Ano, vysoká politika s sebou nese větší moc, větší odpovědnost a tím pádem i riziko, že případný problém bude většího rozsahu. A imunitní ochrana s sebou nese větší ochotu riskovat. Naštěstí mýtus beztrestnosti padl. Ironií osudu VV brojily za omezení imunity a nyní mají nejvyšší počet vydaných. Pokud to někomu připadá škodolibé, máte pravdu.

Osobně jsem pro zrušení imunity vysokých politiků. Ať si za své činy, jak lidské tak politické, pěkně odpovídají stejně jako já nebo vy. Jen se trochu bojím následků. Rozkrytí všech afér a jejich pozadí dost možná povede k tomu, že se velká část občanů vinou nevolnosti obrátí naruby.

Autor: Klára Tůmová | středa 13.6.2012 18:34 | karma článku: 16,32 | přečteno: 741x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Letošní poprvé

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36

Klára Tůmová

V Praze je...

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07