Nevolili jste? Tak se nedivte!

Nechci brečet, že v krajských volbách uspěla strana, na niž jsem slýchala jen samá negativa. Koneckonců to není poprvé, co komunistům "narostly" preference. Ano, stává se to poměrně často. Konkrétně vždy, když je celková účast u voleb nízká.

Komunisti mají disciplinované voliče. Voliče, kteří svoje právo (rozuměj volební) berou jako povinnost. Však to také povinnost bývala. A tak jdou volit, bez ohledu na aktuální situaci, prognózy a své znechucení z vládnoucích.

Stejně tak se nestalo poprvé, že jsme volili na druhou stranu spektra. Posuny napravo - nalevo jen odrážejí celkovou nespokojenost. Kdo je u moci, je špatný, půjdeme na druhou stranu. Nic nového ve státě českém.

"Malé strany nemá cenu volit, stejně neprojdou a to nahrává vítězi." Fajn, tak tedy nepůjdu volit. To nahrává stranám se stabilní základnou voličů. A pak prskáme, že "narůstají" preference stranám, které volit nechceme. A hlavně nechceme, aby byly zvoleny. A to pasivním přístupem neovlivníme. Jeden hlas opravdu nic nezmění, ale pokud se aktivizujeme všichni, kdo ví?

"Jen vybíráme menší zlo z těch stran, co určitě projdou." Fajn, tak tedy nepůjdu volit. Nemůžu (nechci?) volit své ideály, tak se na to vykašlu. Výsledek viz výše. Nabízí se i možnost, že ze současných stálic menší zlo již vybrat nelze. A není tedy čas na změnu?

Takže, vážení Češi, není opravdu čas na změnu? Zkusme brát volební právo stejně jako voliči KSČM. A vybírejme svobodně, jako když jsme "měnili politiky". Třeba to napoprvé nevyjde. Nebo napodruhé. Nebo ani napotřetí. Nakonec se možná ukáže.

Je to dva a půl roku, co kampaň "Vyměňte politiky" docela zafungovala. Proč ji nezorganizovat znova? Vyměnili jsme, nelíbí se. Končíme nebo je znova vyměníme? A budeme je měnit, dokud se nám nebudou líbit? To možná znamená donekonečna. Nebylo by to nakonec zajímavé? Jistě, tento přístup má i svá negativa. Dnes zvolení budou mít nulové jistoty, že příště projdou zase. Včetně špiček a stálic. Což dost možná povede k dalšímu rozkrádání.

P.S. Politice moc nerozumím, moje úvahy berte radši s rezervou. Mezi práva svobodného občana nepochybně patří i právo je nevyužívat. Také umím nadávat na výsledky voleb. Demokraticky zvolené se nemusí líbit každému.

Autor: Klára Tůmová | neděle 14.10.2012 14:59 | karma článku: 16,49 | přečteno: 1073x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Letošní poprvé

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36

Klára Tůmová

V Praze je...

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07