Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vrtěti matematikou

Matematiku nemá (skoro) nikdo rád. Není to chyba matematiky. Maturity také nemá (skoro) nikdo rád. Ani to není chyba maturit. Nicméně je jasné, že platí rovnice: matematika + maturita = smrtící koktejl.

Vláda schválila v pondělí materiál, podle kterého se bude na (téměř) všech českých středních školách skládat státní maturitní zkouška ze tří předmětů. Bude to čeština (rodný jazyk nikdo nezpochybňuje), cizí jazyk (děs z tohoto maturitního předmětu jsme již překonali) a konečně i ta matematika (což vzbuzuje vášně nebývalé).  Již dříve bylo přijato, že gymnázia a lycea zavedou tuto praxi od školního roku 2020/2021. Nyní je tedy dáno, že ostatní střední školy se připojí hned v roce následujícím, to je 2021/2022. Nevidím ráda, že nezahájíme jednotně, ale bohužel – ono to není tak jednoduché, jak to může vypadat, Znamená to dlouhou řadu opatření. I když jsme na nich pracovali velmi usilovně, rychleji to prostě nešlo.

První reakce na onen roční rozdíl v zavedení povinné maturitní matematiky (kromě pláče a skřípění zubů ve studentských pokojích)? Z mého pohledu dvě velmi překvapivé.

První: Vyhrožování ústavní žalobou ze strany Asociace ředitelů gymnázií. Druhá: Ministr zemědělství je přesvědčen, že studovaní odborníci v zemědělci nemusí umět počítat.

Nejprve k Asociaci ředitelů. Podle nich onen jeden rozdílný rok poškozuje gymnázia, protože studenti středních odborných škol budou mít v onom jednom roce „snazší“ maturitu než studenti gymnázií, kteří budou znevýhodněni. Jsem velmi zvědavá na přesnou formulaci oné ústavní stížnosti. Všechna gymnázia i lycea mají dlouhodobě počty hodin matematiky na úrovni, kterou nebylo nutné kvůli maturitám zvyšovat. Měli by ve skutečnosti být schopni zvládnout státní maturitu z „rozběhu“. Pokud tomu tak není, pak jde o špatnou vizitku školy. Já bych daleko více rozuměla stížnosti ze strany středních odborných škol, že jejich studenti budou mít tuto povinnost až o rok později, protože prostě delší dobu trvalo vytvoření potřebných podmínek. Ve skutečnosti totiž studenty gymnázií zvýhodňujeme – zvláště při snaze o přijetí na některé vysoké školy technického směru, ale i na řadu dalších, kde matematika hraje roli. Že se to konkrétním studentům nelíbí, to je jiná věc. Ale státem garantované školství a státem garantovaná maturita tady není od toho, aby se líbila studentům – maturita je certifikace vzdělání a potvrzení úrovně vědomostí i schopností k dalšímu studiu.

Nyní k panu ministrovi zemědělství Mariánu Jurečkovi. On měl v posledních týdnech rázem projevenou velkou starost o to, aby byly některé zemědělské studijní obory z povinné matematiky vyjmuty (podobně, jako třeba zdravotní sestřičky nebo baletky). Jenže my známe něco, co bych pojmenovala „toky studentů“ – to je obvyklé směřování absolventů jednotlivých škol ve vzdělání dále. Tedy zda jdou na vysoké školy, na jaké školy se hlásí a kam jsou přijati. A studenti odborných zemědělských škol ve své většině pokračují ve studiu a co více – mnohdy na oborech, kde je matematika velmi podstatná. Těžko po mě, jako po ministryni školství, může někdo chtít, abych psala rektorovi zemědělské university: „Prosím, prosím. Buďte hodnější na absolventy této a této střední odborné školy, oni neměli z matematiky maturitu, bylo tam méně hodin týdně, tak to zohledněte.“

Zavedení povinné státní maturity z matematiky již stálo obrovské množství práce a také hodně peněz. A obojího bude ještě mnoho potřeba. Ale je to správný směr. Na dlouhých jednáních o této věci byli přítomni zástupci gymnázií a věděli, že dojde k této roční disproporci. To není novinka. Stejně tak pan ministr Jurečka jako poslanec byl u toho, když se definovaly jediné obory s výjimkami. A že to nebudou zemědělští strojaři, ale jenom a pouze studenti uměleckých směrů a některé obory ve zdravotnictví a sociální oblasti.

