Nový článek: Pátá kolona

Když sleduji dění posledních dnů kolem odborářské stávky a vystupování představitelů levice, nemohu se vyhnout dojmu, že odbory jsou pátou kolonou ČSSD a KSČM.

Vše nasvědčuje tomu, že stávka je organizována spíše z důvodů politických než pracovně-právních. Sledovat argumentaci odborářů v televizi, kdy vyčítají vládě, že dosud nezavedla přímou volbu prezidenta apod., sledovat jak plánují nezákonné blokády veřejných komunikací, svědčí o tom, že si osobují větší práva, než vyplývají z jejich postavení ve společnosti a svými výzvami k blokádám dopravních tepen arogantně dávají najevo, co pro ně znamená zákon. Je smutné, když i jeden ze tří hlavních ústavních činitelů, předseda senátu Štěch, místo aby hájil zájmy státu z titulu své ústavní funkce, otevřeně podporuje odbory.

Odborářští bossové si stále stěžují, že s nimi nechce vláda jednat. Ale již dvakrát z jednání vlády odešli. Ukazují, že jsou naprosto nespolehlivý a nesolidní partner pro jakékoli vyjednávání. Svou „ochotou“ jednat, pouze zastírají snahu prosadit své požadavky silou. Také nesouhlasím s některými návrhy vlády, např. odchod do důchodu ve věku víc než 65 let, zvláště u zaměstnanců s převahou manuální práce. To jsou právě ty parametrické změny, o kterých se mělo a má jednat. Odborům však jde o nerealizaci reforem. A to si v dnešní situaci nemůže náš stát dovolit.

Je zcela v pořádku, bude-li se vláda snažit v rámci ochrany práv většiny občanů stanovit pro vyhlašování a průběh stávek přesná pravidla formou nového zákona o stávce. Myslím si, že by v něm mělo být jasně stanoveno, které skupiny státních zaměstnanců nemohou v rámci bezpečnosti státu a zabránění velkým národohospodářským škodám stávkovat. Kromě Policie, armády, hasičských a záchranných sborů, zaměstnanců státních nemocnic by tam měli v každém případě být i zaměstnanci dopravy. Netýkalo by se to zaměstnanců v dopravě, organizované soukromými společnostmi.

Odbory si osobují větší práva, než mají. Jsou schopny narušovat řádný chod celého hospodářství,  klid a pořádek ve společnosti. Jsou využívány k politickým nátlakovým akcím levicovými stranami, které je otevřeně podporují. Snaží se takto eliminovat výsledek demokratických voleb, kdy nemají v poslanecké sněmovně většinu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Kavička | neděle 12.6.2011 19:00 | karma článku: 22,52 | přečteno: 846x
  • Další články autora

Karel Kavička

Jáchymovské peklo 2018

28.5.2018 v 17:04 | Karma: 20,26

Karel Kavička

Šach – mat

27.1.2013 v 17:00 | Karma: 17,80

Karel Kavička

Volby

14.1.2013 v 21:15 | Karma: 10,42