Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobrovolnictví, meditace, koučink a česká mentalita

Mgr. Jiří Kastner, MBA, kouč a mentální trenér společnosti KASTY.CZ strávil 5 týdnů v severní Indii, Himalájích, Ladakhu, Kašmíru a Malém Tibetu.  Tak jako jsou tyto oblasti krásnou směsicí kultur, náboženství a přírodních podmínek, tak i jeho cesta a dalších členů týmu firmy KASTY.CZ měla několik cílů:   I.  Vedení výuky na místní škole v Mulbekhu jako forma firemního dobrovolnictví s týmem Brontosauři v Himalájích. II. Meditace, osobní rozvoj, mentální trénink a nové podněty pro koučink firemních týmů, manažerů a sportovců v ČR.      

Jiří Kastner talent guide academyJiří Kastner talent guide academy

Rozhovor s Jiřím Kastnerem o meditaci, mentálním koučinku, dobrovolnictví a české mentalitě.
 
Jak vznikla myšlenka navštívit nejsevernější část Indie, oblast Kašmíru a stát se učitelem na místní škole ?
 
V České republice v rámci služeb a produktů společnosti KASTY.CZ připravujeme firemní akce a eventy v oblasti firemního dobrovolnictví již několik let a vznikla myšlenka rozšířit tuto oblast také o projekty v zahraničí. Velmi nás oslovil projekt Brontosauři v Himalájích  a rádi jsme přijali možnost stát se jeho součástí. Byl to krok jak udělat osobní zkušenost a následně nabídnout našim klientským firmám účast pro jejich zaměstnance a partnery na projektech firemního dobrovolnictví v Himalájích.
 
Druhým důvodem byla možnost doplnit si mé vzdělání v oblasti meditace a mentálního tréninku přímo v chrámech a buddhistických klášterech, kde probíhají tréninky a semináře s obrovskou tradicí a velmi zajímavou formou.
 
Jednou z hlavních výzev bylo vytvořit zážitek z naší přítomnosti pro děti ze školy v Mulbekhu,kde jsem učil tělesnou výchovu.
   
 


Jaké jste si přivezl nejsilnější zážitky ?
Místní děti
Příroda
Chudoba
Kláštery 
Zajímaví lidé
Principy lehkosti lidského bytí a jak přistupovat k dosahování vlastních cílů.
 
A s jakými zajímavými lidmi jste se setkal ?
 
Každý člověk Vás inspiruje a nové prostředí tento fakt ještě více umocňuje. Pro mne osobně bylo velmi zajímavé a obohacující setkání s lektory budhismu, mnichy a obyvateli klášterů, které jsme navštívili.
Neméně inspirativní bylo setkání také s novými lidmi z České republiky a bylo pro mne velmi příjemné strávit čas a řadu nových zážitků s osobnostmi jako je Kateřina Jacques, Martin Bursík ( jejich dcera Noemka .-), David Kraus, Pavel Fanta a další dobrovolníci z České republiky, kteří také vyučovali na škole v Mulbekhu.
 
Do projektu dobrovolnictví v Himalájích se zapojil prý také Váš bratr?
Ano, byla to fajn společná zkušenost a myslím, že právě v takovéto oblasti je člověk rád, že "na to není sám".
S  bráchou spolu již několik let podnikáme a věřím, že řadu věcí vnímáme podobně a i tady bylo dobré zážitky a zkušenostispolu sdílet.
 
 
 

Jsou zkušenosti a zážitky ze severní Indie, Kašmíru a buddhistických klášterů přenositelné k nám do České republiky?
 
