Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ta informační technologie nás jednou zabije

 ,,Hele zlato, nechtěl by jsi odložit na chvilku ten tablet a věnovat se mně?" Nic, jako bych tam nebyla. Ani saténová noční košilka nezabrala, ani má nová barva vlasů. Ono je totiž nějaké virtuální zemědělství zábavnější než já. No to jsem dopadla. Usínáme s tabletem, budíme se s mobilem, po snídani si sedneme k počítači. A jak vypadne Wi-Fi, tak to jsme všichni pěkně nasr..ý! A co slyším od kamarádek, ve většině rodin je to už několik let stejné.

Mladý lidi chodí se sklopenou hlavou, každej kouká do svého mobilu, dokonce někdy i do tabletu (hlavně v Praze), což mi přijde hrozně nepohodlné. V restauracích si děti hrají se svým smartphonem, někdy i dospěláci. Škoda peněz za tu pizzu, to si ji mohli objednat domů. Z toho už jsem naštěstí vyrostla, takže na procházce a v restauraci tak maximálně fotím. Bez brejlí na to stejně nevidím a po cestě ve městě si nechci rozbít hubu. 

Jak se pak ty mladý seznamují, když na sebe nemrknou v restauraci, nedají se do řeči v autobuse, nevidí se na procházce. Možná, když se občas srazej, čehož jsem byla několikrát svědkem. Možná pak. Nebo přes internet, což já nikdy nedělala. Mne musí na tom protějšku něco zaujmout. Oči, tělo, hlas, úsměv. V tomhle jsem fakt stará škola, já se musím seznámit naživo. Ale každej jsme jinej. Někdo možná cítí tu sexuální přitažlivost i přes internet. Nezapomenu, když mi můj ex říkal, že mu žena musí ,,vonět." Několikrát se seznámil s holkou, ale když se pak objali nebo líbali, tak mu ,,nevoněla." Tak si představte, že se seznámíte s někým na netu, zamilujete se - což už se pár kamarádkám stalo a jdete na první rande. Jenže ten protějšek vám ,,nevoní." Takového promrhaného času. Na těch feromonech co vylučujeme určitě něco bude! I když na druhou stranu mám pár kamarádek, které se seznámily s partnerem na netu a už jsou spolu několik let.

Říkávalo se, že když začali vyrábět televize, klesla rapidně porodnost. No to bych chtěla vidět teď, to se asi porodní báby dost nuděj. V Assisi v nemocnici zavřeli porodní oddělení. Nevyplatilo se! Italové nesexujou, ale iPhone 6 má každej druhej. Děti každej druhej nemá! Tady něco nehraje. No na mne nekoukejte, já můžu bejt na tabletu od rána do večera, já se snažila roky, ale prd. Ovšem vy, co si koupíte iPhone 6, ale na děti prý nemáte dostatečný příjem - neblbněte, čas letí a než se nadějete, je tu čtyřicítka. I mně bylo před nedávnem dvacet. Milujte se a množte se, dokud to jde, protože je čím dál víc lidí, kterým to nejde. A nejde jen o ženský, ač chlap může plodit děti mnohem déle než žena. Jenže ty potvůrky mrňavý stárnou s chlapem, takže v padesáti už to nejsou takový hřebci, jako ve třiceti. Než se doplazej k vajíčku, chcípnou. A také myslím, že dítě je raději, když má mladého tatínka co si s ním hraje, co s ním je dlouhá léta a ne ,,dědečka." Jsou výjímky, co potvrzují pravidlo, jako ve všem. Mladý táta může být debil, co na dítě kašle, ovšem pán po padesátce může být větší atlet než někdo ve dvaceti (třeba já) a může žít do devadesáti. Jenže to jsou výjímnky!

,,Karla, dove sei (kde jsi)," volá na mne partner z ložnice. Jsem potichu, protože si zrovna píšu s kámoškou a fakt nemám náladu přerušit drbárnu u kafíčka a jít se tulit. Přijde do kuchyně a diví se, proč se mu neozývám. ,,No jo, to je furt psaní blogů, kecání s kámoškou, sledování českejch seriálů, chodíš spát ve tři a na mne nemáš čas." Dělá uraženého, ale i jemu to takhle vyhovuje. Vždyť tak harmonický vztah, jako máme teď, to jsme za sedm let nikdy neměli.

