Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak dát české firmy do pohybu?

 V roce 2010 byla založena Asociace firemních sportů, která pod záštitou Ministerstva zdravotnictví organizuje řadu mezifiremních soutěží a pozitivně ovlivňuje firemní kultury směrem k týmové atmosféře, nadšení k reprezentaci své firmy a hodnotám FAIR PLAY BUSINESS. Největší setkání firemních týmu z České republiky pořádané AFS ČESKÉ SPORTOVNÍ FIREMNÍ HRY www.csfh.cz

České sportovní firemní hry Jiří Kastner

Jak dát české firmy do pohybu?

 V roce 2010 byla založena Asociace firemních sportů, která pod záštitou Ministerstva zdravotnictví organizuje řadu mezifiremních soutěží a pozitivně ovlivňuje firemní kultury směrem k týmové atmosféře, nadšení k reprezentaci své firmy a hodnotám FAIR PLAY BUSINESSwww.asociacefiremnichsportu.cz

 

Zakladatel  Asociace firemních sportů Mgr. Jiří Kastner, MBA odpovídal časopisu Český byznys.

 

Mgr. Jiří Kastner, MBA

- osobní kouč a trenér mentality

- zakladatel Asociace firemních sportů a organizátor akce České sportovní firemní hry

 

 

Co stálo za vznikem Asociace firemních sportů?

Od roku 1999 jsem v kontaktu s řadou firem, které s námi spolupracují na budování týmové firemní kultury, rozvoji a motivaci zaměstnanců. V rámci společenské odpovědnosti firem se v posledních pěti letech stala velmi aktuální také oblast firemního zdraví a podpory zdravého životního stylu zaměstnanců. V roce 2009 jsme začali pracovat na celorepublikovém setkání těchto aktivních firem na akci České sportovní firemní hry. Ukázalo se, že sport má také obrovskou sílu v oblasti business networkingu a v rámci těchto aktivit začali vznikat spontánní mezifiremní spojení a obchodní kontakty. V roce 2010 jsme se rozhodli dát těmto aktivitám pevnou platformu a založili jsme Asociaci firemních sportů.

 

Jaké má Asociace firemních sportů cíle a co je její hlavní činností?

V rovině čísel jsme si dali za cíl k 100. výročí vzniku republiky v roce 2018 sdružovat 100 aktivních firem s celkovým počtem nejméně 100 000 zaměstnanců - firemních sportovců.

Hlavním cílem AFS je sdružovat úspěšné firmy, které podporují zdravý životní styl svých zaměstnanců a sport v České republice.

Naše činnost se orientuje jak na organizaci mezifiremních sportovních eventů, ale organizujeme i řadu interních firemních akcí v oblasti firemního sportu a firemního zdraví. Připravujeme přednášky, workshopy a semináře na téma firemního zdraví. Na pohyb a zdraví navazujeme v rovině firemních kultur myšlenkou FAIR PLAY BUSINESS. Stojíme si za názorem, že sport pozitivně ovlivňuje osobní i týmový charakter a věříme, že firmy se sportovní firemní kulturou mají blíže k fair play hodnotám i při své činnosti ve světě businessu.

 

Vy sám pracujete jako osobní kouč manažerů, majitelů firem ale také vrcholových sportovců a reprezentantů České republiky. Jak funguje propojení sportu a businessu?

Některé z našich seminářů se odehrávají pod heslem Business is Sport. Myslím, že obě tyto oblasti lidské činnosti mají hodně společného. Pro úspěch v obou je nutná svědomitá příprava, tvrdá práce a mentalita vítěze. Myslím, že i proto si vrcholoví sportovci, kteří se účastní našich akcí tak dobře rozumí s firemními sportovci. Při koučinku manažerů a sportovců často řešíme podobné osobní výzvy a trénink osobní mentality je velmi důležitý jak pro sportovce tak pro manažery a firemní týmy.

 

Je možné říci, které typy firem, odvětví nebo zaměstnanců jsou v oblasti firemního sportu aktivnější?

Velmi těžko rozdělovat. Naopak je skvělé sledovat jak finanční ředitel bojuje za svou firmu v tenise, chlapy z výroby dělají maximum ve fotbalovém turnaji a dámy z účtárny válcují ve jménu svého firemního loga ostatní týmy v ping-pongu. Večer všichni společně slaví své úspěchy a velmi emotivně prožívají sounáležitost týmu ke své firmě a logu.  Velmi příjemným překvapením pro mne je akce Maminy Cup www.maminycup.cz , kam jsou svými zaměstnavateli zvány firemní maminky a zaměstnankyně na mateřské dovolené. Jejich aktivita během roku a atmosféra na akci samotné je naprosto skvělá. 

 

 Je v České republice dostatek sportovních a fair play firem?

Češi jsou sportovní národ a týmové hodnoty jsou nám blízké. To se přenáší i do firemního světa. Je pozitivní, že přibývá firem, které nevnímají sport pouze jako volnočasovou aktivitu, ale umí sílu a atmosféru sportu využít pro rozvoj firmy. Sport zcela jednoduchou a účinnou formou nabízí to co řada firem u svých zaměstnanců hledá: nadšení, týmovou spolupráci, vytrvalost, reprezentaci loga své firmy spontánní aktivitu. Mám možnost být v kontaktu s pracovními týmy, které na vzdělávacích kurzech prodělávají školení na týmovou spolupráci, ale nikdy jsem je neviděl tak nadšené a pozitivní jako po dobře odehraném sportovním turnaji nebo závodě například na dračích lodích. Sport je velmi přirozený stimulant hodnot, které se do firem implementují někdy až příliš složitou a nezáživnou formou. I proto firem, které ve firemním sportu nachází jednoduší a efektivnější formu vlastního rozvoje, přibývá.

