Praha je opravdu ze zlata!

Když za Rudolfa II. míchali pokoutní alchymisté v zapadlých dílnách pražských uliček lektvary, aby přeměnili kámen ve zlato, těžko by si bývali pomysleli, že přízvisko "zlatá" zůstane našemu hlavnímu městu napořád.

Praha  je opravdu ze zlata! Včera jsem se o tom přesvědčila, když se soumrak měnil ve tmu a světla lamp a oken se začala pomalu postupně rozsvěcet.

jako by ji někdo zlatem posypal

Zlatě se prý Praha začala třpytit už za vlády Karla IV., který nechal pozlatit věže Pražského hradu, aby zářily do dáli. A také domy a paláce se prý zvenku zlatavě blyštěly, to proto, že byl do omítky přidáván písek z Vltavy, ve kterém se ve slunečním světle odrážely zlatavé třpytečky. Ale kdo ví. I císař Rudolf II. má prsty v oslovení zlatá Praha. Jeho vášní byla alchymie a touha získat díky ní zlato. Do Prahy se proto za jeho vlády alchymisté jen hrnuli. Ve svých dílnách vařili lektvary a namáčeli do nich kamení ve snaze Rudolfa zasypat zlatými valouny. Nic z toho se nekonalo, ale zlatá nám díky nim Praha už zůstala. 

za soumraku

A že je to pojmenování tuze pěkné neuniklo ani současníkům. Zlatá Praha býval český časopis vydávaný v letech 1864-1929. Zlatá Praha je i slavný mezinárodní televizní festival, který pořádá Česká televize už od roku 1964 a je tak nejstarším televizním festivalem v Evropě. Kdybyste raději rozhlasové vysílání, můžete si poslechnout internetové rádio Zlatá Praha. Skladatel František Kmoch složil na konci 19. st. pochod s názvem... jak jinak než Zlatá Praha. Poslechla jsem si ho dneska a klidně bych si uměla představit, jak v jeho rytmu mašíruje slavnostní vojenský průvod Prahou. Na luxusní večeři jste mohli donedávna zajít do restaurace Zlatá Praha v hotelu InterContinental, který stojí  na samém konci Pařížské ulice a v „devadesátkách“ býval  topdeluxe. V současné době se celý od základů rekonstruuje. Jeho renovace bude dokončena na začátku roku 2023, tak do té doby můžete našetřit pár tisícovek a restaurant Zlatá Praha v posledním patře, s výhledem kam vám peněženka dovolí, vyzkoušet. Ať už se vám líbí nejvíc Praha stověžatá, matka měst, srdce Evropy, duše Česka… vždycky bude naše a nejkrásnější.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Hášová | úterý 8.11.2022 15:33 | karma článku: 15,58 | přečteno: 376x