Na Khamoru bude znít i současná romská hudba

Romská hudba s příměsí folku, rompopu, rocku, latiny, hip-hopu, funky nebo soulu se stává ve světě populární, o čemž mimo jiné svědčí i žebříčky evropských hitparád.

Různé styly a žánry čím dál častěji překračují kulturní a národní hranice a vzájemně se ovlivňují, což vypovídá o rostoucím žánru world music. Khamoro zprostředkovává svým návštěvníkům tu nejlepší současnou romskou hudbu z tuzemska i ze zahraničí od roku 2008 a letos tomu nebude jinak.

MILAN KROKA LIVE BAND / Česká republika

Milan Kroka patří mezi nejvyhledávanější romské muzikanty dneška, je to skvělý zpěvák, kytarista a hráč na klávesy. V jeho hudebním stylu se prolíná tradiční romský folklor, pop, latina, world music i rumba. Skupinu založil Milan Kroka v roce 2012, skládá se pěti členů: Milan Kroka, Milan Kurej, Zdeněk Kurej, David Grundza a Roman Kryštof. V jejich podání zazní Na festivalu Khamoro mimo jiné i nová píseň Sam lače Roma, kterou Milan Kroka napsal a s textem pomohl Jan Dužda a také píseň Gelem Gelem, kterou zaranžovali do soulovo - jazzové balady. O tom, že je Milan Kroka pokorný a váží si svého talentu, Vás přesvědčí na festivalu Khamoro 

 

GIPSY CASUAL / Rumunsko

Gipsy Casual přináší tradiční romskou hudbu obohacenou o elektronické tóny a elektrizující klubové beaty. Jejich moderní podání a energie vás doslova pohltí.

Našeho stylu a naší hudby se nikdy nevzdáme, protože to je to, co nás reprezentuje. Podařilo se nám vnést do hudebního stylu něco nového a díky všestrannosti našich členů jsme začali spolupracovat se všemi umělci,“ vysvětluje úspěch skupiny manažerka Roxana Delcea. Kapele v roce 2011 vystupovala na Romanian Music Awards, díky tomu se dostala do podvědomí, získala popularitu a přízeň rumunského publika. Od té doby vystupují na významných festivalech po celém světě. V Turecku jsou jejich písně „Bate Toba Mare“ a „Kelushka“ stále na horních příčkách místních hitparád!

 

DJ SHANTEL & BUCOVINA ORCHESTRA / Německo

Divoký mix elektroniky a balkánské hudby to je DJ Shantel, držitel ceny BBC Radio 3 Awards for World Music. Je vůbec první DJ, který zremixoval písně rumunských, srbských, či makedonských kapel. DJ Shantel vystoupí s osmičlenou romskou skupinou Bucovina Club Orkestar. Balkanská melodie a nástroje podložené elektronickými rytmy získala u publika ihned okamžitý úspěch!  Nejvíce koncertů pořádají ve své rodné zemi, ale i ve Francii, v Turecku a v dalších zemích. V ČR vystupovali v roce 2008 na Colours of Ostrava a v roce 2009 v paláci Akropolis.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Festival Khamoro | pondělí 23.5.2016 0:00 | karma článku: 0 | přečteno: 36x