Diskuse byla zablokována - proč?

Jakmile je redakční článek věnován romské menšině, feťákům apod. "nepřizpůsobivým" občanům, obvykle je možno pod ním diskutovat jen chvíli. Velmi záhy bývá diskuse zrušena, protože obsahovala "nepřijatelné" názory. Proč ale vůbec smíme vyjádřit nahlas svůj názor jen na něco, co je obecně "přijatelné"? Jak a kdo to rozhoduje?

Dnes se na titulní straně Idnes objevil článek o tom, jak streetworkeři mění feťákům na ulicích injekční stříkačky za čisté, dokonce jim už dávají i roztok na rozpouštění heroinu, dezinfekci na kůži před vpichem a bůhví jaké další vymoženosti. No co mohla redakce čekat jiného, než že se v diskusi sesypou okamžitě mraky názorů na téma, proč je zrovna tohle zadarmo, ale diabetici si musí vše platit, v lékárně si my "normální lidi" musíme vše platit atd.. ¨

Netrvalo dlouho a redakce pohrozila zrušením diskuse. Prozatím (je krátce po 16 hod.) ta diskuse tedy pořád ještě běží, ale na jak dlouho...?

Kdo brouzdáme po netu, každou chvíli na serverech typu Idnes narazíme na zablokovanou či zrušenou diskusi. Vždy jde o citlivá témata (a co si budeme povídat - čtenářsky velmi oblíbená) typu zmínění feťáci, anebo Romové aj. Nápadití našinci už vymysleli celou škálu velmi pěkných názvů, s jejichž pomocí diskutují tak, aby to cenzor (zejména je-li automatický) "přešel": hnědoobčani, kofoly, opálení, nepřizpůsobiví... (jen namátkou drobná ukázka bohatého slovníku diskutérů). 

Proboha PROČ takové peripetie s veřejnými diskusemi, ptám se??? To jsme opravdu tak nesvéprávní, že máme jen poctivě a poslušně pracovat a platit daně, ale už nemáme nárok se svobodně vyjádřit k tomu, když nějaký lump někde něco provede???!!! Jaktože zloději, vrahové a další xindlové mají pomalu větší práva, než jejich oběti? A možná už i větší než my, co na to všechno (více či méně dobrovolně) přispíváme v rámci daňového systému?!

Tohle všechno mě fakt už začíná docela míchat, protože držet "pusu" a krok, moc nevyčuhovat z davu a hlavně neříkat nahlas, co si myslím - to přece platilo dřív, ale nemýlím-li se máme snad už skoro 20 let SVOBODU a DEMOKRACII, ne? Nebo se pletu?

Autor: Kateřina Kašparová | pondělí 25.8.2008 16:28 | karma článku: 37,05 | přečteno: 2833x
  • Další články autora

Kateřina Kašparová

Neschopní vpřed!

2.11.2015 v 18:39 | Karma: 43,27