Spíše než v restauracích, zakažme kouřit na ulicích.

Už léta se vedou debaty o zákazu kouření v restauracích, ale přitom kouření na ulicích některých měst je mnohem větší svinstvo. Když jde někdo dobrovolně do kuřácké restaurace, je to na jeho zodpovědnost. On se rozhodl, že bude celý večer dýchat škodliviny. Dnes má totiž možnost jít i do nekuřáckých restaurací, které jsou v posledních letech stále více oblíbené. A čim více jsou v oblibě, tím více jich je.

Jiná situace je ovšem na ulici. Budu mluvit o Praze, i když stejná situace pravděpodobně panuje i v centrech jiných velkých měst. Pokud se dostanete do centra Prahy, budete jedovaté tabákové splodiny dýchat po celý den. V centru Prahy jsem žil 4 roky a právě kvůli kuřákům se mi jinak krásné centrum zošklivilo. V centru chodí po celý den davy lidí, přičemž podle mého odhadu asi tak každý třetí kouří. Kouří si tu vzájemně do obličejů a nelze se tomu nijak bránit ani vyhnout a pokud tu lidé bydlí, nelze si ani vyvětrat. Cigaretový kouř se v intenzivní zástavbě těžko rozptyluje a tak jsou ulice celodenně zamořené a nepřetržitě zásobované cigaretovými jedy (především kyanovodík, kadmium, toulen, formaldehyd, arsen, methanol, dehet, amoniak, oxid siřičitý).

Není tedy náhodou, že nejvíce astmatiků je v Praze. I já jsem do prahy přijel zdráv a z Prahy jsem se odstěhoval s alergií, astmatem a ekzémem. Ano, i zde jezdí auta, která mají na znečišťování podíl, ale v centru jich až tak moc nejezdí. A pokud jdete po ulici za řadou kuřáků a naproti vám jdou také zástupy kouřících, kteří na vás bezohledně dýchají kouř v úrovni vašich dýchacích cest, je to podle mého mnohem intenzivnější škodlivý účinek, než od automobilů projíždějících na silnici. Jsem přesvědčen, že kuřáci jsou významným (ne-li nejvýznamnějším) znečišťovatelem ovzduší center velkých měst.

Závěrem

Pokud půjdu na pivo a rozhodnu se jít do kuřácké restaurace, je to moje věc a pokud mi tam bude někdo kouřit do obličeje, můžu se zlobit leda tak na sebe, že jsem nešel do nekuřácké. Na výběr mám. Pokud se však pohybuji na veřejném prostranství, zde je kouření bezohledným zásahem do mého zdraví, se kterým nemohu dělat vůbec nic. Leda nosit plynovou masku, což zrovna není v módě. Zde zabere pouze a jedině zákaz, protože kuřáci si nikdy neuvědomí (nebo ano, ale stejně si zapálí v davu lidí) že škodí i druhým. Zákaz kouření v těsných zástavbách center měst by měl být důležitějším tématem, než nekonečné dohady o zákazech kouření v hospodách. Pokud by se prosadil zákaz kouření v hospodách, ulice by byly zamořené ješt víc od lidí, co si vyšli ven zapálit. Astmatiků přibývá každým rokem a léky na tři měsíce se pohybují okolo 1500,-. Ty hradí veřejné zdravotnictví, takže my všichni. Na astma se v ČR léčí zhruba 500.000 lidí a finanční částka potřebná na léčbu tak může teoreticky dosahovat až 3 mld. A samozřejmě, že jedy z cigaretového kouře způsobují i plno jiných onemocnění.

Autor: Michal Kimák | čtvrtek 10.7.2014 19:32 | karma článku: 15,30 | přečteno: 717x
  • Další články autora

Michal Kimák

Nacisté jsou psychicky nemocní

8.8.2016 v 14:25 | Karma: 35,92

Michal Kimák

Brexit nebude

22.6.2016 v 19:10 | Karma: 35,15