Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poker není hazard

Pro neználky je to záhadou obestřený hazard, kterému holdují podivíni riskující své majetky, pro ty, kdo aspoň jednou v životě drželi příslušné karty v ruce, je to vzrušující zábava, relax či (v ideálním případě) zajímavý přivýděl

Proč zrovna spravedlivá? Protože k turnajovému stolu přicházíme všichni s naprosto rovnocennými podmínkami: platíme stejný buy-in (startovné), nikdo z nás nijak neovlivní, jaké karty dostane - a může být s dealerem (krupiérem) sebevětší kamarád, je úplně jedno, jestli na sobě máte značkové super hadry, nebo to nejobyčejnější triko... V pokeru neexistuje protekce ani jiné zvýhodnění, které lze "zařídit" přes kamarádšofty, úplatky apod.

Co každopádně ovlivnit lze, je další vývoj - jak s přidělenými kartami naložíte. Poker není jen o štěstí - jak obvykle smýšlejí ti, kdo tuto hru zahlédli maximálně ve filmu. Naopak: štěstí je spíše menšinovou přísadou celého barvitého mixu toho, co je potřeba pro úspěch v pokeru. Je to hlavně o dovednostech - o schopnosti přemýšlet, kombinovat, umění odhadnout protihráče... Čím déle poker hraji, tím více se utvrzuji v tom, že úspěch tkví velkou měrou v trpělivosti - umět si počkat na opravdu dobrou kartu a dokázat zahodit třeba i skvělou kartu, když už chybí jen pár míst do placených pozic. Jsem na sebe hodně pyšná, že jsem takhle dokázala zahodit i (jinak velmi silnou) kombinaci AK v barvě - a byl to výborný tah, když následná hra ukázala, že bych vypadla jen těsně před placenými místy. I pan Staszko po svém grandiózním úspěchu v Las Vegas říkal, že několik hodin jen zahazoval (byly to desítky hand) - a hodně by mě zajímalo, co to bylo za karty (snad se mi někdy poštěstí si o tom s ním popovídat :o).

Přímo ukázkově jsem si před pár dny naběhla s AQ proti třem osmičkám... ale byla to čistě moje chyba (nikoliv hříčka náhody), když jsem nesprávně vyhodnotila situaci na stole, vsadila příliš málo, a "dovolila" tak nechat big blind ve hře s jeho "plívou" 6-8, načež na stůl přišly dvě osmy a big blind už jen pobaveně dorovnával moje stále vyšší sázky :o)

Samozřejmě, občas rozhodne "vyšší moc" - zrovna včera jsem prohrála all-in s AA v ruce proti hráči s 10-10, když mu na river dorazila třetí desítka... Přestože to bylo samozřejmě k vzteku, bylo to ještě docela fér - oproti situacím, kdy s AA dáte all-in, všichni zahodí a "callne" vám to šílenec s 2-7, aby mu pak následně na stůl přišla trojice... Tohle samozřejmě neovlivníte - na druhou stranu vás ale přece nikdo nenutí vsadit všechno! Rozhodnutí je prostě na každém hráči. A není náhodou, že mezi pokerovými hráči (zejména těmi úspěšnými) je spousta hráčů šachů! Což se např. o ruletě říci nedá... Ta mě ostatně nelákala nikdy - protože tam je člověk odkázaný jen na dílo náhody. Navíc - při ruletě hrajete vždy jen proti kasinu (a to vždycky vyhraje, jak známo). Kdežto poker hrajete s živými lidmi a z nich vždycky někdo vyhraje. Jdete na turnaj proti dalším třeba 100 lidem a je jasné, že minimálně 10 z vás vyhraje peníze (proč byste to neměli být zrovna vy? :o) To je ten zásadní rozdíl mezi např. ruletou a pokerem - v ruletě nikdy není záruka, že hráči vyhrají, kdežto v pokeru každou hru někdo vyhraje. Proto nemá poker co dělat mezi hazardními hrami.

