Přínos distanční výuky? Učitel jako influencer!

Dětství více virtuální než reálné. Takový je dopad Covid krize a distanční výuky na naše děti. Je tu ale jeden velký klad: učitel – Youtuber. Ten může postupně nahradit dosavadní influencery, kteří jsou prototypem pokleslé zábavy.

Přibližně za měsíc tomu bude rok, co v Česku začala kvůli pandemii Covid distanční výuka. S malými přestávkami trvá dodnes. Kvůli ní naše děti přišly o každodenní kontakt se spolužáky a učiteli, musely se vzdát kolektivních volnočasových aktivit... Přestože z hlediska psychologického a sociologického má tato situace špatný dopad na psychiku a osobnostní rozvoj žáků, jedno nezpochybnitelné plus má: nápadité pedagogy, kteří konkurují dřívějším modlám sociálních sítí.

Už v době první vlny pandemie, vloni na jaře, přišlo několik kreativních učitelů s nápadem, jak upoutat pozornost žáků při distanční výuce. Začali natáčet videa, která zábavnou formou přibližovala výuku jejich předmětů. Videa zveřejnili na síti Youtube a po několika týdnech měli tisíce fanoušků. Stali se průkopníky dosud nevyužívané formy výuky, ale i novými influencery, kteří mohou postupně nahradit dosavadní vzory mladých.

Právě Youtubeři a hvězdy sociálních sítí Instagram a Facebook dnes udávají směr náctiletých. Svá videa zaměřují většinou na to, kde nejlépe nakupovat, kterou značku oblečení zvolit pro jakou příležitost, jak vyprovokovat kamarády... Jedná se o produkty tzv. pokleslé zábavy. Dlouho jsme se snažili přimět své děti, aby si braly jako svůj vzor někoho váženějšího, nějakou větší autoritu. Zapomínali jsme přitom na to, že děti ji musí vnímat jako autoritu přirozenou. Jako někoho uvěřitelného, v koho se mohou ony samy promítnout a o kom vědí, že je bude považovat za plnohodnotné partnery v komunikaci. Učitel – Youtuber je přesně takový. 

Škola, respektive pedagog dnes musí nabídnout něco navíc – v době neomezeného přístupu k informacím nestačí, že bude pouze jedním z informačních kanálů. Musí zaujmout sebou samým, předávat své zkušenosti, životní moudra, ukazovat probírané učivo na příkladech ze života. Učitelé, kteří k tomu v době distanční výuky využili sociální sítě, si právem zaslouží pozornost mladých. A pokud alespoň částečně vytěsní pokleslou zábavu ze světa teenagerů, právem si zaslouží poděkování nás všech. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivana Kerlesová | neděle 7.2.2021 12:02 | karma článku: 15,60 | přečteno: 370x