Moudrost, poznání a vzorce úspěchu

Jaké hodnoty musí člověk do svého života zařadit, aby s největší pravděpodobností naplnil vzorec úspěchu k pozitivnímu výsledku a vnitřní spokojenosti ?  Jaké lidské hodnoty a vzorce chování vedou k úspěchu a pocitu štěstí ?  

Jiří Kastner, talent guide a koučJiří Kastner talent guide academy

 

Za posledních deset let jsem nastudoval zdroje především z kultur keltů, slovanů a germánů a v letošním roce jsem měl možnost poznat nejen z literatury filosofii severní Indie a buddhismu.

Poznatky historie jednotlivých mentalit národů a kultur konfrontuji s vlastním studiem a spoluprací s úspěšnými lidmi dnešní doby a to především v oblastech sportu, firemního managementu a podnikání.

Hlavní výzvou pro práci s mentalitou a mentální trénink je  především zbavit se obecných vzorců a představ, které jsou více zažitými klišé než opodstatněnou skutečností. 

Příkladem je možné uvést typickou krutost slovanských bojovníků a jejich touhu prosadit se, která spíše vysvětluje obrovské úspěchy českých sportovců ( při maličkosti našeho národa ), než že bychom tuto touhu "bojovat" na sportovištích přisuzovali "naší typické holubičí povaze".

V poslední době se při přednáškách o přínosu myšlenek buddhismu současnému firemnímu managementu setkávám velmi často s názorem " no jo, buddhisti, ty jdou na všechno přes to svoje utrpení, kdo chce ale dnes trpět, to není nám -evropanům- blízké !" 

Jako reakci a svou odpověď na toto klišé o zálibě buddhistů v utrpení podotýkám:

Ze starých run severních národů známe následující postoj Vikingů:

" Jen cesta bolesti a utrpení může otevřít mysl a ducha moudrosti. Na rozdíl od křesťanů, kteří věří, že duše žije v srdci, my víme, že duše je součástí mysli a teprve když se osvobodí mysl, je osvobozen i duch člověka!"

Tedy komu není blízká cestra utrpení buddhistů může přemýšlet o cestě poznání skrze utrpení starých Vikingů ze severu .-)

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Kastner | pondělí 30.9.2013 20:35 | karma článku: 7,80 | přečteno: 288x