Vezmeme si toho, co je míň bílej

Aneb když se člověk odchovaný v panelu po pár desítkách let přestěhuje do venkovského domečku, o vtipné situace není nouze.

"Víš, vona ty zvířata zas tak nemusí..." ostalo se mi poučení poté, co jsme paní nazývající všechny psy "doga" vyprovodily na autobus. Myslela jsem, že její odpor je omezený na hlodavce, ale je pravda, že v bytečku mívali jen a pouze želvu mně neznámé provenience. Právě tu, která kdysi dostala vitamin D určený pro mladšího ze synků a jen díky tomu se dnešních dnů dočkala...

"No já sem vo životě na venkově nic nevěděla, a pak sem ve sklepě viděla tu myš!" Začala své vyprávění o tom, jak ke kocourovi přišli, zatímco naše kočičí madam se vyvalovala na jídelním stole a na klín jí v nestřeženém okamžiku vyskočila naše šestikilová "doga". "První mě napadlo, já zdrhnu do Prahy, do nějakýho bytečku..." "V nejvyššim patře!" Dodala jsem jakože vtipně. "A ta jediná myš by si mě tam stejně našla!" Zasmály jsme se všechny. "Ale vono to nešlo... Ale tak na chytání myší měli všichni kočku, tak sem rozhodla, že si jí pořídíme. Teda kocoura, jako aby nebyly koťata..."

Zkrátka a dobře, hned se po nových sousedech informovala, kde by se dalo kotě-lovec sehnat. Dostala tip, a tak se tam vypravili. Dostali na výběr dvě černobílá koťátka. Žádné zkoumání, které je hezčí, žádné čekání na lásku na první pohled. "Vemem toho, co je míň bílej, bude venku, tak ať neni tak špinavej!" Rozhodla maminka tehdy náctiletých chlapečků nekompromisně. Moje sebeovládání nevydrželo a vyprskla jsem. Nejspíš neprávem, jejich kocour je starší než můj. "No, já věděla kulový," uzavřela své líčení a následovalo další. Kterak její zachránce před myšmi záhy po příchodu domů onemocněl a na veterině dostali vynadáno, že je podtrženej, že měl být ještě u maminky. Kdo viděl venkovské kočky, ví, že za "povinných" třináct týdnů péče o potomstvo v pohodě zvládnou porodit další várku. "Už sem si představovala to piplání kapátkem, naštěstí byl životaschopnej a začal hned žrát ty kotěcí granule..." Uzavřela počáteční peripetie "kočičí matka zkušená":

Z toho "podtrženého" prcka vyrostl "pan kocúr", který dobře loví nebezpečné hlodavce, chodí i domů a když se nikdo nekouká, spí na gauči...

Autor: Klára Tůmová | pátek 30.3.2018 9:34 | karma článku: 18,77 | přečteno: 1137x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Letošní poprvé

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36

Klára Tůmová

V Praze je...

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07