Ruský bankovní sektor: to nejhorší teprve přijde!

„To nejhorší teprve přijde“, takto komentoval šéf ruské Sberbanky, Herman Gref, situaci ruského bankovního sektoru. Ruské banky se od loňského roku potýkají se značnými problémy v souvislosti s přijatými sankcemi, omezením přístupu k zahraničnímu kapitálu, kolapsem rublu a hospodářskou recesí.

Ruský bankovní sektor v problémech

Státem kontrolovaná Sberbanka, která drží téměř polovinu ruských depozit a podílí se na třetině všech poskytnutých úvěrů, byla silně zasažena poklesem rublu a souvisejícím rekordním růstem úrokových sazeb z prosince 2014, uvedl Herman Gref. Podle nejnovějších odhadů očekává ruská centrální banka pokles HDP v roce 2015 o 4%. Podíl nesplacených úvěrů může dle předpovědi Standards & Poor’s v tomto roce vzrůst až na celkových 23% ze všech poskytnutých úvěrů. Obdobně vysoké procento nesplacených úvěrů vyvíjí enormní tlak na celý ruský bankovní sektor.

Herman Gref situaci dále komentoval „všechny banky jsou ve velkých problémech, včetně nás“. Hospodářské výsledky za rok 2014 prezentuje Sberbanka 26. března 2015.

Autor: Jan Kaška, Petr Cimala
www.AuraInvest.cz

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Kaška | středa 25.3.2015 11:26 | karma článku: 13,85 | přečteno: 1055x