Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část devátá (Lékař může za všechno!)

Dostal se ke mně sdílený text jedné paní, která děkovala lékařům z Uherského Brodu. Chtěla je pochválit za velmi vstřícný a neobvyklý přístup. Moc milý text. Bohužel, předposlední odstavec celkový dojem dost podělal. Posuďte sami:

S nemocnicí v UB nemám nic společného, kolegy tam neznám, ale text té paní mě zaujal, protože mi přijde opravdu pěkné, když někdo takto veřejně pochválí české zdravotnictví. Nebýt věty, kterou jsem zakroužkovala červeně. Ta mi v celém tom láskyplném poselství přijde jako rána mezi oči:

Zlínskou nemocnici znám naopak velmi dobře, před lety jsem tam pracovala, a tak se mě kritika samozřejmě dotýká. Nejspíš by se mě ale dotkla, i kdyby pod palbou stáli například lékaři z Olomouce. Protože z toho všeho jasně plyne, kdo za tristní situaci v nemocnici může. Doktoři. To je přece jasné.

Představme si, jak to asi probíhalo:

  • ve zlínské nemocnici byla otevřená pohotovost, ovšem na pacienty, kteří potřebovali ošetřit, čekal na dveřích ordinace text ve smyslu: „měli bychom být v práci, ale včera jsme měli povánoční večírek, dnes je neděle, 28.12.2019, dospáváme, kašlem na to, jděte jinam“
  • ve zlínské nemocnici byla otevřená pohotovost, pacienti se houfovali tak mohutně, že umírající nedostali šanci si ani šáhnout na kliku od hermeticky uzavřené ordinace, a sloužící lékař se vykašlal na to, povolat armádu, ozbrojené složky, nebo alespoň kolegu, co doma dospával službu z předchozího dne

 

Anebo to probíhalo úplně jinak, třeba tak, že:

 

  • ve zlínské nemocnici  NEBYLA otevřena pohotovost, a to z důvodu, že ordinační doba této pohotovosti byla zřizovatelem upravena:
     

Je to podobné, jako by lidé, co potřebují nakoupit veku a salát, veřejně nadávali, že jejich večerka byla v neděli zavřená a oni museli do Kaufláče ve vedlejším městě. Svině, ty ženské za kasou. Ty pokladní. Navíc fůra lidí.  A proč tam bylo tolik lidí? Protože ve zlínské nemocnici (pardon večerce) se na zákazníky paní pokladní vy...

Rozumíte?

Jasně. Baťovka není večerka a bolavý zub nelze srovnávat s vekou a salátem. Ale princip, princip zůstává stejný. Za to, že zřizovatel zruší večerku, přece nebudem lynčovat paní pokladní, že ne?

Pacienti naši, buďte tak hodní, prosím vás. Než upustíte jedovou slinu, popřemýšlejte, na koho jí plivnete. Ono je těch doktorů opravdu málo. Už teď. Oni si to nezaslouží.

A ti medici, ti, kterým tohle píšu, ti už vůbec. Je to totiž teprve čeká, víte?

Autor: Kateřina Karolová | neděle 29.12.2019 15:27 | karma článku: 43,06 | přečteno: 17174x