Pane premiére, brnkněte i řeckému premiérovi a otevřete letecký koridor

Pan premiér A. B. volal s chorvatským premiérem o případném otevření hranic. Mně se otvírala v kapse kudla, jak se říká, protože když si vzpomenu na Chorvaty, jak se k Čechům mnohdy chovali a chovají, tak mám vztek. 

Češi nenechali Chorvaty na holičkách ani po válce, jezdili k nim, jezdí stále, ale mnozí zůstali neubytováni, pokud si chorvatský podnikatel usmyslel, že jsou eura od Němců lepší, nežli od Čechů. A to je prostě pravda. Chorvatský premiér vyzval i český národ, že bude vítán. Tak by bylo moc dobře, aby se k nim začali Chorvati chovat slušně, protože čeští turisté tam nechávají ohromné množství finančních prostředků. Proč tedy český premiér nevolal i řeckého premiéra?

Tato myšlenka na mě skočila, když jsem v TV slyšela chorvatského premiéra a poslouchala zprávu,  že český premiér je s chorvatským ve styku, aby vytvořili společně koridor jak pro automobilovou dopravu, tak i pro leteckou. Usmála jsem se smutně, protože vím, jak Chorvati smýšlejí o Češích. Jasně, že se toto hodnocení netýká všech a mnozí vítají svoje české návštěvníky s otevřenou náručí, protože jsou si jisti, že zase a opět přijedou. Žijeme v zemi, kde chybí moře, takže Češi hojně navštěvují nejen Chorvatsko, ale také jiné státy, kde je moře.

Letos to vypadá bídně jak s Itálií, se Španělskem, asi i s Tureckem, tudíž je logické, že se bude uvažovat o otevření hranic se státy, které nejsou nebezpečné pro znovu rozšíření COVID-19. Rakousko na tom není zrovna dobře, takže asi automobilový koridor bude složitější. Dost pochybuji o tom, že by čeští milovníci Chorvatska chtěli létat, protože kdyby chtěli, tak by létali dávno. 

Řecko ke krizi s koronavirem přistoupilo velmi přísně a ostře. Nechtějí, aby se nákaza šířila, protože očekávají s ohledem na nízkou nákazu Řeků, že by se konečně po letech ekonomické krize mohlo díky turismu a oblíbenosti řeckých ostrovů, ale i pevniny, dostat ekonomicky nahoru. Jejich ostré kroky mi tedy přijdou logické, i když jsou drsné, jak jsem psala v jednom z blogů, téměř diktátorské. Před chvílí jsem domluvila s českým honorárním konzulem řeckého původu a sdělil mi, že na COVID zemřelo v Řecku cca 110 osob. Velikonoce slavili Řekové bez rodin a přátel, tedy doma, protože tam je i zákaz vycházení a vyjíždění.

Řecko má nejvíce pláží v Evropě, cca 16 tis. km a tři tisíce ostrovů. Ideální země na turismus. Myslím si, někdy to i vím, že Češi mají Řecko rádi. Je tam jiný život, nežli v drahých resortech. Řecko ani moc neumí vytvořit resorty, protože v Řecku se právě díky jejich pohostinnosti žije mimo ubytování, prostě venku. Kdo tam byl, tak musí uznat, že v Řecku je vidět i řecký život obyčejných lidí, ale i těch, co pracují pro turisty.

Není to tím, že jsem Řekyně, ale řecké moře je prostě úžasné a čisté, rozhodně Egejské moře nemá v Evropě, možná i na světě, konkurenci. Je průhledné a nádherné a tak by se dalo přirovnat, což se také přirovnává, ke Karibiku.

No a na závěr bych chtěla vzkázat panu prezidentovi, že je fajn, že rok budou uzavřené hranice, jak včera sdělil, že toto opatření by mělo platit i pro Čínu především z důvodů, že by do Prahy už vůbec nelétala letadla z Číny, protože si nedovedu představit, že se do letadla nedostane ani jeden koronavir, Mohu se mýlit, ale rozhodně bych uvítala, aby se všechny ochranné pomůcky včetně těch šíleně předražených roušek vyráběly v Česku. 

A úplně na závěr bych chtěla ještě říct, že by se dal otevřít i koridor pro auta do Řecka, protože do Řecka jezdí hodně Čechů auty, ale to se obávám, že Maďaři zavedou takové zákony, že neprojede Maďarskem ani moucha, natož český turista. 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Katerina Kaltsogianni | pondělí 20.4.2020 11:54 | karma článku: 35,19 | přečteno: 4732x