Náš světový festival se letos dožije dospělosti

Tak nám bude osmnáct. Kdo by to byl řekl, když jsme začínali. Letos budeme plnoletí. Oslava? Jako každý rok, světové kapely a spojování všech lidí bez rozdílu! 

Návštěvníci Khamora mají jedinečnou šanci poznat Romy úplně z jiného pohledu, než je ten, který nabízejí média. Že jsou Romové skvělí hudebníci, o tom není třeba diskutovat, ale jen o tom to není. Festival mimo hudby nabízí i řadu doprovodných akcí, jako například výstavy nebo workshopy. 

Teď v březnu nastal čas představit kapely, kterých se festival týká ze všech nejvíc. 

Tou první, na kterou bych chtěla upozornit, je kapela The Zuralia Orchestra z Rumunska. Slyšela  jsem  je v roce 2013, kdy na Khamoru vystupovali poprvé, letos se pro veliký úspěch opět vrací. Jedná se o 12 zkušených hudebníků uznávaných doma i v zahraničí, kteří mísí zvuky trumpet, tuby, bicích, kytary, houslí, darbuky, akordeonu, vokálů a samozřejmě klarinetu. Pod vedením Aurela Mirey tak vznikl nový hudební žánr slučující romský folklór a tradiční romskou hudbu s jazzem, reggae, latino a orientální hudbou a díky tomu se stává jejich hudba originální, jedinečná. Jejich styl vás naprosto pohltí. I když kapela vznikla poměrně nedávno a to v roce 2011, povedlo se ji vystupovat na několika významných festivalech, byla například předkapelou nejslavnějšího balkánského skladatele a hudebníka Gorana Bregoviće a účastnila se Eurovize.

Kapela, stejně jako mnoho dalších už na festivalu hrála. A odvezli si z festivalu podle jejich lídra Aurel Mirea příjemné vzpomínky. „lidi jsou tu skvělí a my se zde cítíme jako doma“

Kromě originálních skladeb zahrnuje jejich repertoár také proslulou romskou a folklórní hudbu. 

„Prostřednictvím hudby chceme obnovit a udržet naše tradice a ty předávat budoucím generacím. Mládež v dnešní době potřebuje znát své kořeny, svůj původ. To je jediný způsob, jak můžeme žít jako lidé a jako národ,“ dodává Mirea.

Myslím, že se máme na co těšit, mix stylů usazených v tradiční romské hudbě nedovolí žádnému návštěvníkovi jen tak stát. Donutí ho tančit. 

Soňa Kalejová 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Festival Khamoro | středa 9.3.2016 12:15 | karma článku: 7,94 | přečteno: 242x