Sliby se slibují, blázni se radují!

Psal se říjen roku 2021 a bylo krátce před volbami do Poslanecké sněmovny. Tehdejší opozice sdružená v koalici SPOLU, slibovala,že nezvýší žádné daně, vzpomínáte?   

Před volbami do Poslanecké sněmovny v říjnu 2021 zazněla z úst politiků řada slibů. Ten nevýraznější použila ve své předvolební kampani koalice SPOLU. Těm, kteří jí dali svůj hlas slibovala, že nezvýší žádné daně. Dalším z řady slibů bylo i to, že bydlení nesmí být luxus, vzpomínáte? Necelé dva roky poté je vše jinak. Sliby se slibují, blázni se radují!

Bylo 11. května 2023 a vláda s velkou slávou oznámila plán, jak ozdravit veřejné finance. Ten, kdo čekal, že vláda dodrží své předvolební sliby a představí nám všem úsporný a efektivní stát bez zvyšování daní, musel být zklamán. A zklamán musí být i volič koalice SPOLU, tedy živnostník a podnikatel. Pro tyto své hlavní voličské skupiny vláda chystá zvýšení minimálních odvodů pro OSVČ. Minimální odvody OSVČ by měly vzrůst na úroveň minimální mzdy. Ta je v současnosti 17 300 korun za měsíc. Zároveň se navrhuje, aby OSVČ platily pojistné nejméně z 55 procent namísto současných 50 procent základu daně. Vláda zavede nové nemocenské pojištění zaměstnanců, sazba bude 0,6%.  A korporátní daně se zvýší o dva procentní body. Ostatní skupiny obyvatel čekají mimo jiné změny v DPH, které, jak přiznalo samo Ministerstvo financí, státu dodatečný výnos nepřinesou. Dále se zdraží dálniční  známky a v neposlední řadě nás čeká až dvojnásobné zvýšení daně z nemovitosti. Bydlení nesmí být luxus? Další předvolební slib padl.

A já se ptám, mílí voliči vládních stran, opravdu jste toto čekali? A toto jste chtěli? Samozřejmě můžete namítnout, že vláda musí reagovat na aktuální nepříznivý vývoj státního rozpočtu. Já se ale ptám, reaguje vláda správně a hlavně včas? Já se domnívám, že nikoliv. Každé rozhodnutí vlády trvá příliš dlouho a mezi tím se směrem k veřejnosti vysílají dnes již pověstné, ale ne příliš dobře srozumitelné signály.

Vláda slibovala efektivní a štíhlý stát. Podívejte se, jak efektivní je Úřad práce nebo Česká pošta a odpovězte si sami. Samozřejmě, šetřit se musí. Ale začít "šetřit" tím, že si vytáhnu více peněz z kapes vlastních obyvatel nepovažuji za šťastné. Záměrně vynechávám plánované škrty v oblasti národních dotací,protože přesné kontury tohoto úsporného opatření nejsou dosud známé.  V první řadě by si stát měl odpovědět na otázku, jaké agendy bude vykonávat? Měl by být proveden hloubkový audit všech ministerstev a ostatních úřadů státní správy. Musíme zjistit, kde se agendy překrývají a které činnosti státu jsou neefektivní a zbytné. A tam začít šetřit. Problém je ten, že zatím snad každý úřad si svou existenci obhájil. A každý úředník ví, že právě ta jeho pozice je nenahraditelná. A tak tu budeme mít vyšší daně. Efektivní a štíhlý stát nikoliv. Proč? Protože zvýšit daně je přece jednodušší. A co například zrušit Českou informační agenturu životního prostředí (CENIA)? Tato agentura vydává zprávy o stavu životního prostřední v České republice. Nikdy jste o ní neslyšeli? Já také ne. Náklady na její provoz přesáhly v roce 2022 103 milionů korun. A takových úřadů a agentur bychom napočítali více. Zajímavé je, že například o snižování příspěvků na činnost politických stran, nebo o snižování příspěvků pro politickou stranu za každého jejího poslance se v konsolidačním balíčku nedočteme. Přitom jen   za rok 2022 proplatil stát politickým stranám více než 575 milionů korun. Co však v plánu vlády na ozdravení veřejných financí nechybí, je navýšení renty pro bývalé prezidenty. A  tak si vůbec nejsem jistý,že vláda uchopila konsolidaci veřejných financí za správný konec.                    

Autor: Milan Kic | středa 7.6.2023 22:15 | karma článku: 40,18 | přečteno: 1985x
  • Další články autora

Milan Kic

Vládneme, nerušit!

28.2.2023 v 19:00 | Karma: 34,47

Milan Kic

Seznamte se, JUDr. Robert Neruda

19.11.2022 v 9:00 | Karma: 43,18

Milan Kic

Noční můra premiéra Fialy

14.11.2022 v 20:45 | Karma: 26,96

Milan Kic

Královna Alena

29.1.2022 v 19:00 | Karma: 25,29

Milan Kic

Bude válka! Nebo nebude?

23.1.2022 v 17:15 | Karma: 19,82