Sypu si popel na hlavu

Před několika dny jsem na blogu iDNES zveřejnil článek, který byl poté administrátorem odstraněn z titulní strany a odsunut do zapomnění soukromého blogu. Právem!  Teď už to vím.

V emailu jsem se dozvěděl výhrady a důvody, proč se tak stalo. 
Neuvedl jsem prameny, a nerozlišoval mezi tvrzením a názorem. V první chvíli mě ovládla (neopodstatněná) pýcha a moderátorovi jsem napsal zpupnou odpověď. Ale pan moderátor ke mně shlédl a znovu mi vysvětlil v čem dělám chybu.
Ve svém článku Za vším hledej...Putina (pramen: https://kasparekfrantisek.blog.idnes.cz) jsem se zaměřil na tzv. dvojí metr v souvislosti se všeobecně známými skutečnostmi, které se objevily v tisku a televizi. Článek jsem pojal ve fejetonovém duchu a tak prameny skutečně chyběly.
Chvíli jsem popřemýšlel nad tím, jak bych měl rozlišit názor a tvrzení. Tady jsem se příliš daleko nedostal. Bláhově jsem se domníval, že když něco tvrdím, tak je to můj názor. Ale pomohla stará dobrá wikipedie, kde jsem si přečetl, že "tvrzení je nějaká výpověď, kterou mluvčí předkládá jako pravdivou či vysoce pravděpodobnou" (pramen: cs.wikipedia.org/wiki/Tvrzení).  
Kdežto názor "vyjadřuje specifické osobní hledisko jednotlivce" (pramen: cs.wikipedia.org./wiki/Tvrzení). 
No, nedá se říct, že bych se posunul o moc dál.
U toho tvrzení mně jistou  naději dodávají dvě slova za "či" - tedy "vysoce pravděpodobnou". Řekl bych, že to, co jsem tvrdil v článku "Za vším hledej...Putina", bylo vysoce pravděpodobné. Ano, a taky to byl můj názor.
Takže jsem zase na začátku.
Ale nechci zlehčovat kodex blogera (chraň Bůh). Je, pravda, trochu komplikovanější, na první pohled se zdá, že jeho prostřednictvím lze odstranit cokoliv, ale po poradě s právníkem, psychologem, manželkou a vrátným v jedné velké firmě, jsem jeho poselství celkem pochopil. Což dokazuje toto "sypání si popela" na moji neostříhanou hlavu. (Ostříhaná bude nejdříve 25.května - pramen: ct24.ceskatelevize.cz - 17.č.2020). 
A půjdu ještě dál: Berte předchozí řádky jako veřejnou sebekritiku, jaká se kdysi dělávala, a dodávám slib, že se polepším. Budu uvádět prameny, a když u mě dojde k vytvoření názoru (nedej Bože?), zdůrazním to větou "toto je můj názor". Když budu něco tvrdit a bude to současně můj názor, tak... tak teď jsem se v tom zase ztratil. Budu muset ještě jednou svolat poradu.

Jen mě tak napadá, že kdyby se jistí dva pánové - Bob Woodward a Carl Bernstein striktně řídili dnešním kodexem blogera, včerejší aféra Watergate by zůstala jen bláznivou spikleneckou teorií a svět by se možná vyvíjel jinak.
Dnes by v Bílém domě neseděl Donald Trump, ale obětavá a úžasná Hillary Clintonová. (Toto není můj názor)
Děkuji za pozornost. Zřejmě tento článek bude na blogu iDNES mým posledním. A nebo ne?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: František Kašpárek | úterý 21.4.2020 14:34 | karma článku: 12,45 | přečteno: 433x
  • Další články autora

František Kašpárek

Oči doširoka zavřené

24.2.2024 v 13:10 | Karma: 27,33

František Kašpárek

Určený přeživší

10.2.2024 v 13:10 | Karma: 16,12

František Kašpárek

Zločin a trest

27.1.2024 v 13:10 | Karma: 27,05

František Kašpárek

Mandžurský kandidát

14.1.2024 v 13:10 | Karma: 11,72