Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kouzlo časů minulých: Tyršák

Tenkrát sportovci ještě nebyli tak slavní. Chybělo jim zviditelnění, ovšem chuť vyniknout v tom svém sportu byla obrovská. Když jsme se na ně dívali z okna ubytovny v Tyršáku, smekali jsme před nimi i když zpravidla nebylo čím.

Nevím proč, ale ve druhém ročníku nás přestěhovali z Kolonky do Tyršáku, jak jsme mu později familiérně říkali. Sídlil zde Institut tělesné výchovy a sportu a k disposici bylo vybavené sportovní zařízení včetně treningového stadionu. Tím pádem se zde vyskytovala celá plejáda současných i budoucích špičkových sportovců a my jsme na nich mohli oči nechat, tak jako na krásném panoramatu Hradčan, které tvořilo horizont pohledu z běžecké dráhy.Když si tak prohlížím dobový snímek, jako by dnes stál na balkoně u šestého okna v prvním patře pravé budovy. Z něj jsme ve volných chvílích sledovali, jak kapky potu podají z tváří treningem bičovaných sportovců do písku a pochvalovali si, že my hnojaři, to máme přece jen méně namáhavé. Je bolelo pravidelně celé tělo, nás pouze mozek.

Ubytování jsme si ovšem pochvalovat nemohli. Pokoje byly vlastně veliké ratejny, do každého vlezlo a skutečně tam bylo dvanáct postelí a mezi nimi prostor, kde se dal rozložit pinpongový stůl a také že jsme ho tam měli. Někteří studovali a popravdě to dlouho nevydrželi, jiní hráli turnaj v ping pongu, kde první cenou byla krabička cigaret značky Detva, v žargonu zvaná Stalinův hněv a někteří znuděně čekali na balkoně, až se na place objeví pár ženských těl, postižených rovněž touhou vyniknout na sportovním poli. Další zábavou byla možnost sledovat televizi, která byla ještě v plenkách a občas se v ních objevil i patřičný obsah. Televizor sestrojil z nakoupených součástek Milan Petříček, primus ročníku, který když zjistil, že dobrá věc se podařila a snůška drátů a součástek, obklopující malinkatou obrazovku funguje, nezdržoval se jejím  umístěním do nějaké skřínky a pokračoval ve vymýšlení dalšího technického zařízení. A tak když šlo do tuhého a zkoušky byly na krku, valná část pokoje se denně stěhovala do Univerzitní knihovny, kde se vlastně nedalo nic jiného dělat, než studovat.

 

Zábava se soustřeďovala na návštěvu okolních hospod, jednou za čas jsme zašli i do Kaberetu u Sv. Tomáše a to tam prosím ještě hrála Hana Vítová, která jej společně s Jaromírem Hanzlíkem starším založila, Jaroslav Štercl si sem tam odskočil z Alhambry a se Settlery to roztočil ve skečích, které byly k popukání.Onehdá jsem v Praze špacíroval po rozpůleném Karlově mostě /levá část se spravovala, pravá slouží chodcům/ a světe div se, nohy mně donesly až na Malostránské náměsti. "Když už jsem tu tak zahnu doleva a na Újezdu mrknu na hospody kolem Tyršáku a dám si tam buřta s cibulí. Chyba lávky. Kde pak ty staré hospody jsou! Proti Tyršáku je Luka Lu se středomořskou kuchyní, pár metrů dál směrem na Smíchov Carmelita s italskou kuchyní a pizzou, upečenou na dubovém dřevě, proti Všehrdské ulici thajská restaurace Noi, naproti mexická restaurace Cartina s jídelním lístkem, na kterém najdete fajitas, quesadillas, chilli, tacos, nachos a zapíjet můžete pravou domácí tequilou /pana Teplíka, známého nám cestovatele po Mexiku jsem tam nenašel/, po sto metrech na mne kynula francouzská restaurace La Bastille a na rohu Říční ulice, konečně! Pivnice U Švejků.