Kdyby poker byl JEN o štěstí, těžko by existovali úspěšní a uznávaní borci, těžko by někdo zopakoval své vítězství na WSOP apod., natož vícekrát. Ostatně i již zmíněný p. Staszko (omlouvám se, že ho stále zmiňuji, ale v současné době není v ČR lepší příklad) má za sebou již řadu dobře placených úspěchů a rozhodně to nebyly jen samé náhody a štěstí.

Je proto naprostý nesmysl, aby poker byl zařazen mezi hazardní hry, jak to předpokládá novela loterijního zákona. Pevně doufám, že se podaří tuto pitomost napravit a budeme se moci my, normální lidi, beztrestně dál bavit po svém. Upřímně vzato se mi příčí už jen myšlenka, že stát za někoho rozhoduje, jestli smí hrát o své vlastní peníze. Je přece každého věc, co se svým majetkem udělá, ne? Naopak by měl mít stát radost, že dostane svůj nezasloužený díl na daních (od výherce). A jestli je někdo tak hloupý, že prohraje (jakkoliv) celý svůj majetek, nějakým zákonem z něj stát stejně chytřejšího neudělá.

 

 

Autor: Kateřina Kašparová | středa 30.11.2011 15:41 | karma článku: 24,24 | přečteno: 2449x
  • Další články autora

Kateřina Kašparová

Nevíte prosím někdo, jak zrušit službu od O2?

Taková jednoduchá věc - potřebujete mobilní internet, tak si ho zřídíte. A když už ho nepotřebujete, službu zrušite. Pokud jste ovšem zákazníkem O2, nepočítejte s tím, že vás ze svých spárů pustí jen tak...

29.11.2011 v 12:38 | Karma: 26,81 | Přečteno: 4514x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kašparová

Reakce na blog R.Pocha - tresty za Patrika a Natálii

Reaguji na blog nazvaný "Patrikovi nechtěli ohněm vyhladit rodinu, ale Natálce ano". Už jen proto, že autor nepovolil diskusi - bojí se snad nesouhlasných názorů?

22.3.2011 v 11:22 | Karma: 41,64 | Přečteno: 3708x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kašparová

Přehlídka ztraceného času - za naše peníze

Nadávky, osočování, osobní urážky, obstrukce... takto stručně lze popsat dnešní Mimořádné zastupitelstvo Prahy 11. Připadala jsem si tam jako v Parlamentu - a to rozhodně nemyslím jako pochvalu, naopak!

7.2.2011 v 22:51 | Karma: 20,61 | Přečteno: 2822x | Diskuse| Politika

Kateřina Kašparová

Neumannová si z nás dělá srandu

Asi nejsem sama, koho nadzvedl dnešní článek na titulu Idnes, že by si lyžařka K. Neumannová ráda zopakovala pořádání sportovních akcí. Dělá si z nás všech legraci? Adekvátní výraz, který na to pasuje nejlépe, je příliš neslušný, takže zasáhla drobná autocenzura :o)

26.1.2011 v 17:59 | Karma: 48,89 | Přečteno: 33741x | Diskuse| Společnost

Kateřina Kašparová

Povedený buličí tábor

Na 20 bulíčků se svými páníčky se koncem června sjelo na týdenní výcvikový tábor zvaný „V. Bull Terrier Action“ do Zahradiště u Žďáru nad Sázavou. Poznali jsme skvělé nové přátele - já i můj čtyřletý bulík Bill...

3.8.2010 v 22:11 | Karma: 14,61 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4878x
Novinářka (Český rozhlas - st. Praha a Radiožurnál 90-93, TV Nova 94-98). Od r. 98 podnikám (mediální tréninky a poradenství). Od r. 1990 pomáhám opuštěným a týraným zvířatům (vedu Kočičí Azyl CZ). Od června 2012 vydávám časopis HAF & MŇAU - měsíčník pro všechny milovníky a majitele psů a koček.