Velikonoce s nosníkem, plným bříškem a ChatGPT

Moji milí přátelé. Když jsem přemýšlela, co tentokrát napsat na můj Facebook k Velikonocím, napadlo mne, že budu moderní a půjdu s dobou. Co vygenerovat přání k Velikonocům na ChatGPT?

Vznikl z toho zajímavý příběh.

Tak toto je první výsledek, jaký jsem dostala. Používám i s drobnými chybami:

"Milé přátelé,

přináším vám srdečné přání k Velikonocům! Přeji vám, aby jaro přineslo do vašich domovů mnoho radosti, lásky a míru. Ať se každý den vašeho života stává novou příležitostí pro růst a rozvoj, ať se Vám splní všechny sny a přání. Nezapomeňte si užít tyto svátky v kruhu svých nejbližších a věnovat si čas tomu, co vám dělá největší radost.

S úctou Kateřina"

Připadalo mi to malinko suché a strojené a trochu jako z motivační příručky (novou příležitostí pro růst a rozvoj), tak jsem poprosila, aby to umělá inteligence zkusila trochu víc zvesela a expresivně. Dopadlo to takhle:

"Ahoj kámoši!

Je tu opět ten nejkrásnější čas v roce – Velikonoce! Přeju vám, aby vám nosník přinesl spoustu sladkostí, co vám budou hned tak neubývat na bříšku. Ať se během těchto svátků setkáte s těmi nejdůležitějšími lidmi ve svém životě, užijete si spoustu zábavy, smíchu a hlavně si odpočinete.

Nechte se rozmazlovat a vychutnejte si všechny lahůdky, které k Velikonocům patří. A nezapomeňte, že nejlepším způsobem, jak projevit svou lásku, je být k sobě navzájem milí a hodní. Přeji vám šťastné a veselé Velikonoce!

S pozdravem Kateřina"

Samozřejmě je podstatné, aby k Vám byl nosník štědrý a sladkosti neubývaly na bříšku, ale skutečně mne zajímalo, jak umělá inteligence vysvětlí toho nosníka. Tak jsem se zeptala.

Byla jsem zahrnuta hromadou omluv, že je samozřejmě myšlen velikonoční zajíček a že už se to nikdy nestane.

Dobrý den! Jsem nosík a přinesl jsem Vám velikonoční štěstí!

 

„Zajímavé,“ říkám si. A moje další otázka zní: „Takže příště, až budeš psát velikonoční post na Facebook, tak se tam nosník nebude vyskytovat, chápu správně?“

ChatGPT odpověděl, že samozřejmě se z chyb poučí a nosník se už nikdy nebude opakovat. Už jsem se musela věnovat něčemu dalšímu, takže nedošlo na nutnou otázku, jestli umělé inteligenci při zvyšující se hmotnosti populace nepřipadá poněkud rizikové doporučovat s takovým nadšením sladkosti, které nikdy v bříšku nedojdou. Ale někdy jindy to vyzkoumám.

Co mi ale nad tím napadlo hlavního: Umělá inteligence nám říká v podstatě to, co chceme slyšet. Možná v odpovědích na konkrétnější otázky nikoliv, to neumím posoudit, ale v této rovině určitě ano.

Každopádně a za mne velmi jednoduše a krátce: Přeji Vám všem krásné Velikonoce s blízkými a přáteli, pokud to jenom trochu jde, tak v kruhu rodiny.

P.S.: Každého, kdo se zabývá školstvím, to musí napadnou. Jak změní i jenom ChatGPT a podobné aplikace naše školy? A jak je změní další rozvoj AI, který (myslím si) nelze zastavit? Není to zrovna téma pro Velikonoce, ale měli bychom o tom skutečně vážně debatovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Valachová | pátek 7.4.2023 16:30 | karma článku: 11,67 | přečteno: 2483x