Zaplať pambu, buřty s cibulí měli a černou dvanáctku jak by dal. To byla lahoda. A tak jsem to namířil Na Prádlo, kde přibylo divadlo Na Prádle a skončil ve Všehrdově u hospody Tlustá myš. Takže jsem zas až tak zklamaný nebyl. Na Kampu jsem počítal kroky, protože mně kosti vrzaly už jaksepatří. Werichův dům ještě neopravili.

Před prázdninami jsme se zase odstěhovali na Kolonku a nevystěhoval se pouze spolužák Janko, který svedl dceru správce Tyršova domu a zajistil si tak bezplatnou střechu nad hlavou. Dobře mu tak.

Autor: Jaroslav Kašíkjaroslav | neděle 3.5.2015 7:08 | karma článku: 10,44 | přečteno: 251x
  • Další články autora

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kdo jinému jámu kopá....aneb...--Babiš gaunerem.

Před půl rokem by mně ani nenapadlo, že půjdu k volbám s volebním lístkem hnutí ANO. Jen okrajově jsem sledoval frontální útok na jeho předsedu, přemýšlel o presumci neviny a divil se čím dál víc. Včera mne kampaň dorazila.

1.10.2017 v 10:46 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Zlín

Jaroslav Kašíkjaroslav

Expedice oksroN 2017: první stovky kilometrů.

Tak pokud jste jeli také autem do Petrohradu, nic moc nového vás nečeká. A pokud se k tomu chystáte, dobře děláte. Konec konců vám o pěti dnech pobytu v něm povyprávím příště.

25.9.2017 v 7:46 | Karma: 4,82 | Přečteno: 129x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kudy, kam?

Nejenom psaním živ je člověk, ale i prací na zahrádce a k tomu je jarní a letní období přímo ideální. A není od věci připravit i povyražení, za které cesty do Norska považuji.

22.9.2017 v 5:41 | Karma: 5,52 | Přečteno: 209x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kouzlo časů minulých: kubánská padesátka.

Být na Kubě v době, kdy k vám dorazila padesátka bylo fantastické. A když k tomu připočítáme pobyt na pláži Santa Lucia nelze než pochopit, že jsou na ni nesmazatelné vzpomínky.

30.4.2017 v 7:44 | Karma: 12,21 | Přečteno: 233x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kouzlo časů minulých: v náručí Santa Lucii

Vím, známější je Varadero, my však dojeli na atlantické pobřeží na překrásnou pláž Santa Lucia, kde lze šnorchlovat u největšího korálového útesu na světě. Tak pojeďte s námi.

23.4.2017 v 8:16 | Karma: 11,21 | Přečteno: 214x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

„Všímá si kancléř vůbec, co se děje?“ Jak Německo poznamenal volební šok

11. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu Je sečteno. Spíše by se dalo říct zúčtováno. Němci koaliční vládě kancléře Scholze nicnedělání...

Léto plné silničních uzavírek. Přehled, kde v Česku mohou řidiči čekat potíže

11. června 2024

Premium Ani letos při prázdninových toulkách po Česku nemohou lidé doufat v hladký průjezd po tuzemských...

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci o příměří, Rusko se zdrželo hlasování

10. června 2024  22:50

Rada bezpečnosti OSN schválila svou první rezoluci podporující dohodu o příměří mezi Izraelem a...

Už žádné dveře otevřené dokořán. Portugalsko zpřísňuje migrační politiku

10. června 2024  22:14

Portugalská vláda oznámila akční plán, který zpřísní pravidla pro vstup migrantů. Naopak také...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 385x
Jsem hoch jehož životem prošli všichni prezidenti tohoto státu. Tím pádem nemusím blíže uvádět svůj věk, Sudičky mně do života vložily optimismus, chuť k psaní a cestování. Všech tří darů jsem využil a využívám dosud. A tak se batoh se vzpomínkami naplnil vrchovatě a když se do něj sáhne, je tu článek pro blog coby dup. Tak občas zkuste otevřít můj blog.

Seznam rubrik