Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se valí lavina

Země česká přestala být koronaviru prostou. Svět se točit nepřestal, a vlastně se jeho běh ani zásadně nezměnil. Zatím. První linie v tom byla naplno už týden.

Jen zakuklené asijské tvářičky v plném autobuse daly v pondělí ráno tušit, že nám tu něco lítá. Ze všelikých mimopražských skladů jsme se snažili ještě stáhnout nějaké dezinfekční gely, roztoky klidně i na prostředí, cokoliv. Velký provoz žadatelů o dezinfekce a respirátory způsobil, že jsme poprvé od listopadové výměny počítačů nestíhali naskladňovat a bedny s neakutním zbožím jen odhazovali mimo hlavní tahy. Panikou nezasažená část populace žádala, aby byla tahle koronavirová záležitost nazvána chřipkou. My jsme zatím žertovali o nutnosti naobjednat Imodium, inkontinenční pomůcky a anxiolytika. A čokoládu pro naši potřebu.

Zvýšený zájem uspíšil již v únoru nastupující výpadek "Růžového zázraku". Povedlo se objednat jen malá, cenově nevýhodná balení. Pro ty, co jiný "ibubrufen" prostě mít nemůžou. Taky Paralen a Panadol byly již dostupné jen občasmo. Kýžené FFP3 respirátory bylo záhy zakázáno prodávat mimo přesně vyjmenované destinace. Naše objednávky byly po odkladech na neurčito nakonec ze strany dodavatelů stornovány. Ale dorazila zásilka FFP dvojek. Za téměř neuvěřitelnou cenu. Populace poučená o jejich neúčinnosti se s tím nehodlala smířit. Kdy že budou ty FFP trojky? Proč jsme je nezajistili včas? A proč je tohle tak drahé? Ještě jsme udržovali volné aspoň únikové cesty, svět ještě normálně fungoval. A my jsme posílili o praktikantku.

Přesně na dva dny, než se zavřely školy a praxe byly z tohoto důvodu ukončeny. Slečna se přesunula na jinou misi. A ty respirátory, v jejichž prodej jsme na chvilku už nevěřili, zmizely. Dorazily další. Ještě o polovinu dražší. I ty se vyprodaly. Najednou postačovala i třída FFP1. Přivezli dezinfekční gelíky z Chorvatska. Kapesní, v šesti barevných a vonných provedeních. Radost z jejich existence střídalo dilema, který je nejlepší.

První akce, kterou budu muset oželet. Ale ještě jsem stihla výlet na druhý konec města. Pracovní. Poloprázdné metro, u výstupu dva páni v uniformách DPP instalovali informační ceduli. Podávání rukou bylo poněkud rozpačité. Absurdní je situace, kdy vám někdo podá ruku a pak vás pošle k dávkovači s dezinfekcí! Uvědomila jsem si, že vlastním docela slušnou zásobu. A že ji nedám. Ne kvůli tomuhle viru, ale jistě nepůjdou delší dobu sehnat. Taky snad někdy budu mít dovolenou, kdy "nouzové umytí" přece jen potřebuju častěji. Uniformovaní pánové už v metru nebyli. Naštěstí. Kdyby nedejbože měli teploměr, můj zavařený mozek by mohl být problém.

Home, sweet home. Některé akce se ruší, další jsou nejisté. Už v této fázi mi bylo jasné, že dubnové budu asi muset oželet všechny. Ne, že bych po tomhle zběsilém tempu v práci měla chuť někde courat! Zavřené posilovny vyhnaly spoustu lidí běhat do ulic. A mně došlo, že ani solná jeskyně nebude fungovat. Zrovna když se rozjíždí jarní kvetení! Rovněž knihovnu jsem už nestihla. To je však to nejmenší, nestihnutého čtiva mám doma stále dost. A beztak se teď ani nedokážu soustředit. Začaly se objevovat katastrofické scénáře, z obchodů mizelo jídlo. A pití. Snaha zásobit se drogérií pro případ zhoršené dostupnosti oblíbených produktů moc nevyšla, regály byly zpola vybrané.

