Svatý Martin přicválal na bílém koni do Prahy

Vůně pečené husičky, svatomartinské víno, stoly se prohýbají a lidé oslavují svatého Martina, který na svém bílém koni zasype krajinu a města prvním sněhem. 

Dnes, 11.11.2022 přesně v 11:11 hodin Martin na bílém koni přicválal do Prahy a to rovnou na Karlův most!

svatý Martin na bílém koni na Karlově mostě

Svatý Martin žil ve 4. století a na přání svého otce se stal už v 15 letech římským vojákem. Podle legendy jednoho mrazivého zimního večera uviděl žebráka, který marně prosil o almužnu. Dobrosrdečný Martin rozsekl svým mečem vojenský plášť a se starcem se o něj podělil. Zachránil ho tak před umrznutím.

podělil se s žebrákem o polovinu vojenského pláště

Čím dál tím víc ho ale přitahovalo křesťanství a víra. Odešel z armády a v Galii, na území dnešní Francie, založil klášter a stal se mnichem. Byl dobrosrdečný, pomáhal lidem, žil ve víře a pokoře.

svatý Martin

A víte, proč se na svatomartinské hody podává právě pečená husa? Martin se stal natolik oblíbeným, že ho chtěli lidé zvolit svým biskupem. On byl ale příliš skromný a moc se mu nechtělo. A tak, když pro něj přišli, schoval se. Svým kejháním ho ale prozradily právě husy, lidé Martina našli a biskupem nakonec zvolili. Aby byly husy za tento čin "potrestány", staly se hlavní pečínkou na slavnostním stole při oslavách svatého Martina.

husopasky

Nechybí ovocné a svěží svatomartinské víno, které je stáčené jako první víno roku. Pekly se rohlíčky ve tvaru podkov, lidé se veselili a vítali paní zimu. Každý rok vjíždí 11. 11. svatý Martin na bílém koni do českých měst a přináší s sebou první sníh na připomenutí jeho dobrého skutku.

oslavy svatého Martina

Jeho ostatky odpočívají v různých městech Evropy, jeho rameno a zub jsou uloženy také u nás v Praze, v katedrále svatého Víta. Je patronem vojáků a koní, vinařů a žebráků.
Užijte si svátek svatého Martina. 

přivezl nám valník sněhu pro Prahu

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Hášová | pátek 11.11.2022 18:09 | karma článku: 13,60 | přečteno: 317x