Přípravy jednotných státních maturit z matematiky budou samozřejmě pokračovat bez ohledu na ústavní stížnost i bez ohledu na snahu vymýtit matematiku z českého zemědělství. Děláme nyní mnoho proto, aby výuka matematiky byla zásadně modernizována, aby byla daleko přívětivější. Například v dubnu o tom budeme diskutovat i s odborníky ze zahraničí na velkém setkání českých (a moravských i slezských samozřejmě) učitelů. Budeme se o tom radit. Jen na okraj – tato akce byla připravena již dávno, to není žádná reakce na nynější politické „matematické“ dusno. Protože my od začátku víme, že jenom zavedení matematiky jako povinného maturitního oboru nestačí, že je třeba právě v této oblasti změnit hodně k lepšímu, udělat matematiku zábavnější, zajímavější. Matematika je důležitou součástí toho, aby dnešní děti v budoucím světě obstály. Neboť to je to, oč tady běží nejvíce.

Autor: Kateřina Valachová | úterý 21.2.2017 9:51 | karma článku: 32,01 | přečteno: 3592x
  • Další články autora

Kateřina Valachová

Je třeba si vybrat. Školu, nemocnici, služby nebo nižší daně hlavně bohatým?

Daňový balíček 2021 v podobě, v jaké prošel sněmovnou pod taktovkou ANO – ODS – SPD, znamená celkový zářez do veřejných financí v objemu dejme tomu 130 miliard korun. Většina bude chybět vládě, přes 40 miliard obcím a krajům.

24.11.2020 v 8:00 | Karma: 18,48 | Přečteno: 9893x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Valachová

Otevření škol? Ano. Ale musí být podmínky

Jsem ráda, že od 18. listopadu otevřeme alespoň první a druhé třídy základních škol a třeba i předškolní přípravky. Ale podle mnohých odborníků je to opatření odvážné a může mít také své důsledky.

13.11.2020 v 8:02 | Karma: 17,11 | Přečteno: 12303x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Valachová

Ať se školáci učí brzy na „plný plyn“!

Potřebujeme co nejdříve otevřít školy. Na tom se asi všichni shodneme. Musíme začít první a druhou třídou ZŠ, pak přidat třídy, kde se letos děti chystají na přijímací zkoušky. Tedy hlavně devítky a pětky.

9.11.2020 v 8:09 | Karma: 16,86 | Přečteno: 9569x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Valachová

Pokud dluhy a daně, tak jen chytře. Aby tady mohly žít i naše děti

Se zadlužením vyvolaným koronavirem se musí vypořádat všechny evropské země i celý svět. Rekordní schodek státního rozpočtu letos nebo v následujících letech je vážná věc, ale ne neřešitelná. Ale!

29.10.2020 v 8:21 | Karma: 14,50 | Přečteno: 7349x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Kateřina Valachová

Místo chráněného otrocký účet

Chráněný účet vadí. Zjevně. Čelí nyní ve sněmovně tradiční taktice, která se ve spojení s exekucemi objevuje zas a znovu. Je to metoda „výborný nápad, ale musíme to zlepšit“. Ve skutečnosti to znamená zničit.

20.10.2020 v 8:31 | Karma: 20,91 | Přečteno: 8097x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 33,29
  • Průměrná čtenost 4453x
Právnička, bývalá politička, nyní Za sklem. Za sklem je organizace, která pomáhá lidem s poruchami autistického spektra, aby mohli žít, pracovat a vzdělávat se v běžném prostředí.

Seznam rubrik