Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Babinec, přidat!

Kdykoliv se řeší dnešní kynoucí děti a nějaký chytrolín vytáhne variantu navýšení počtu hodin tělocviku, napadne mě jediné. Zachraň se, kdo můžeš!

Tělocvik dlouho nepatřil k mým oblíbeným předmětům. Prý proto, že jsem v něm nevynikala. A to zas proto, že to děláme špatně (jako všechno). Na prvním stupni to ještě šlo. Poté, co paní učitelka před přestávkou oznámila náplň nadcházející hodiny, byl ještě čas něco "zapomenout". Třeba tepláky nebo kecky.

Hrůza nastala s přechodem na druhý stupeň. Mladý pan učitel a holčičky teprve se blížící -náctkám, to nebyla právě ideální kombinace. Zejména venkovní hodiny stály za to. Za každého počasí se konal běh po městě. Pěkně od školy nahoru nad bývalou nemocnici, rychlá parodie na protažení a kolem cikánského horničáku běžet zpátky na školní hřiště. Tam pan učitel, námahou zcela nedotčený, přidřepl a jal se stopovat třicet vteřin. Kdo doběhl později, za trest musel dělat dřepy s výskokem, posléze s variantou pánských kliků. Vše bylo proloženo pořváváním "Babinec, přidat!" a neustálým připomínáním čekajícího trestu za lenost. Tempo však bylo zvolené správně pro odlišení mizerné fyzičky a nedostatečného nasazení, jinak si neumím vysvětlit, že jsem nikdy trest nedostala. A rodiče dnešních dětiček nejspíš vyvalí oči, že nikdy nikdo nezkolaboval. Podotýkám, že smog, mráz ani letní vedro nebyly tréninku překážkou. I mně se dnes protáčejí panenky nad tou nezodpovědností. Po splnění trestů byl obvykle mezi nás vhozen míč s řeklo se buď "přehazovaná" nebo "vybíjená". To byl výběr!

Celkově jsem si nevedla moc dobře. Strach z pádu a úrazu mě bezpečně vyřazoval z úspěchu při gymnastických cvičeních. Venku i v tělocvičně se navíc vyskytovaly ty kulaté létající věci. Co na tom všichni vidí? Při rozdělování do družstev jsem vždycky zůstala mezi posledními. Který kapitán by chtěl někoho, kdo to vždycky zkazí? Od pozice "osla" mě spíš než cokoli jiného zachraňovala touha spolužaček opsat si v šatně úkol z matiky, češtiny nebo angličtiny.

Atletika by mě docela bavila, kdyby nebyli všichni posedlí tabulkami na "správné" výkony v příslušném věku. Oblíbený byl zejména hod granátem směrem ke školní budově. To, aby to lépe létalo! Vrcholem snažení i "snažení" byla každoročně obávaná patnáctistovka. Abychom nepodváděly, počítal nám kolečka po 125 metrech někdo jiný. Jednou jsem dostala "kamarádku", která mi přidala jedno navíc a zkazila mi tak vcelku slušný čas. Těšit mě mohl leda (bohužel domnělý nebo prchavý) fakt, že se moje fyzička přece jen vylepšila.

Mladý pan učitel opustil základku a jeho místo zaujala slečna učitelka čerstvě po škole. Ta, které kluci při hudebce říkali "Hele, Jituš, pocem!" a holky ji nesnášely, že byla hezká. Po roce ji vystřídala dáma ve věku našich rodičů. A začal se hrát "opravdový" volejbal. Aby ne, když ho půlka třídy chodila trénovat do oddílu při Sokole! Já se jen divím, že mi ještě zůstaly nějaké prsty. Nejvýhodnější pro všechny bylo tvrdit, že my neumětelky máme lepru a nechceme nikoho nakazit, tak se míče nemůžeme dotknout. V basketu jsem si nevedla lépe. Přehodit někoho, kdo je o hlavu větší, není jednoduché ani pro šikovnější jedince. Prý mě málo tahali za uši, tak jsem pořádně nevyrostla.

Nebyl všem dnům konec, jen těm mým základkovým. Na gymplu utrpení narostlo přímo exponenciálně. Dva roky jsem čekala, že z těláku rupnu. Zachraňoval mě jen fakt, že třídní na kolenou prosila, ať mi tento předmět nezkazí vysvědčení. Já jsem mezitím to svoje našla a v ústraní trénovala sport-nesport-umění. Až do doby, kdy další série komplikací odeslala výsledky několika let dřiny do nenávratna a mě na poštu s přihláškami na vysokou.

Tam se sport dal vybrat a já se najednou přistihla, že chodím dobrovolně na hodiny navíc. Aerobik v jakékoli podobě je o hodně lehčí, než klasika a muzikál, takže jaký stres?

Autor: Klára Tůmová | neděle 14.2.2016 14:55 | karma článku: 16,08 | přečteno: 747x
  • Další články autora

Klára Tůmová

V cizím městě

To se tak stane, že se člověk ocitne v cizím městě, ze kterého doposud viděl jen několikeré nádraží a o kterém slyšel mnoho komentářů, co asi měly být vtipné. No, všechno je jednou poprvé. A těch poprvé bylo ten víkend nějak víc.

3.6.2021 v 18:14 | Karma: 13,56 | Přečteno: 409x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Hurá na špacír

Občas se stane, že někteří tak trochu nevědí, co by vlastně chtěli. A tak ti, co normálně zůstávají doma, by nejraději vyrazili do terénu. Zatímco jiní, co ven chodit mají, dělají že ne ne ne.

27.5.2021 v 16:12 | Karma: 10,55 | Přečteno: 184x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Tam, kde je svět v pořádku

O katalyzátorech je známé, že jich stačí málo. Tak málo, že ani nemusí být vidět. Přesto mají tu moc proměnit větříček v uragán... Tak je tedy ten svět v pořádku či není, když jak každej ví, časy se mění?

22.5.2021 v 18:02 | Karma: 18,00 | Přečteno: 324x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Příroda taky měla lockdown?

Když člověk po dlouhé době vystrčí nos z města... nakonec se nestačí divit, že se zas tak moc nezměnilo. Jako by se i louky a lesy zavřely do karantény a nic se tam nedělo. (Známá místa 100x jinak poosmašedesáté.)

6.5.2021 v 16:44 | Karma: 12,77 | Přečteno: 238x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Bílé město

To bílé a mokré, co už pražské ulice neznají, nám nedávno docela zavařilo. Nejdřív doslovně, když jsme nemohli na krok, leda se brodit do práce závějemi. A nakonec jsme zůstali přimražení doma, protože nám zamrzlo i auto.

6.4.2021 v 17:23 | Karma: 11,45 | Přečteno: 239x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz