Městská knihovna v Praze na odstřel?

Představitelé pražského Magistrátu dali v posledních dnech jasně najevo, že navzdory jejich proklamacím oblast kultury a vzdělávání rozhodně nepatří mezi rozpočtové priority města. Plánované uzavření několika poboček Městské knihovny, kromě třech výjimek omezení otevírací doby všech ostatních poboček a propouštění v rámci této instituce. Navíc vidina toho, že se tento rok objem finančních prostředků na nákup nových knižních titulů dostane na své historické minimum. To jsou nejviditelnější důsledky politiky tzv. rozpočtové odpovědnosti spojené s mnohdy naprosto nekoncepčními škrty napříč všemi oblastmi, kterou razí současná pražská pravicová koalice primátora Svobody.

Škrty a úspory se staly hlavní modlou, posvátnou mantrou, které se podřizuje celé fungování města. Již minulá koalice ODS a ČSSD připravovala značně úsporný rozpočet. Zásadní podmínku radních za sociální demokracii týkající se organizací v oblasti školství, zdravotnictví a kultury však bylo, že škrty se budou vztahovat pouze na investiční výdaje jednotlivých institucí, případně na snížení běžných výdajů na nejnižší možnou míru, ale nebudou mít za následek omezení základních životních funkcí. Avšak situace v Městské knihovně, která má zcela nezastupitelnou roli na poli vzdělávání a kultury, je typickým příkladem aplikace neoliberální pravicové politiky, která by tyto oblasti nejraději plně svěřila do vzorné péče volné ruky trhu.

V případě Městské knihovny se přitom jedná o součást výkladní skříně hlavního města, o moderní instituci, která funguje velmi efektivně a jejíž přínos je pro pražské občany naprosto nezpochybnitelný. Za to je ovšem tato instituce odměněna dlouhodobým podfinancováním a po stabilizaci situace v uplynulém roce i opětovnými škrty. Každoročně se rovněž snižuje objem financí, které knihovna potřebuje na nákup nových knižních titulů, přestože v minulém roce dostala mimořádnou finanční injekci ve výši 4 milionů korun. V rámci celkového rozpočtu pak městská knihovna přijde v porovnání s minulým rokem o téměř 13 milionů korun. Uzavření několika poboček přitom dopadne zejména na dětské čtenáře, seniory a na handicapované, neboť tyto skupiny se pohybují primárně v místě svého bydliště a tedy v dosahu nejbližší pobočky. Vše je přitom otázka priorit v rámci pražského rozpočtu, ovšem po zveřejnění plánu na omezení provozu metra a autobusů je již nyní jasné, že zachování vysoké úrovně a kvality služeb pro pražské občany je pro pražskou koalici až na posledním místě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Kaucký | středa 11.1.2012 8:19 | karma článku: 13,75 | přečteno: 825x