Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kouzlo časů minulých: juchajda

I zajuchat si je někdy potřeba a v mém zaměstnání vedle časově skoro neomezené práce jej bylo až až. Vinný sklep se honosil skvělými víny vlastní produkce bylo v něm po sezoně několk set hektolitrů totoho moku.

Vítejte ve "šmakovně" vinného sklepa státního statku, těsně po skončení výrobní porady.

Čas od času nás ředitel po poradě pozval do vinného sklepa, kde jsme měli v bujaré náladě odložit starosti běžného dne a mnohdy až neúměrné časové nároky na naše zaměstnání. Po "koštu" jsme zasedli ke stolu, vyprázdnili připravené mísy, popíjeli vybranou značku vína a vedli řeči. Jak jinak. O myslivosti, nebo o myslivosti a zase jen o myslivosti. Semtam se připletl nějaký problém z posledních dní, vyrojilo se pár vtipů a někdo spustil "Pějme píseň dokola". Ředitel, sedm správců, náměstci a vedoucí úseků se radovali ze života. Pak některý správce pozval všechny na svoje hospodářství a tam se pak děly psí kusy. Než část společnosti, která neměla doma tuhý režim dojela na místo činu, zmizelo ze dvorku pár slepic a kačen hbitě zabitých, oškubaných a plovoucích v hrnci na polévku a nebo si hovících na pekáči v troubě. Nastala druhá fáze, která zpravidla končila v časných ranních hodinách rozvozem padlých na místa jejich odpočinku.

Zajuchat si ovšem přijížděli mnozí hosté, především z řad nízkých i vysokých funkcionářů, ale i těch, kterým se chtěli funkcionáři zavděčit, něco od nich vymámit nebo do nich jen tak zainvestovat pro časy budoucí. Chudák sklepmistr byl v jednom kole, které se ovšem nezastavilo a mnohdy se nedařilo je alespoň přibrzdit. Dodnes na to vzpomíná jako na dobu, v níž hrál se zaťatými zuby roli otroka. Proto jsme dost času my technici byli určeni k tomu, abychom pomohli zvládat obsluhu takovýchto akcí. Hlavní sezona byla v době Brněnských veletrhů, kdy se to před sklepem černalo šestsetrojkami nebo zelenalo Volhami. To byla příležitost vymámit z majitelů exponátů třeba možnost koupě vystavených strojů nebo příslib přimhouření oka při přidělování strojů, stavebního materiálu, náhradních dílů a třeba i krmiv.Ve sklepě se vystřídali skoro všichni čelní představitelé strany a vlády, krajští i okresní funkcionářia nechyběli ani funkcionáři ČSM. Jedna taková akce, kdy si hlavní ředitel prodeje zemědělských strojů objednal posezení ve sklepě, skončila neskutečně. Zmíněný ředitel měl syna, který velel mezinárodnímu pionýrskému táboru v Seči, kde byla celá plejáda pionýrských vedoucích z různých koutů světa. Po příjezdu se usadili k připravené hostině, bavili se rukama, nohama a po první sedmičce se navzájem dorozuměli bez tlumočníka. Stranou zůstali pouze dva Syřané, jeden Jemenec, Iráčan a další dva neidentifikovaní muslimové, kteří odmítli vepřovou šunku i alkoholem hojné víno. Nic nepomohlo ujištění, že sklep je pod zemí a tam že Alláh neuvidí. Ti nám, pro tuto příležitost jmenovaným sluhům, pomáhali při vynášení části unavené společnosti do připraveného autobusu. Dílo zkázy nelze popisovat.Jindy se ve sklepě objevil celý kanadský hokejový manšaft s populárním metrákovým obráncem "Džůsberym" /vzpomenete?/. Měl jsem podpisy celého mužstva, ale už ani nevím, kde se poděly.Juchalo se často a hlasitě. Musím ovšem říci, že přitom hospodaření statku mělo vysokou úroveň, používalo nejnovější technologie a bylo dáváno za příklad zemědělským podnikům v celé republice. Jen namátkou: stavba centrálního teletníku, prvního v republice, středisko centrální mechanizace s moderními těžkými stroji na hnojení, chemizaci, dopravu a stavební práce, stavební oddělení, zajišťující soběstačnost při stavbách zemědělských, ale i bytových objektů, flotila moderních obilních kombajnů a v republice ojedinělá sušárna zelené píce s granulací, Promill 1000, dovezená z Francie a mohl bych pokračovat.Ale to už jsem odskočil od toho juchání trochu stranou. S odstupem času se divím, že jsem se vzhledem k těmto zkušenostem nestal znalcem, nebo alespoň stálým konzumentem vína. Je to asi proto, že my Valaši jsme byli odkojení slivovicí i když večer co večer decinku červeného na nátlak zdravotní propagandy vypiju, celkově jsem statistiku o konzumaci vína v republice nepodpořil.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Kašíkjaroslav | čtvrtek 11.6.2015 3:58 | karma článku: 11,97 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kdo jinému jámu kopá....aneb...--Babiš gaunerem.