 

A co když firma nemá ve svých řadách zaměstnanců sportovce ?

Firemní sport není o výkonech, ale o chuti udělat něco pro své zdraví a být součástí pozitivní atmosféry, která okolo sportu dává prostor pro setkání s novými lidmi a navázání nových kontaktů.

Firemního sportovce jsme definovali jako člověka, který má rád sport a  touhu se zdravě hýbat, ale je pro něj limitem pracovní doba. Firemní sport je motivací ke zdravému pohybu nikoli k vrcholovým výkonům. Zapojení do činnosti Asociace firemních sportů není a ani nikdy nesmí být limitováno fyzičkou nebo sportovními dovednostmi. Například i na největší akci firemního sportu České sportovní firemní hry jdou účastníci do některých disciplín „po letech“. Pamatuji si odezvy typu, že skok do dálky absolvovala většina lidí naposledy na střední škole a například curling hrála většina lidí na firemních hrách poprvé v životě. Proto si každý účastník firemních her může zvolit disciplínu dle svého výběru a aktuálních sil. Oblíbený je například noční pokerový turnaj :-)

 

 Jaká je zkušenost s firemním sportem ze zahraničních firem?

Jedním slovem obrovská. V Německu je například registrováno přes 600 000 aktivních firemních sportovců.  Na Slovensku připravují již 16. ročník akce Slovenské firemní hry.

Velmi nás těší, že nás zahraniční organizace podporují a fandí k podobnému rozvoji v České republice. Je nám ctí, že zimní České sportovní firemní hry 2013 proběhnou jako součást Slovenských firemních her - open ve Vysokých Tatrách a setkají se tedy české a slovenské firemní týmy společně. Všechny zveme a budeme rádi, pokud český firemní sport a FAIR PLAY BUSINESS budete s námi reprezentovat i Vy.

 ČESKÉ SPORTOVNÍ FIREMNÍ HRY  -  WWW.CSFH.CZ

Autor: Jiří Kastner | středa 23.1.2013 12:43 | karma článku: 5,91 | přečteno: 518x
  • Další články autora

Jiří Kastner

Fyziomeditace mne nadchla !

Celý život se pohybuji ve světě sportu, ať už vrcholového nebo kondičního a rekreačního. Pro vlastní udržení kondice jsem zkusil hodně tradičních i alternativních forem cvičení. Ale zkušenost s lekcí FYZIOMEDITACE mne dokázala překvapit - pozitivně !

24.11.2013 v 22:37 | Karma: 5,43 | Přečteno: 295x | Diskuse| Osobní

Jiří Kastner

Jak být druhým pozitivním zážitkem ?!

Doma v Evropě pracuji v byznysu, kde zážitek má důležitou roli a hledání silných zážitků patří v dnešní době v podstatě mezi módní trendy. Zážitky si kupujeme k narozeninám, k vánocům a čím více adrenalinu tím více zážitek ( prý !). Před několika týdny jsem cestoval po oblastech nazývané severní Indie, Kašmír, Ladakh nebo Malý Tibet. Pro mne to budou jednou provždy oblasti skutečných zážitků.

24.11.2013 v 0:05 | Karma: 8,23 | Přečteno: 305x | Diskuse| Společnost

Jiří Kastner

Moudrost, poznání a vzorce úspěchu

Jaké hodnoty musí člověk do svého života zařadit, aby s největší pravděpodobností naplnil vzorec úspěchu k pozitivnímu výsledku a vnitřní spokojenosti ? Jaké lidské hodnoty a vzorce chování vedou k úspěchu a pocitu štěstí ?

30.9.2013 v 20:35 | Karma: 7,80 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Jiří Kastner

Dobrovolnictví, meditace, koučink a česká mentalita

Mgr. Jiří Kastner, MBA, kouč a mentální trenér společnosti KASTY.CZ strávil 5 týdnů v severní Indii, Himalájích, Ladakhu, Kašmíru a Malém Tibetu. Tak jako jsou tyto oblasti krásnou směsicí kultur, náboženství a přírodních podmínek, tak i jeho cesta a dalších členů týmu firmy KASTY.CZ měla několik cílů: I. Vedení výuky na místní škole v Mulbekhu jako forma firemního dobrovolnictví s týmem Brontosauři v Himalájích. II. Meditace, osobní rozvoj, mentální trénink a nové podněty pro koučink firemních týmů, manažerů a sportovců v ČR.

22.9.2013 v 10:46 | Karma: 7,13 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Kastner

AFS - tělesná výchova ve škole v Himálajích v Malém Tibetu

Historicky první výuka tělesné výchovy dětí na škole v Mulbekhu !!! Mgr. Jiří Kastner, MBA, předseda představenstva Asociace firemních sportů, o.s. a iniciátor řady projektů v oblasti firemního dobrovolnictví se stal součástí skupiny dobrovolníků, kteří vyráží s organizací Brontosauři v Himálajích v červenci pomáhat do školy v Malém Tibetu.

5.5.2013 v 22:41 | Karma: 5,55 | Přečteno: 217x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 461x
Mgr. Jiří Kastner, MBA

jiri.kastner@kasty.cz

Jiří Kastner pracuje s manažery, majiteli firem a sportovci jako osobní kouč a mentální trenér pro rozvoj jejich osobnosti, psychickou připravenost a odolnost s cílem úspěchu v jejich činnosti a duševní spokojenosti v osobním životě.

Jiří Kastner je zakladatel a člen představenstva Asociace firemních sportů a zdraví, která sdružuje firmy a organizace, které podporují sport a tělovýchovu u svých zaměstnanců a v České republice obecně.

Seznam rubrik