Začali se kuklit i místní, byť v malém procentu. Kromě obecných doporučení přišla i specifická pro nás. Používat respirátory či alespoň roušky, brýle a rukavice, nejlépe se schovat za (plexi)sklo, dezinfikovat si ruce a zejména se snažit expedice maximálně urychlit. Dodržovat pauzy, odpočívat, jakékoli náznaky infekce hlásit kolegům. Poprvé jsme začali naše zakuklení vážněji řešit. Došly teploměry. Nejprve bezkontaktní, hned poté úplně všechny. Na poslední chvíli byla na skladě zadržena omylem objednaná velká balení paracetamolu, která nelze volně prodat. Blížila se chvíle, kdy cokoliv bude lepší než nic. Přišly velké dezinfekce. A taky zpráva, že se nejspíš brzy zavřou nákupní centra. Nikdo netušil, že mnozí už o víkendu do práce nepůjdou... A že se budu bát, abych se v neděli dostala domů...

Hrozeb jsem za svou praxi zažila dost. První rok po škole byla Praha plná žloutenky. A sehnat dezinfekci či antibakteriální mýdlo se rovnalo zázraku. Stejně tak možnost dát se urgentně naočkovat. Jasně, žloutenka není nic moc. Jednak špitál a pak omezení normální existence na ne zrovna krátkou dobu. Ale vyšilování v prevenci zrovna nepomáhá, neboť oslabuje imunitu... Jen jsme se oklepali, následovala slavná prasečí chřipka. Zmizely roušky, zoufale se shánělo Tamiflu, než došlo k jeho zablokování pro běžné občany. Desítky balení v tu chvíli ležící na skladě byly na pokyn shora uschovány pro potřeby personálu. Objevily se "lepší" roušky, neboť jak známo, obyčejné zdravého nechrání. Balení čtyři kousky bratru za pět stovek. Vyprodaly se během pár dní. I tohle období skončilo. Měli jsme štěstí, španělská nebo ptačí chřipka to nebyla. Netrvalo dlouho a v Německu se objevila E. coli. Dezinfekce šly opět na dračku, probiotika svého potenciálu kupodivu nedosáhla. A nikdo nejedl okurky, i když byly všude v akci. Za další rok zmizela Alpa kvůli methanolové prohibici. Upřímně jsem litovala ty, co o předmětném víkendu sloužili... Další dramata mi splývají, člověk si zvykne na ledacos.

A teď došly současně roušky, dezinfekce i Alpa! A taky peroxid, antipyretika, teploměry, (zatím jen?) gramová céčka. A čeká nás to i s rukavicemi. Zdá se, že tohle bude slušná jízda! Moji milovaní, neřešte, jaké máme OOP. Myslete na to, jestli stíháme aspoň dýchat. Děkuji.

/úvodní obrázek (c) Pixabay

Autor: Klára Tůmová | pondělí 6.4.2020 17:08 | karma článku: 9,87 | přečteno: 213x
  • Další články autora

Klára Tůmová

V cizím městě

To se tak stane, že se člověk ocitne v cizím městě, ze kterého doposud viděl jen několikeré nádraží a o kterém slyšel mnoho komentářů, co asi měly být vtipné. No, všechno je jednou poprvé. A těch poprvé bylo ten víkend nějak víc.

3.6.2021 v 18:14 | Karma: 13,56 | Přečteno: 409x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Hurá na špacír

Občas se stane, že někteří tak trochu nevědí, co by vlastně chtěli. A tak ti, co normálně zůstávají doma, by nejraději vyrazili do terénu. Zatímco jiní, co ven chodit mají, dělají že ne ne ne.

27.5.2021 v 16:12 | Karma: 10,55 | Přečteno: 184x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Tam, kde je svět v pořádku

O katalyzátorech je známé, že jich stačí málo. Tak málo, že ani nemusí být vidět. Přesto mají tu moc proměnit větříček v uragán... Tak je tedy ten svět v pořádku či není, když jak každej ví, časy se mění?

22.5.2021 v 18:02 | Karma: 18,00 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Příroda taky měla lockdown?

Když člověk po dlouhé době vystrčí nos z města... nakonec se nestačí divit, že se zas tak moc nezměnilo. Jako by se i louky a lesy zavřely do karantény a nic se tam nedělo. (Známá místa 100x jinak poosmašedesáté.)

6.5.2021 v 16:44 | Karma: 12,77 | Přečteno: 238x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Bílé město

To bílé a mokré, co už pražské ulice neznají, nám nedávno docela zavařilo. Nejdřív doslovně, když jsme nemohli na krok, leda se brodit do práce závějemi. A nakonec jsme zůstali přimražení doma, protože nám zamrzlo i auto.

6.4.2021 v 17:23 | Karma: 11,45 | Přečteno: 239x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz