Exodus, nebo exitus?

Tak jsme si zvolili prezidenta. Nějak nevím, co si mám myslet. Možná mi to je jedno. Možná je brzy na závěry.

Čtvrtek 24.1. večer. Odolávám pokušení vytípnout telefon a odeslat tak do tmy někoho, na koho nemám zrovna náladu. Na koho nemám nikdy náladu. Třeba se něco stalo, děsím se. "Už víš, koho budeš volit?" směje se člověk na druhém konci signálu. "Je to výběr, asi si vylosuju," kličkuju s odpovědí, do které mu nic není. "Z těch dvou snad jasnej!" hrozí se. "No jo, no," přiznám nenadšeně. "Mě ta antikampaň teda přesvědčila, abych vůbec šel! To, že Klaus emigruje, je dost lákavý. Hlavně ať to dopadne jak chce, bude kolem spousta místa, protože emigruje půlka republiky ."

Pátek 25.1. ráno. Za pár hodin začne druhé kolo přímé volby prezidenta, line se z rádia od momentu, kdy se polomrtvá vyhrabu z postele. Asi mi to začíná být jedno. Nebýt nepříliš pozitivní změny víkendového programu, ani bych volit nešla. "Koho volíš?" nese se kanceláří i chodbami. Většina má jasno, která chřipka je pro ně prasečí. Avatar fakt pobavil. Sledujeme, kdo odvolil, včetně Kárlova přešlapu. Bavíme se. "Tak jsme byly s Karynkou (pozn. pes) volit toho s tim rodokmenem," oznámí mi před kolapsem do postele mamka.

Sobota 26.1. před polednem. Po mírně dramatické cestě odevzdávám svůj hlas. Slečnu u komise pamatuju ještě v kočárku. Asi jsem už stará. Odpoledne začínají přátelé komentovat zatím průběžné výsledky. Zde žijící si hledají nové místo pro pobyt. V cizině žijící se prý budou bát přijet na návštěvu. Někteří se tváří, že i smrt by byla lepší. Část se mění v alkoholiky. Hm, asi tu fakt bude místo. Jen nevím, jestli o něj za tuhle cenu stojím. Spíš tipuju, že většina nic nepodnikne. Nebo můj hloupý obranný mechanismus nedokáže přijmout, že vážně může být tak zle???

"Pro plebejce se stejně nic nezmění," zní jeden z komentářů. Jeden vzácný. Asi pravdivý. Asi je jedno, kdo nám bude viset na významných místech. Pravomoce prezidenta zas tak bombastické nejsou. Kvůli politickému programu ho beztak nevolíme. I veto zákona je přehlasovatelné. Jen ta reprezentace. Spánek je přece jen přijatelnější, než vtipkování, které si ne každý přebere správně. Třešničkou na dortu se stane komentář současného pana prezidenta o pravdě a lásce. Češi se začínají ukazovat v plné parádě.

Sobota 26.1. večer. Dopočteno, televize plná voleb. Kulisy hlavních zpráv na Nově se mi nelíbí. Na bednu koukám zcela výjimečně. Konečně přichází oblíbené téma nehod a katastrof. "Ta největší už stejně byla," shodneme se. Nechápu jediné: Kdo nám toho prezidenta vlastně zvolil.

Autor: Klára Tůmová | sobota 26.1.2013 22:00 | karma článku: 13,71 | přečteno: 777x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Letošní poprvé

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36

Klára Tůmová

V Praze je...

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07