Buddhismus mluví o osvícení prostřednictvím utrpení. Myslím, že každý sportovec nebo těžce pracující člověk ( mentálně, nebo fyzicky ) má zkušenost s dobrým pocitem z dřiny a úsilí, které musel odvést pro dosažení svého cíle nebo jen k přiblížení se tomuto cíli. Souvisí to s dobrým pocitem ze zaslouženého. Toho, co si člověk vydře, má tendenci si skutečně vážit a umí s tím pracovat jako s vlastní hodnotou a zkušeností vlastních schopností. V dnešní době "podnikatelských zkratek" k úspěchu a hledání alternativ poctivé dřiny ve sportu je celá řada příkladů,co dělá s psychikou a tělem vědomí nepoctivě získaného, např. vyhoření, osobní komplexy a nemoci. Je celá řada myšlenek, které si každý Čech může z filosofie Buddhismu vzít a od zítřka mu to zlepší život. 
 
Co jste si vyhodnotil jako nejsilnější zážitek nebo podnět pro Vás samotného?
 
Během času strávených v buddhistických klášterech si člověk velmi intenzivně uvědomuje naše neustále "zápaďácké" očekávání, že bude něco jinak (ideálně lépe) a silný tlak, který sami na sebe i naše okolí vytváříme. Toto stále vyšší očekávání a tlak na výkon jsou vlastně velmi kontraproduktivní. Dosáhnout úspěchu nebo vítězství s přijetím aktuálních podmínek, umět je akceptovat a využít je na maximum svou kreativní a poctivou prací, to je cesta k propojení úspěchu, vnitřního klidu a spokojenosti. V oblastech, kde jsme se pohybovali tato moudra nejen slyšíte, ale především tyto životní principy vnímáte z každodenního života kolem Vás. 
 
        
 
Je možné využít východní filosofie a např. buddhismus v naší "západní" firemní praxi?

 
Velmi se mi líbí odpověď Jeho Svatosti Dalajlámy na otázku, co si myslí o přílivu "západních" budhistů, který se sobě vlastní laskavostí a úctou vyjádřil myšlenku, že buddhismus a ani jiné náboženství by neměla být únikovou cestou těm, kteří "doma" neuspěli. "Každý by měl mít za cíl stát se silnou a svému okolí prospěšnou osobností především ve své kultuře a sobě vlastním prostředí, kde má své kořeny."
 
Navštívil jsem kláštery, kde je možné absolvovat programy a semináře pro poznání buddhismu a jeho prolínání s dalšími tedy i západními kulturami. Zde jsem si potvrdil, že buddhismus je především práce jednotlivce sám na sobě cestou poznání a meditací. Záleží tedy na každém samotném a je jedno z jaké kultury či země pochází.
Na řadu otázek spojených s hledáním osobní spokojeni a vnitřního klidu umí buddhismus velmi jednoduše a srozumitelně odpovědět a co si myslím, že je velkou inspirací, je velmi pozitivní přístup k životu, druhým lidem a motivace se neustále zlepšovat a skrze sebe dělat lepším i své okolí. Řada knih, které jsem přečetl o firemním managementu, leadershipu a motivaci mi teď vyznívají,jakoby byly opsané z buddhistických manter.
Pro získávání zkušeností s buddhismem a meditací může stejně jako mě být i dalším "zápaďákům" sympatická forma meditace prostřednictvím golfu a golfového švihu, ve kterém je skryto řada krásných alegorií, jak zvládat vlastní bytí a lidský život.
 

 
 
Zbyl Vám čas také na klasické cestování ?


Během pěti týdnů jsme zvládli řadu treků a výprav. Kromě treků do hor jsme využili v Indii asi nejpraktičtější dopravní prostředek motocykly Royal Enfield a navštívili jsme řadu krásných míst, nejvyšší průsmyk světa himálajský Khardung La ležící 5 680 metrů nad mořem a krásná cesta byla také k jezeru Pangong Tso, které jenejvětší jezero v Himalájích. Nachází se v nadmořské výšce 4250 m.n.m. Jezero je 134 km dlouhé a z jedné třetiny se nachází v Indii v Ladákhu a zbývající dvě třetiny leží v Číně v Tibetské autonomní oblasti.   Mezi nejsilnější cestovatelské zážitky patří určitě dny strávené v Dillí a výstup na vrchol Stok Kangri 6 125 m.n.m.
Návštěva šesti nádherných klášterů a absolvování kurzů o buddhismu, meditaci a osobním rozvoji to vše velmi příjemně propojuje do jedinečné životní zkušenosti, kterou každému doporučuji.
 