Kámoška mi povídá, jak se vaří s večeří a děti si odnesou jídlo do pokojíčku, manžel na gauč k televizi a ona ani vlastně nejí, protože už si něco zobla u vaření. Tak to by mi vadilo. Naštěstí v Itálii si na stolování potrpí většina lidí - víc než na sexování. Vždyť jinak by se rodina přes týden ani neviděla.  

Já jsem ráda, že alespoň snídáme, obědváme a večeříme spolu, u jednoho stolu. Ve spoustě rodin se každej zavře s talířem ke svému počítači. Vžyť je to i nezdravé. Je to horší, než jíst u televize. I tu se snažím při jídle nezapínat. Naštěstí jsou televizní noviny na mnoha programech v různém časovém rozmezí, takže se můj partner nemůže vymluvit na to, že mu utečou zprávy. Stejně už si je během dne přečetl na tabletu i na počítači v práci. Dřív se kupovaly troje noviny v trafice, teď se otevřou tři různé stránky a máte to. A zadarmo - skoro. Alespoň šetříme lesy, kam se zase za několik desítek let - až my vymřeme, vrátěj opice, protože ty nemají tablety a rozmnožují se. 

PS: Psáno s nadsázkou, ale ten tablet mu brzo rozšlapu ;) 

 

 

Autor: Karla Šimonovská - Slezáková | úterý 28.4.2015 21:56 | karma článku: 25,40 | přečteno: 1141x
  • Další články autora

Karla Šimonovská - Slezáková

Bílé Vánoce v Praze

,,A než řekneš švec, bude po Vánocích," zpívá se v jedné písničce a je to pravda. Ale ne tak úplně. V našich vzpomínkách zůstávají každé Vánoce uchovány a ty vzpomínky se nabalují a nabalují už od našeho dětství.

1.1.2022 v 21:47 | Karma: 31,84 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Zrzavé dětství v socialismu aneb Hlubočepy osmdesátých let

Občas mě přepadne taková nostalgie, že bych přežila i ten skládanej toaletní papír za korunu, kdybych se mohla vrátit v čase. A Pork Luncheon za 11 Kčs, zdá se mi ve vzpomínkách vynikající, i když vím, že byl pěkně hnusnej.

12.12.2021 v 21:21 | Karma: 44,63 | Přečteno: 9167x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Nestěžujme si, v Itálii jsou na tom kvůli Covidu-19 hůř a pořád se usmívají

Zdraví je v životě to nejdůležitější, to ví každý, ale spousta lidí si to v tom každodenním shonu neuvědomuje. Proto miluju italskou mentalitu, oni si totiž umí užívat života stále. I v těžkém období.

21.11.2021 v 18:54 | Karma: 44,54 | Přečteno: 9810x | Diskuse| Ostatní

Karla Šimonovská - Slezáková

Milé a nemilé překvapení aneb Bloger roku 2020

Blogeři nejsou za své blogy placeni, jak si mnozí myslí, ale psaní je baví, naplňuje a stmeluje. Když se sejdou, nikdo si na nic nehraje, všichni jsou si rovni, ať už jsou to lékaři, podnikatelé, profesoři, herci, učitelé atd.

17.11.2021 v 19:23 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1659x | Diskuse| Fotoblogy

Karla Šimonovská - Slezáková

Vypadám jak puberťák, může za to Pfizer?

,,To máš (to má) po tom očkování," slýchám stále častěji. Ať máte jakýkoliv lehce nevysvětlitelný zdravotní problém, může za to vakcína. I za alergie prý může. Dnes mi to dokonce řekl jeden lékař, což mě vyburcovalo k psaní.

21.10.2021 v 21:43 | Karma: 42,10 | Přečteno: 13742x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36,  aktualizováno  12:57

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 12:55

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Hory jsou poprvé bez souvislého sněhu, hlásí meteorologové. Zůstaly jen zbytky

3. května 2024  12:51

Čtvrtek byl podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) prvním letošním dnem, kdy nikde na...

Ukrajina může použít naše zbraně v Rusku, říká Británie. Eskalace, reaguje Kreml

3. května 2024  10:26,  aktualizováno  12:41

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 265
  • Celková karma 34,96
  • Průměrná čtenost 3722x
Pražanda, která žila 12 let ve střední Itálii, ráda na ni vzpomíná, ale ještě raději vzpomíná na osmdesátá léta v Československu.

Co mě baví? Žít, snít a vzpomínat :) 

Má kniha Zrzavé dětství v socialismu.... jestli se chcete vrátil v čase......, tak tady!