Odposlechy ničí demokracii?

Prezident České republiky Václav Klaus v souvislosti s kauzou kolem bývalého primátora hlavního města Prahy prohlásil, že odposlechy ničí demokracii, dovolím si nesouhlasit.

X+

Mladá fronta Dnes zveřejnila odposlechy telefonních hovorů bývalého primátora hlavního města Prahy Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem. Redakce zveřejněním těchto materiálů rozčeřila vody na českém politickém rybníčku. Již několik dní je o málem již zapomenutém exprimátorovi znovu slyšet na každém kroku.

Z přepisů telefonních odposlechů vyplývá, jak úzké styky byly mezi tehdejším primátorem hlavního města Prahy Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem. Bývalý primátor hlavního města Prahy Pavel Bém s lobbistou Romanem Janouškem například konzultovali obsazení klíčových pozic v pražské VZP. Dozvídáme se také, že lobbista Roman Janoušek měl velmi nadstandardní vztahy s úředníkem magistrátu Petrem Ďuricou, který vedl odbor obchodních aktivit. Lobbista Roman Janoušek spolu s úředníkem Petrem Ďuricou v přepisech telefonních odposlechů hovoří například o prodeji lukrativních pozemků v pražských Dejvicích a pozemků u metra Palmovka. Prezident republiky v souvislosti s celou aférou nedávno prohlásil, že odposlechy ničí demokracii. Ptám se proč?

Dle mého názoru tím, co ničí demokracii, není existence odposlechů samotných, ale podezření, že odposlechy telefonních hovorů unikly z Bezpečnostní informační služby. Jak je možné, že důvěrné informace, mezi které odposlechy telefonních hovorů rozhodně patří, unikly ze státní zpravodajské služby, která má v popisu své práce zajištění bezpečnosti státu? Jak je možné, že se odposlechy telefonních hovorů dostaly do rukou soukromé bezpečnostní agentury ABL? Pokud se skutečně tato podezření o úniku důvěrných informací z BIS směrem k soukromé bezpečnostní agentuře ABL potvrdí, pak právě toto je ničením naší demokracie. Nikoliv existence samotných odposlechů. Otázkou zůstává, zda vůbec potřebujeme Bezpečnostní informační službu, pokud nefunguje tak, jak má? Ve chvíli, kdy se opravdu prokáže, že odposlechy telefonních hovorů unikly z BIS, pak by její ředitel Jiří Lang měl zvážit své setrvání ve funkci. Celá kauza poškozuje nejen BIS, ale i ODS. Pavel Bém byl primátorem hlavního města Prahy právě v jejich barvách. Pavel Bém by se tedy měl vzdát poslaneckého mandátu. Prospěje tím jak sobě, tak ODS.

Milan Kic

29. března 2012

 

 

Autor: Milan Kic | čtvrtek 29.3.2012 16:10 | karma článku: 10,27 | přečteno: 731x
  • Další články autora

Milan Kic

Sliby se slibují, blázni se radují!

7.6.2023 v 22:15 | Karma: 40,18

Milan Kic

Vládneme, nerušit!

28.2.2023 v 19:00 | Karma: 34,47

Milan Kic

Seznamte se, JUDr. Robert Neruda

19.11.2022 v 9:00 | Karma: 43,20

Milan Kic

Noční můra premiéra Fialy

14.11.2022 v 20:45 | Karma: 26,96

Milan Kic

Královna Alena

29.1.2022 v 19:00 | Karma: 25,29