Před půl rokem by mně ani nenapadlo, že půjdu k volbám s volebním lístkem hnutí ANO. Jen okrajově jsem sledoval frontální útok na jeho předsedu, přemýšlel o presumci neviny a divil se čím dál víc. Včera mne kampaň dorazila.

1.10.2017 v 10:46 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Zlín

Jaroslav Kašíkjaroslav

Expedice oksroN 2017: první stovky kilometrů.

Tak pokud jste jeli také autem do Petrohradu, nic moc nového vás nečeká. A pokud se k tomu chystáte, dobře děláte. Konec konců vám o pěti dnech pobytu v něm povyprávím příště.

25.9.2017 v 7:46 | Karma: 4,82 | Přečteno: 129x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kudy, kam?

Nejenom psaním živ je člověk, ale i prací na zahrádce a k tomu je jarní a letní období přímo ideální. A není od věci připravit i povyražení, za které cesty do Norska považuji.

22.9.2017 v 5:41 | Karma: 5,52 | Přečteno: 209x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kouzlo časů minulých: kubánská padesátka.

Být na Kubě v době, kdy k vám dorazila padesátka bylo fantastické. A když k tomu připočítáme pobyt na pláži Santa Lucia nelze než pochopit, že jsou na ni nesmazatelné vzpomínky.

30.4.2017 v 7:44 | Karma: 12,21 | Přečteno: 233x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Kašíkjaroslav

Kouzlo časů minulých: v náručí Santa Lucii

Vím, známější je Varadero, my však dojeli na atlantické pobřeží na překrásnou pláž Santa Lucia, kde lze šnorchlovat u největšího korálového útesu na světě. Tak pojeďte s námi.

23.4.2017 v 8:16 | Karma: 11,21 | Přečteno: 214x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  14:36

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Vlaky čím dál častěji narážejí do kamení na kolejích. Na vině je výzva na TikToku

22. května 2024  14:30

Premium Jen o vlásek unikli neštěstí v dubnu cestující na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Na...

Vychytávka jako z Jamese Bonda. Řidič za jízdy měnil na autě poznávací značky

22. května 2024  14:23

Pražští policisté si na začátku května všimli vozu, které nemělo odpovídající poznávací značku a...

Češka pašovala drogy z Rumunska v podprsence, celníkům v Praze neunikla

22. května 2024  14:15

Ve spodním prádle se pokusila propašovat 170 gramů drogy metamfetamin žena, kterou počátkem května...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 385x
Jsem hoch jehož životem prošli všichni prezidenti tohoto státu. Tím pádem nemusím blíže uvádět svůj věk, Sudičky mně do života vložily optimismus, chuť k psaní a cestování. Všech tří darů jsem využil a využívám dosud. A tak se batoh se vzpomínkami naplnil vrchovatě a když se do něj sáhne, je tu článek pro blog coby dup. Tak občas zkuste otevřít můj blog.

Seznam rubrik