Tip na výlet: Moderně pojatá Křížová cesta v Krkonoších

Jedete do Krkonoš? Zastavte se v Horním Maršově, kde se nachází unikátní moderní Křížová cesta z dílny pražského výtvarníka Aleše Lamra. Pro autora je příznačná symbolika a jednoduchost, která ponechává prostor fantazii.

Začíná přibližně 200 metrů od infocentra a galerie Veselý výlet, vede ke kapli sv. Anny a ke studánce s léčivou vodou. Cesta pokračuje na Starou horu. Stejnojmenná osada horských chalup je jednou z nejzachovalejších lidových architektur v Krkonoších. Jde o celkem nenáročný výlet - cesta je široká, upravená a nejsou zde žádné velké schody. V některých partiích je prudší, ale je to trasa, po které mohou jít rodiče s dětmi i senioři. Od silnice ke kapličce je to přibližně půl kilometru. 
Moderní Křížová cesta v Temném Dole začíná přibližně 200 metrů od infocentra a galerie Veselý výlet.
„Tato cesta je poměrně tradiční, ale v této výzdobě je to nová věc. Zásluhu na tom má i Hradní společnost Aichelburg a Veselý výlet,“ vysvětluje mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Velice moderně pojatou Křížovou cestu vytvořil pražský výtvarník Aleš Lamr, pro kterého je příznačná symbolika v tvorbě. 
Lamrovo dílo je výjimečné svou jednoduchostí, barvami a tím, že ponechává prostor fantazii a přemýšlení nad jednotlivými zastaveními. „I ten, kdo nezná příběh Křížové cesty, v tom najde umění a je to pro něho zajímavé,“ říká Lenka Klimešová z Veselého výletu. Větrná kalamita roku 1966 zničila původní Křížovou cestu, studánka na dlouhou dobu zmizela a o další pustošení se postarali vandalové.

V roce 1991 se místní lidé a přátelé Veselého výletu rozhodli všech 14 zastavení opravit. Z původní Křížové cesty se nedochoval žádný obraz, a proto zvolili moderní umění v pojetí Aleše Lamra. „Věděli jsme, že kdybychom se pokusili o realistické vyobrazení, takže by to byla vlastně kopie něčeho, co ani nevíme, jak vypadalo,“ říká Pavel Klimeš z Veselého výletu.

Podle něj Aleš Lamr, jako věřící člověk, již několikrát sakrální tématiku znázornil. „Věděli jsme tedy, že k tomu má blízko a rozhodli jsme se pro něho,“ dodává Klimeš. Umělec použil smaltovou techniku a jeho netradiční vyobrazení září barvami. Ježíše Krista symbolicky znázornil jako žlutý puntík. Pozornému oku neunikne, že na jednom zastavení se autor spletl a Ježíše vytvořil oranžově.

Křížová cesta končí u studánky, u které se podle pověsti zjevila Panna Marie. V mystickém zření poradila místnímu nemocnému horalovi, aby se napil vody ze studánky. A když se tak stalo, byl zázračně vyléčen. Pověst se rychle šířila a od té doby lidé ke studánce přinášejí obrázky svatých.

Autor: Kateřina Adamcová | pátek 6.8.2010 21:10 | karma článku: 9,87 | přečteno: 1551x
  • Další články autora

Kateřina Adamcová

Nezaplatíš? Neprojdeš!

8.9.2013 v 18:00 | Karma: 15,18

Kateřina Adamcová

Kam zmizela řečtina?

22.9.2012 v 14:10 | Karma: 12,10

Kateřina Adamcová

Život na kartu

4.12.2011 v 11:10 | Karma: 24,52