A zase ta chřipka!

Horečky. Bolest celého těla. Totální marnost. Dusivý kašel a únava přetrvávající v řádu týdnů. Scénář, jaký si nikdo z nás jistě nepřeje. Scénář psaný chřipkovým virem.

Přišel leden a média opět plní oblíbené téma nastávající chřipkové epidemie. Statisticky každý rok onemocní pětina populace. Chřipkové epidemie tu byly i před ptačím a prasečím kmenem. A možná i horší. Na školách bývaly dokonce chřipkové prázdniny. Pro aktuálně zdravé jedince úžasná věc. A na chřipku se každoročně umíralo. Očkování nebylo.

Nejhorší pandemie přišla po první světové válce a zabila víc lidí než válka sama. Podobný scénář má tendenci se v určitých intervalech opakovat a jistá bdělost nad změnami chřipkového viru je namístě. Není však nutné šířit paniku mezi prostý lid. Přesto je všude plno zpráv o aktuálním počtu zemřelých a umírajících na prasečí chřipku. Prosím, vezměte na vědomí, že zde se již jedná o běžný sezónní kmen!

Ptačí chřipka měla smrtící potenciál, ale nepoužitelně nízkou nakažlivost. Naštěstí. Nebo naneštěstí? Možná by už bylo po pandemii a nová by se v řádu desetiletí nečekala. Prasečí chřipka naopak splňovala kritérium nakažlivosti, ale nebyla zásadně nebezpečnější než předcházející kmeny. Možná zabíjela i méně. Jenže nic z toho nezní jaksi senzačně. To i jediná zprávička o tulení chřipce publikovaná v hloubi loňského roku je zajímavější.

Takže prosím KLID! Přišel kmen očekávaný, sezónní a nepandemický. Stejný nebo jen málo změněný několik let po sobě. Nehrozí větší nebezpečí než před 10, 15 nebo 20 lety. Vyšiloval snad tehdy někdo, že je epidemie chřipky?

Vhodnost a nevhodnost, stejně jako indikace a kontraindikace očkování tady rozebírat nebudu. Já sama očkovaná jsem. Je mi jedno, že nechávám vydělat podlou farmaceutickou firmu. Stejně nějaká z nich vydělá, když onemocním. Neřeším, že očkování s sebou nese rizika. Vážné komplikace jsou velmi vzácné. Budete snad z těchto důvodů riskovat tetanus? Je váš pes očkovaný proti vzteklině?

Autor: Klára Tůmová | čtvrtek 10.1.2013 22:01 | karma článku: 9,12 | přečteno: 622x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Letošní poprvé

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36

Klára Tůmová

V Praze je...

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07