Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deník spisovatele – ten nejpitomější sociální experiment všech dob

Zavřít dlouhodobě zdravé lidi, jako kdyby něco provedli, je dost možná ten nejbizarnější experiment všech dob. Je špatný z několika pohledů, ale to by se jeho autoři na něj museli tak sami podívat.

Zavřít dlouhodobě zdravé lidi, jako kdyby něco provedli, je dost možná ten nejbizarnější experiment všech dob. Je špatný z několika pohledů, ale to by se jeho autoři na něj museli tak sami podívat. Tak plošný, znepohybňující, atomizující kriminál národa nemá žádný precedens. Nechci to srovnávat s válkami, už jen proto, že války byly součástí celé historie a lidé s válkami museli počítat. Ale ani tehdy (když vynecháme torturu, genocidy atd.) se obyvatelstvo plošně neocitalo v takové absurditě. Ani stanné právo nikdy nezakazovalo, aby si člověk vyšel za vesnici, natož, aby se tam nemohl nadýchat čistého vzduchu.

Taková totální manipulace člověka má min. dvě příčiny. Jsem si jistý, že ještě před dvaceti lety by nebyla možná. Ještě nikdy nebyli lidé otroky svého online připojení. Jestliže dnes vláda něco vyhlásí, počítá s tím, že to lidé ihned akceptují. A čím víc jich je připojeno online, tím víc a lehčeji se poddávají manipulaci. Berou to jako fakt, že odedneška se totálně omezí jejich svoboda. Média to na ně vysloveně chrlí a sociální sitě vytváří tu pravou paniku. Už není potřeba používat tlampače, objet zapadlé obce, stačí k tomu online tiskovka. Tento způsob svádí k tomu, aby se zaváděla zcela bezprecedentní opatření.

Druhá příčina této situace s tou první souvisí. Čím větší kolektivita, tím menší je naše autonomie. Díky online připojení nám snad ani nedochází, jak snadno lze jedince omezit. O to víc se stává masou, kterou je dnes snadné převychovávat. Jestliže zpřetrháte styky mezi dětmi, rodiči, nebo prarodiči, širšími příbuznými, uděláte z nich atom. Tento atom, součástka, je snadno ovlivnitelná a vyměnitelná. Tudíž má strach, přizpůsobuje se za každou cenu, ať už opatřením nebo ideologii. Ano, za tím vším hledejme ideologii, která dnes ochromuje Západ. Ještě nikdy v moderní historii nebyl Západ tak znesvobodňující.

Nemoc Covidu jen obnažila jeho současnou slabost. Jestli se na začátku pandemie ještě staré kolébky demokracie pokoušely reagovat selektivně, podlehly brzy tlaku Východu. Čínský model zvítězil na celé čáře, aniž by to média tak jasně nazvala. Plošnost je despotická, antihumánní, ale hlavně je nevyužitelná pro liberální demokracii. Proto je vidět, jak se tento model u nás stal velmi trapným hybridem. Jeho účinnost je slabá, polovičatá, přináší víc škody než užitku. Pokud někdo selhal, pak západní věda, nikoliv medicína, ale epidemiologie a blízké obory. Celý Západ bohužel podléhá stále víc kolektivní ideologii.

Výhoda Západu byla vždy v lidské tvořivosti oproti jiným. Dnes věda jen kvantifikuje a zapomíná na potřeby člověka. Nemůže používat stejný mustr, aniž by se vyhnula nesnesitelnosti. Je tisíce zvláštností, které způsobují traumata; když už odmyslíme ekonomiku a školství. Věda je dnes v krizi, kterou nevyřeší mediální experti. Ti se dnes vyhřívají na výsluní zájmu, ale o společnosti nemají páru. Zapomíná se, že věda není nic daného, je to spíš historie předešlých omylů. Nepochybuju, že se jednou budou psát dlouhé statě o tom, jak věda selhala. A přivedla společnost do toho nejpitomějšího sociálního experimentu všech dob…

Ukázka z knihy Deník spisovatele

Autor: Jan Klar | úterý 23.3.2021 11:50 | karma článku: 27,37 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Jan Klar

Marek Prchal - chlapec z laciného kraje

Nemám nic proti lidem, kteří se vymykají, jsou trochu ujetí, když to, co dělají, je v něčem inspirativní. Ale být extravagantní, abych dělal určité pózy, neboť marketing typu, který dělá p. Prchal je bohužel pouze kalkul

5.4.2023 v 11:55 | Karma: 21,05 | Přečteno: 682x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Histrióni zase jednou slavili Českého lva

Zdá se, že ta umělost, kterou s sebou nese mediální svět, potažmo svět soc. sítí, současníky znervózňuje. Neumí k ní přistoupit přirozeně jako k tomu, co je součástí stále stejné reality.

8.3.2023 v 11:51 | Karma: 26,60 | Přečteno: 678x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Špatné divadlo, které se v Česku hraje 2

Špatné divadlo, které se v Česku hraje, vrcholilo poslední tři měsíce, kdy probíhala prezidentská kampaň. Ještě nikdy jsem neviděl tolik „slušných“ lidí fandit jako ve wrestlingové aréně.

2.2.2023 v 11:55 | Karma: 36,65 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Takové normální zabíjení statisíců zvířat...

Nemůže být většího kontrastu v dnešní době. Na jedné straně prezidentská fraška, nekonečná duchaprázdnota, nanicovatost kampaně, společenský trapas, náhražka témat, černobílost, kdy se lidé dělí na anděly a ďábly

19.1.2023 v 12:00 | Karma: 33,19 | Přečteno: 793x | Diskuse| Ostatní

Jan Klar

Válka proti mužům už nějaký čas eskaluje...

Ten radikální řez mezi autenticitou a pózovitostí, která dnes převládá, jsem zahlédl nedávno na DVTV. Pan Veselovský si pozval J. Mareše, bývalého kriminalistu, úspěšného scénáristu Případů 1. oddělení.

8.11.2022 v 11:51 | Karma: 34,09 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2833x
 www.klar-knihy.cz

 

 

Seznam rubrik