Na Kuksu vystupovala národní kulturní pamatáka - kladrubský kůň

Od sobotního rána se na Kuks sjížděly stovky milovníků koní, jídla a dobrého pití. Od roku 2007 se zde konají Slavnosti koní a jinak tomu nebylo ani letos. Čtvrtému ročníků navíc přálo slunečné počasí.  Pro návštěvníky byla připravená zajímavá koňská exhibice, na desítky stánků s občerstvením, suvenýry a divadelní představení.

Slavnosti koní původně vznikly ze Svatohubertských mysliveckých oslav. „Pomáhali jsme pořadatelům se zajištěním, až jsme zjistili, že jim měníme program okolo koní, a to opravdu nešlo,“ říká organizátorka akce Jitka Černá. „Proto jsme se rozhodli o uspořádání vlastní akce. Navíc se snažíme, na rozdíl od jiných událostí, aby zde bylo bohaté vyžití pro rodiny s dětmi,“ dodává Černá. Přírodní podmínky na Kuksu nejsou pro vrcholné koňské výkony nejlepší.  Nerovný povrch brání větší exhibici, proto chtějí organizátoři návštěvníkům spíše předvést krásu koní v podobě příjemně stráveného odpoledne u občerstvení. „Jde o to, aby si zde lidé odpočinuli, prošli si stánky a bez tlačenice se podívali na hezké koně,“ říká Černá.

    Skutečným unikátem byla vystoupení kladrubského koně, naší živé národní kulturní památky. Organizátoři do programu zařadili ukázku policejního výcviku. O tu se postarala policie z Pardubic, která plemeno pracovně využívá. „Na policejní výcvik se nehodí každý kůň, podle mého názoru je nejvhodnější právě kladrubský kůň,“ říká strážník města Pardubice Josef Málek. Další zajímavostí byla vystoupení nejmenších koní na světě, tzv. minihorsů. V areálu Kuksu si návštěvníci mohli prohlédnout stará řemesla, která zůstala po léta nezměněná, jako např. kování. V minulých letech do areálu proudilo na 3000 diváků. Čtvrtý ročník nabízel milovníkům koní velice atraktivní program, a proto se dá očekávat podobná návštěvnost.

    Slavnosti ukázaly koně jako pomocníka, ale stejně tak jako domácího mazlíčka. Na jedné věci se jejich majitelé shodují – kůň je celoživotní láska a člen rodiny. „Je to zvíře, ale člověk s ním musí umět zacházet a vidět mu do duše,“potvrdil kočí Martin Kvapil.

    Nominujte autora do ankety Bloger roku

    Autor: Kateřina Adamcová | sobota 10.7.2010 19:44 | karma článku: 9,11 | přečteno: 1338x
    • Další články autora

    Kateřina Adamcová

    Nezaplatíš? Neprojdeš!

    8.9.2013 v 18:00 | Karma: 15,18

    Kateřina Adamcová

    Kam zmizela řečtina?

    22.9.2012 v 14:10 | Karma: 12,10

    Kateřina Adamcová

    Život na kartu

    4.12.2011 v 11:10 | Karma: 24,52