Tajemnými vyšehradskými kasematy k originálům soch z Karlova mostu

Ohromena vcházím do podzemního sálu Gorlice, který se ukrývá na konci chodby ve vyšehradských hradbách. S údivem hledím do kamenných tváří originálních soch z Karlova mostu a po těle mi z toho mrazí posvátností.

Až se někdy budete potulovat po hradbách Vyšehradu, zkuste se ponořit do tajemných chodeb, které se v jejich útrobách ukrývají. Dlouhé kasematy, které vedou skrze tlusté zdi a sloužily k rychlému a nepozorovanému přesunu vojáků, bránících pevnost Vyšehrad.

kasematy v hradbách Vyšehradu - chodby pro vojenskou obranu

Chodby jsou jen 1,6 m široké a 2,6 metrů vysoké a celkově měří 1,17 kilometrů. Jsou tu okýnka, co sloužila jako střílny a výklenky, do kterých vojáci ukrývali zbraně. Ale co je nejvíc! Na konci chodby vás čeká největší překvapení. Vejdete do podzemního sálu Gorlice, kde zůstanete ohromeni.

podzemní síň Gorlice s originály soch z Karlova mostu

Je tu ukryto šest originálů soch z Karlova Mostu. Neuvěřitelný! Veliké několikatunové sousoší Madony se sv. Bernardem od Matěje Václava Jäckela z roku 1709.

sousoší Madony a svatého Benedikta, r. 1709 od Matěje Václava Jäckela

Sousoší svaté Ludmily se sv. Václavem od Matyáše Bernarda Brauna! Když si představím, jak ji mistr roku 1720 sochal a já teď stojím pár centimetrů od ní.... aach. V levé ruce drží Ludmila závoj, kterým byla uškrcena a v pravé ruce svírá Bibli, ze které učí číst svého vnoučka Václava. 

sv. Ludmila s vnukem Václavem, 1729, Matyáš Bernard Braun

Svatý Vojtěch od Maxmiliána Brokoffa z roku 1709, socha svatého Augustina z roku 1708 s další.

sv. Augustýn, 1708 od Jeronýma Kohl nebo Jana Bedřich Kohl-Severy (neví se přesně)

Je to tajemný, mrazivý a nádherný pocit tu stát. A moc návštěvu Kasemat doporučuju. Otevřeno je denně od 10-18h, vstupné je 90 korun a prohlídky začínají každou celou hodinu v Cihelné bráně. Mějte se krásně.

sv. Anna, Svatá Anna, 1707 od Matěje Václava Jäckela
detail sousoší Madony a sv. Bernarda

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Hášová | pondělí 7.11.2022 11:19 | karma článku: 18,78 | přečteno: 390x