Festival Khamoro je v plném proudu

Koncerty tradiční romské hudby pokračují! Prožijte temperament, sílu a krásu romské hudby během festivalu Khamoro.

Prožijte temperament, sílu a krásu romské hudby během festivalu Khamoro. V pátek 3. 6 vystoupí v Paláci Akropolis opravdové špičky!

THE GYPSY ENSABLE GIANI LINCAN / Nizozemí

Giani Lincan je jedním z nejžádanějších cimbalistů v Nizozemí. Za doprovodu akordeonu, houslí a kontrabasu potěší všechny milovníky tradiční cimbálové muziky. Kapela přináší pestrý repertoár tradičních romských, rumunských a maďarských lidových písní, ale těšit se můžete i na vlastní skladby ve stylu francouzského gypsy jazzu. Tento „cikánský orchestr“ za dobu své existence odehrál nespočet koncertů ve východní a západní Evropě a mezi odborníky je považován za jednu z nejlepších romských cimbálových kapel na starém kontinentě.

RUSSKA ROMA / Rusko

Hudba, tanec, věštění, ohnivý temperament, kočovný život… To vše patřilo k tradičnímu životnímu stylu ruských Romů. Mnohé z toho najdeme i v písních kapely Russka Roma. Tato skupina má velmi dlouho tradici: již v roce 1993 vydala své první album klasických písní ruských Romů. Po velkém úspěchu se na vzniku druhého alba z roku 1995 podílel známý skladatel Vladimír Matetskiy. Následovalo několikaleté celosvětové turné, během kterého Russka Roma odehráli jen v USA 376 koncertů. Za svou kariéru vystupovali s hvězdami, jako jsou Joe Cocker nebo Bee Gees. Nahráli také několik duetů, mimo jiné s Viktorem Čajkem, Dmitrijem Malikovem a Vladimirem Markinem.

KOČANI ORKESTAR / Macedonia

Kapela, kterou založil trumpetista Naat Valiov, je jedna z nejoriginálnějších balkánských dechovek, a proto není divu, že koncertuje po celém světě. Její hudební styl spojuje celou řadu vlivů: tradiční taneční hudbu z Bulharska, Rumunska a Srbska, turecké a bulharské rytmy (včetně charakteristických asymetrických 7/8 a 9/8), prvky rumby a salsy, jazzu a dokonce i indickou filmovou hudbu. Skupina prošla v průběhu let několika změnami v sestavě, přesto se jí podařilo udržet svěžest a ducha kapely. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Festival Khamoro | pátek 3.6.2016 0:00 | karma článku: 7,17 | přečteno: 237x