Rozpočtová zodpovědnost Rady města je jen chiméra

Současná magistrátní koalice se před novináři a veřejností prezentuje jako rozpočtově zodpovědná mající jediní cíl v podobě maximálních úspor a efektivnějšího využití provozních výdajů města. Pokud se však zaměříme na konkrétní kroky a záměry současných radních, zjistíme, že se slova o rozpočtové zodpovědnosti stala jen prázdnou frází bez jakéhokoliv obsahu. Stejné konstatování se týká i oblasti kultury a cestovního ruchu. Radní pro kulturu Václav Novotný má sice spoustu originálních nápadů v oblasti alternativního využití finančních prostředků, avšak jejich společným znakem je nejen absence jakékoliv ucelené koncepce, ale zároveň paradoxně i chybějící rozpočtová zodpovědnost.

Mezi tyto aktuální otázky patří i budoucí využití zámeckého areálu Ctěnice a správa historických pražských věží. Deklarovanou snahou radního Novotného je sjednocení správy většiny historických památek v majetku Prahy pod jednu příspěvkovou organizaci, kterou by mělo být Muzeum hl. m. Prahy. Zámecký areál Ctěnice a pražské věže přitom do dnešních dnů spadaly pod správu jiné příspěvkové organizace, Pražské informační služby. Tento krok pana radního má zcela jistě svojí logiku, avšak v současné podobě bude pro město znamenat nikoliv očekávanou finanční úsporu, ale naopak značnou ztrátu. Pražská informační služba (PIS) pronajímala pražské věže soukromé firmě, která tyto věže spravovala a platila městu 55 milionů korun ročně. Smlouva však byla na nátlak radního Novotného zrušena. Pražské věže má dle jeho plánu do budoucna přímo spravovat již zmíněné Muzeum, chybějících 55 milionů z pronájmu dostane PIS z položky dosud určené na podporu projektů soukromých subjektů v oblasti cestovního ruchu v rozpočtové kapitole města, díky čemuž se tato položka sníží takřka o dvě třetiny.

Příkladem naprosté nekoncepčnosti kroků nového radního je rovněž plán na využití zámeckého areálu Ctěnice, který před několika lety prošel nákladnou rekonstrukcí a město od té doby dotuje jeho ztrátový provoz částkou ve výši 10 miliony korun. Z tohoto důvodu byla v minulém roce nastolena otázka jeho možného pronájmu soukromému subjektu. Radní Novotný se však rozhodl, že celý areál bude místo PIS provozovat opět Muzeum hlavního města Prahy, které sem umístí část svých sbírek. To vše navzdory vyjádřením ředitelky Muzea, že vstupní investice bude minimálně 15-20 milionů korun a současně s rádoby uklidňujícím ujištěním pana radního, že muzea sice jsou ze své podstaty ztrátová, ale tak ztráta by nemusela být tak velká.

Pražská kultura a cestovní ruch tedy přijdou realizací těchto dvou kroků o dalších zhruba 65-70 milionů korun ročně, což je objem prostředků, které srovnatelně stačí například na roční provoz největší scény v majetku města, Vinohradského divadla, či takřka tvoří rozpočet festivalu Pražské jaro. Nejen v tomto případě zůstaly efektivita a hospodárnost na vedlejší koleji.

Autor: Lukáš Kaucký | pátek 20.4.2012 20:27 | karma článku: 9,98 | přečteno: 807x