Na pražské radnici platí varování před tornády

Především pravicoví voliči očekávali, že s novými radními zavane na pražském magistrátu svěží čerstvý vítr. Jenže v některých případech je tento vítr nejen dost zatuchlý, ale leckde se proměnil spíše v tornádo, které likviduje vše, co mu stojí v cestě. Podobný účinek může mít i kontroverzní rozhodnutí nového radního pro kulturu z TOP 09 Václava Novotného, který na začátku tohoto týdne oznámil záměr vypovědět smlouvu o nájmu a provozu sedmi historických pražských věží uzavřenou před více než dvěma lety mezi Pražskou informační službou (PIS) a společností ABL FM Services. Jako hlavní a bohužel jediný důvod tohoto zásadního kroku pan radní uvedl, že se mu nelíbí průběh výběrového řízení, ve kterém firma ABL před dvěma lety vyhrála, neboť se do něj přihlásilo málo uchazečů.

Provoz zmíněných sedmi pražských věží, mezi něž patří například Prašná brána, věž Staroměstské radnice, obě mostecké věže, či Petřínská rozhledna, v minulosti značně neefektivně zajišťovala Pražská informační služba vlastněná hlavním městem. Nutno poznamenat, že v jejím čele stál od roku 1990 dlouhých 18 let právě radní Novotný. Vysoká finanční náročnost samotného provozu byla primárním důvodem, proč nové vedení PIS vypsalo v roce 2009 výběrové řízení na provozovatele těchto věží. Nový radní přitom zcela nepochopitelně i vzhledem ke své politické příslušnosti zvažuje, že by se vše mohlo vrátit do původního neutěšeného stavu.

Rozhodnutí vložit správu a provoz těchto věží do rukou soukromého subjektu se přitom ukázalo jako jednoznačně pozitivní. Kvalita provozu splňuje veškeré nároky, znatelně stoupla návštěvnost a PIS ročně inkasuje do svého rozpočtu 55 milionů korun. Trubači na Staroměstské radnici a Sv. Mikuláši ohlašující každou celou hodinu se pak stali doslova součástí pražského koloritu. Je pravdou, že samotná firma ABL má možná nenávratně pošramocenou pověst, ale alespoň v tomto případě její dceřiná firma funguje dobře.

Argumentovat tedy tím, že se před dvěma lety do výběrového řízení přihlásilo málo firem, a tudíž by se měla smlouva s kvalitním provozovatelem zrušit, je nejen velmi podivné, ale zcela pochopitelně vyvolává celou řadu spekulací. Že by se dnes nějaká spřátelená firma probudila a projevila zájem o provozování nebo je cílem vrátit správu věží zpět pod město a zatížit tak městský rozpočet další položkou ve výši desítek milionů, včetně přijmutí desítek nových úředníků. V obou případech je účinek tornáda pana radního Novotného značně devastující. Ať už se to týká pověsti „nového čistého“ magistrátu nebo dopadu na městskou kasu.

Autor: Lukáš Kaucký | pátek 23.12.2011 9:40 | karma článku: 10,84 | přečteno: 1246x