Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S tou bábou v jednom hrobě nebudu!

"Ten hrob v Miroticích už nebudu platit!" Prohlásila jednoho dne babička. Ač jí to máma i teta vehementně vymlouvaly, nepovolila. A tak máma místo posledního odpočinku části našich předků nakonec převedla na sebe.

Do Čížové na hřbitov se chodilo za mého dětství docela často. Stačilo naložit na karku vše potřebné a ušlapat tři kilometry po místní silničce. Vyplít hrob, opečovat kytičky, nasvítit svíčky a lampičku na olej, se kterou mámy vždycky tvrdě bojovaly, aby nečoudila. A ušlapat ty tři kiláky zpátky. Mirotice byly náročnější. Potřebné propriety se musely naskládat do tašek a hlavně na ten autobus jít včas. Co kdyby jel dřív... Čekat na něj s nudící se smečkou díťat u hlavní silnice musel být adrenalin. Po příslušných úkonech většinou zbyl čas i na nějaký ten nákup nebo zmrzlinu, než pojede autobus zpátky. Taky nesměl ujet, přece jen osm kilometrů je osm kilometrů a kráva nepočká. Řidičů, natož aut, moc k dispozici nebývalo. Protivínský hřbitov byl zcela v režii babičky. Každý pátek odpoledne městem projel speciálně vypravený autobus a odvezl zájemce (spíš zájemkyně) na kopec za městem. Děda pokaždé se zájmem sledoval, jak tam "báby" čekají na rohu.

To rozhodnutí nemohlo pro babičku být lehké. Znamenalo vymazat místo věčného spánku svých rodičů, mladšího bratra a bůhvíkoho všeho milovaného ještě. Jen těžko se dalo najít logické zdůvodnění. Jo, babičce bylo přes osmdesát, špatně chodila a hroby z obou stran byly odkázány na péči jejích potomků. Zejména ten mirotický dost trpěl a nad maceškami dávno převažoval plevel. "Nemůžeme se ho vzdát, je tam muj děda, jedinej, kterýho sem znala. Už tak mu tam pohřbili ženskou, kterou neměl rád, nemůžeme mu tam nechat dát někoho cizího." To byl asi hlavní důvod, proč se máma rozhodla minimálně navštěvovaný hrob ponechat ve vlastnictví naší famílie. Už nevím přesně, jaký byl příbuzenský vztah mezi mně již neznámým starým pánem a tou ženou, ale složitým způsobem přes několik lidí ji znal i táta. Svět jednoho okresu je holt malej.

Hrob oficiálně změnil majitele a za nemalé (pro mě tehdy neskutečné) peníze byl opraven. A upraven tak, aby moc péče nevyžadoval. Kdepak okopávání a pletí záhonků, jak se to dělalo dřív. Pěkně deska, kamínky, ať není jenom ta deska, mísa s netřesky, ty se nemusí zalévat. A my jednou nebudeme muset řešit, "kam s nimi". Pro nedávno dvacetiletého člověka je děsná už jen představa, že někdo uvažuje tak daleko do budoucnosti. Bohužel netrvalo dlouho a doma došlo na nepochopitelné dohady, kam bude uložena právě milovaná babička. K tátovi teprve v této době dolehlo, že nedávno opravený hrob není pro ni, že ji dáme k předčasně zemřelému dědovi. Máma znova zopakovala, že svému dědovi nemohla poslat nějaké cizí spolubydlící. Ne, když už tam má tamtu paní. Hrob bude pro ni a tátu. "S tou bábou v jednom hrobě taky nechci bejt!" Pronesl táta nikoliv poprvé památnou větu. Tůmovi mají specifický smysl pro humor.

...

"Sem už nikdo jinej než my nepříde. Někdo nám tu vydloubal ty netřesky a ty kamínky sou už hnusný, fólie děravá a nateklo tam, chtělo by to vopravit. A taky musim říct některýmu Fandovi, aby uříz ten břečťan." Keř obepínající zeď za hrobem se rozrostl řádně, to je pravda. "To eště žila babička, když si to dala předělat." Čisté kamínky jsme dotáhnout nezvládly, tak posloužila mulčovací kůra. Kterou vítr rozfoukal po okolí a prorůstání nežádoucí zeleně zdola nezabrání.

I čížovský hrob dostal desku a po stranách zůstalo jen pár kytiček. Přece jen nemáme kraj předchozích generací za rohem. A na protivínském nakonec přibylo jméno naší rodiny. Vlastně je to původní hrob po babiččině straně... Už dávno vím, že není v dětské velikosti, ale "ten na urny".

/pro L.P.

/úvodní fotka: Pixabay

Autor: Klára Tůmová | pátek 2.11.2018 21:37 | karma článku: 21,07 | přečteno: 1749x
  • Další články autora

Klára Tůmová

V cizím městě

To se tak stane, že se člověk ocitne v cizím městě, ze kterého doposud viděl jen několikeré nádraží a o kterém slyšel mnoho komentářů, co asi měly být vtipné. No, všechno je jednou poprvé. A těch poprvé bylo ten víkend nějak víc.

3.6.2021 v 18:14 | Karma: 13,56 | Přečteno: 409x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Hurá na špacír

Občas se stane, že někteří tak trochu nevědí, co by vlastně chtěli. A tak ti, co normálně zůstávají doma, by nejraději vyrazili do terénu. Zatímco jiní, co ven chodit mají, dělají že ne ne ne.

27.5.2021 v 16:12 | Karma: 10,55 | Přečteno: 184x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Tam, kde je svět v pořádku

O katalyzátorech je známé, že jich stačí málo. Tak málo, že ani nemusí být vidět. Přesto mají tu moc proměnit větříček v uragán... Tak je tedy ten svět v pořádku či není, když jak každej ví, časy se mění?

22.5.2021 v 18:02 | Karma: 18,00 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Příroda taky měla lockdown?

Když člověk po dlouhé době vystrčí nos z města... nakonec se nestačí divit, že se zas tak moc nezměnilo. Jako by se i louky a lesy zavřely do karantény a nic se tam nedělo. (Známá místa 100x jinak poosmašedesáté.)

6.5.2021 v 16:44 | Karma: 12,77 | Přečteno: 238x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Bílé město

To bílé a mokré, co už pražské ulice neznají, nám nedávno docela zavařilo. Nejdřív doslovně, když jsme nemohli na krok, leda se brodit do práce závějemi. A nakonec jsme zůstali přimražení doma, protože nám zamrzlo i auto.

6.4.2021 v 17:23 | Karma: 11,45 | Přečteno: 239x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz