Tradiční romská hudba tak, jak ji neznáte

Romská hudba byla vždy úzce spjata s životem Romů a je jedním z nejdůležitějších projevů jejich indenty.

Stejně jako se Romové liší podle toho, odkud pocházejí, nebo k jaké skupině Romů patří, tak má i jejich hudba nesmírně mnoho podob. Zahrnuje nejen tradiční repertoár, ale i gypsy jazz, folk, rompop, rock, latinu, hip-hop, funky, soul či vážnou hudbu. Na festivalu Khamoro 2. 6.  startují koncerty tradiční romské hudby. 

na čtvrtečním koncertu vystoupí:

BENGAS / Česká republika

Pražské skupině Bengas, která vznikla na podzim roku 2001, se podařil doslova raketový start. Už v roce 2004 přišel obrovský úspěch, když se stala předkapelou Gipsy Kings při jejich koncertě v pražské T-Mobile Aréně. Koncertovala také na všech významných festivalech nejen v Čechách a na Slovensku, ale i v Evropě a v USA. V jejím podání můžete slyšet čardáše, balkánský folklor, písně Romů ze Slovenska, Ruska i Maďarska i rytmy Arábie a Španělska. „Zpíváme o tom, co jsme zažili. Naše hudba spojuje lidi, na koncerty chodí jak Romové, tak Neromové,“ říká Milan Horváth, člen kapely Bengas. Kapela vydala dvě alba Dža/Jdi a Amen Phiras/My jdeme a poté si dala několikaletou pauzu. Dnes ovšem znovu koncertuje v plné síle a vy si rozhodně nenechte jejich vystoupení na festivalu Khamoro ujít.

 

TEKAMELI / Francie

„V Calo, starobylém jazyce Romů ze Španělska, znamená tekameli mám tě rád, chci tě, miluji tě,“ říká Jean Soler, kytarista a zpěvák skupiny. „A tento vzkaz chceme předávat dál,“ dodává. Jean Soler, Salomon Espinas a Julio Bermudez založili kapelu v roce 1992 a časem je doplnili další hudebníci, až se kapela ustálila v pětičlenné sestavě. V rytmu rumba gitana a flamenca zazní jak rychlé písně, tak dojemné balady, které hovoří o lásce k životu, lásce k rodině i k bohu. Ač je skupina inspirovaná světoznámými Gipsy Kings, od svých vzorů se odlišuje lpěním na autenticitě romské hudby.

THE ZURALIA ORCHESTRA / Rumunsko

V hudbě Zuralia Orchestra se mísí zvuky trumpet, bicích, kytary, houslí, darbuky, akordeonu, vokálů a klarinetu. Pod vedením Aurela Mirei tak vznikl nový hudební žánr slučující romský folklor s jazzem, reggae, latino a orientální hudbou. To vše v moderním podání. I když kapela vznikla poměrně nedávno, již se jí povedlo vystupovat na několika významných evropských festivalech, předskakovali nejslavnějšímu balkánskému skladateli a hudebníkovi Goranu Bregovićovi a v mezinárodní soutěži Eurovize prezentovali Rumunsko. Na festivalu Khamoro mohli kapelu Zuralia Orchestra diváci vidět v roce 2013 a letos se pro veliký úspěch vrací. „Khamoro považujeme za jeden z nejvíce energetických a velkolepých festivalů. Jsme rádi, že se opět vracíme, protože lidé tu jsou skvělí a my se zde cítíme jako doma,“ říká Aurel Mirea. A my vám můžeme garantovat, že hudba Zuralia Orchestra vás donutí tančit.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Festival Khamoro | středa 1.6.2016 0:00 | karma článku: 0 | přečteno: 52x