Cestování v této oblasti mi dalo spoustu nových podnětů pro mou práci kouče a mentálního trenéra vrcholových sportovců, manažerů a majitelů firem a znovupotvrzení, že pro všechny, kteří chtějí být dlouhodobě úspěšní je společné:
- jasný cíl a vnitřní disciplína,
- poctivá práce a pozitivní přístup,
- neustálý rozvoj sama sebe,
- pokora a trpělivost !

Autor: Jiří Kastner | neděle 22.9.2013 10:46 | karma článku: 7,13 | přečteno: 516x
  • Další články autora

Jiří Kastner

Fyziomeditace mne nadchla !

Celý život se pohybuji ve světě sportu, ať už vrcholového nebo kondičního a rekreačního. Pro vlastní udržení kondice jsem zkusil hodně tradičních i alternativních forem cvičení. Ale zkušenost s lekcí FYZIOMEDITACE mne dokázala překvapit - pozitivně !

24.11.2013 v 22:37 | Karma: 5,43 | Přečteno: 295x | Diskuse| Osobní

Jiří Kastner

Jak být druhým pozitivním zážitkem ?!

Doma v Evropě pracuji v byznysu, kde zážitek má důležitou roli a hledání silných zážitků patří v dnešní době v podstatě mezi módní trendy. Zážitky si kupujeme k narozeninám, k vánocům a čím více adrenalinu tím více zážitek ( prý !). Před několika týdny jsem cestoval po oblastech nazývané severní Indie, Kašmír, Ladakh nebo Malý Tibet. Pro mne to budou jednou provždy oblasti skutečných zážitků.

24.11.2013 v 0:05 | Karma: 8,23 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost

Jiří Kastner

Moudrost, poznání a vzorce úspěchu

Jaké hodnoty musí člověk do svého života zařadit, aby s největší pravděpodobností naplnil vzorec úspěchu k pozitivnímu výsledku a vnitřní spokojenosti ? Jaké lidské hodnoty a vzorce chování vedou k úspěchu a pocitu štěstí ?

30.9.2013 v 20:35 | Karma: 7,80 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Jiří Kastner

AFS - tělesná výchova ve škole v Himálajích v Malém Tibetu

Historicky první výuka tělesné výchovy dětí na škole v Mulbekhu !!! Mgr. Jiří Kastner, MBA, předseda představenstva Asociace firemních sportů, o.s. a iniciátor řady projektů v oblasti firemního dobrovolnictví se stal součástí skupiny dobrovolníků, kteří vyráží s organizací Brontosauři v Himálajích v červenci pomáhat do školy v Malém Tibetu.

5.5.2013 v 22:41 | Karma: 5,55 | Přečteno: 217x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kastner

Vedení klubu se po sérii deseti porážek obrátilo s radou o pomoc na

Vedení klubu se po sérii deseti porážek obrátilo s radou o pomoc na mentálního trenéra Jiřího Kastnera a jeho působení na družstvo si zatím nemůže vynachválit.

7.4.2013 v 1:39 | Karma: 4,89 | Přečteno: 403x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 461x
Mgr. Jiří Kastner, MBA

jiri.kastner@kasty.cz

Jiří Kastner pracuje s manažery, majiteli firem a sportovci jako osobní kouč a mentální trenér pro rozvoj jejich osobnosti, psychickou připravenost a odolnost s cílem úspěchu v jejich činnosti a duševní spokojenosti v osobním životě.

Jiří Kastner je zakladatel a člen představenstva Asociace firemních sportů a zdraví, která sdružuje firmy a organizace, které podporují sport a tělovýchovu u svých zaměstnanců a v České republice obecně.

Seznam rubrik