Děti se už v ústavech nesvazují

Poskytování sociálních služeb lidem s mentálním postižením se za posledních dvacet let hodně změnilo. Dokazuje to fotografická výstava tematicky pojmenovaná „Už je to jinak,“ která se  konala v podhorském Trutnově. K vidění byly snímky zobrazující současnou péči o pacienty a do kontrastu s nimi byly ukázány fotografie z devadesátých let.

Akci pořádaly Barevné domky Hajnice ve spolupráci s Královehradeckým krajem a městem Trutnov.

 

„V takovémto rozsahu jde o jednorázovou událost, nicméně na půdě divadla v Trutnově by měly být fotografie ještě ke zhlédnutí,“ říká ředitelka Barevných domků Lenka Alešová. „Výstava od nás nevyžaduje nějaké zvláštní finanční náklady, ale spíše pomoc a vůli při uspořádání této akce na Krakonošově náměstí,“ říká starosta města Ivan Adamec. 
„Potkat se tak před dvaceti lety s postiženými lidmi byl docela pro řadu lidí, mě nevyjímaje, docela traumatizující zážitek. Návštěva takového ústavu byla naprostá tragédie, protože ty podmínky byly nelidské,“ dodává starosta.
Černobílé snímky z prostředí tehdejšího ústavu sociální péče ukazují děti v malých postýlkách, za mřížemi a v klecových lůžkách se svázanýma rukama. Vedle nich jsou umístěné barevné fotografie ze současnosti, kde návštěvníci mohou porovnat pokrok v poskytování péče, zdravotnických pomůckách nebo i možnostech bydlení.
„Je to podle mě největší skok od doby Marie Terezie, protože před dvaceti lety žili lidé v klecových lůžkách, tlumili se psychiatrickými léky. Dneska žijí v běžné zástavbě, ve skupinových bytech a zaměstnáni jsou v chráněných dílnách,“ říká ředitelka Barevných domků Lenka Alešová.

Známé zařízení leží v údolíčku pod Liščí horou na kraji obce Hajnice. Funguje od roku 1961, modernizace a rekonstrukce areálu začala v roce 1980. Součástí Barevných domků je také Oranžový dům v Trutnově na Žižkově ulici, který je určen pro skupinové oranžové bydlení pro 2 krát 5 klientů a chráněné azurové bydlení pro 6 klientů ve čtyřech bytech.

 

Foto: Miloš Šálek

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Adamcová | úterý 31.8.2010 12:45 | karma článku: 10,15 | přečteno: 1241x
  • Další články autora

Kateřina Adamcová

Nezaplatíš? Neprojdeš!

8.9.2013 v 18:00 | Karma: 15,18

Kateřina Adamcová

Kam zmizela řečtina?

22.9.2012 v 14:10 | Karma: 12,10

Kateřina Adamcová

Život na kartu

4.12.2011 v 11:10 | Karma: 24,52