Lampář z Karlova mostu

Rozzářené oči děti a úsměvy dospělých... to je procházka s panem lampářem po Karlově mostě. Zažehává plamínky do plynových lamp v adventním čase a vrátí vás tak do milých dávných časů.

Lampář na Karlově mostě, který umí roztančit nejen plamínky v krásných plynových lampách, ale také vykouzlit úsměvy malých i velkých, kteří se na tuhle kouzelnou chvíli přišli podívat.  Se svou dlouhou lampářskou tyčí vyjde na Karlův most a postupně rozsvítí všech 37 lamp. Malým háčkem na konci tyče zachytí kroužek pod lucernou, cvakne to, zasyčí a objeví se plamínek, který rozsvítí celou lampu. Takovou radost jsem měla!

Lampář z Karlova mostu

 Když přivřu oči, úplně vidím Prahu kdysi dávno… bíle zasněžené ulice, pan lampář zvolna vykračuje, pozdraví se s ponocným a mizí dál do tmy, aby rozdal světlo do pražských luceren.  Našeho pana lampáře z Karlova mostu tu můžete potkat každý den až do 23. prosince vždy od 16 hodin, kdy vychází z Křižovnického náměstí  přes Karlův most směrem na Malou Stranu a zpátky.

zážitek veliký

Pražská plynárenská si také každý rok přichystá krásnou procházku  „Od kandelábru ke kandelábru“, která je na rozdíl od té na Karlově mostě spojena i s výkladem o lampách a tomhle krásném řemesle. Na to se moc těším. Vychází se z Loretánské ulice, kde je první z osmiramenných původních kandelábrů na Hradčanské náměstí, kde pan lampář zažehne dalších osm lucerniček. Je to zážitek!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Hášová | středa 30.11.2022 10:26 | karma článku: 14,41 | přečteno: 335x