Zavedení dobrovolného společného vyměřovacího základu manželů

Bohužel se jedná o jeden z bodů programového prohlášení vlády. Cílem opatření je umožnit dobrovolné vyrovnání rozdílných důchodových nároků manželů nebo registrovaných partnerů. Toto opatření má omezit dopad rozdílných příjmů.

Jedná se o politické zadání, přičemž je ale třeba zvážit kdo a z jakých důvodů bude chtít tento institut využít. Mezi manželi již dnes existuje SJM, do kterého spadají příjmy obou manželů, včetně jejich příjmů z důchodového pojištění. Rozdílné důchodové nároky jsou tedy prostřednictvím SJM vyrovnány. Je tedy pravděpodobné, že manželé či partneři budou uvažovat o využití tohoto společného vyměřovacího základu spíše ze spekulativních důvodů s cílem, aby součet jejich budoucích důchodů byl vyšší než bez jeho využití. Může jít o situaci, kdy například jeden z manželů má velmi nízký vyměřovací základ ze samostatné výdělečné činnosti, nebo by naopak jeho velmi vysoké příjmy vedly k výši osobního vyměřovacího základu, který by přesahoval druhou redukční hranici. 

Dále je třeba si též uvědomit, že vysoké procento párů netvoří manželé, či partneři. Zavedení tohoto institutu zkomplikuje a zdraží proces přiznávání důchodů, ve stávajícím stavu nejsou totiž manželé propojováni a institut společného vyměřovacího základu ani nemá datovou podporu. V neposlední řadě máme poměrně vysoké procento rozvodovosti, které bude mít na zkomplikování již nyní složitého procesu během řízení o přiznání důchodu značný vliv. Nabízí se otázka, zda bude například při sporném rozvodu v rámci majetkového vyrovnání vyčíslováno a následně zohledněno to, že jeden z manželů/ partnerů přispěl ke zvýšení důchodu druhého? Pak je zde poměrně častá situace, kdy jeden z manželů/ partnerů získá zahraniční doby pojištění. Dojde k přerušení sdílení? Dohody manželů/ partnerů bude třeba evidovat a sledovat veškeré změny, které v nich nastanou. Pokud se při pozdější žádosti o důchod druhého z bývalých manželů/ partnerů dodatečně prokážou nové rozhodné skutečnosti a ovlivní sdílení a výši důchodu, kdo bude odpovědný za případný přeplatek? Je jasné, že přínos navržené změny může nastat jen u velmi úzké skupiny pojištěnců.

Z výše uvedených a dalších důvodů byl návrh společného vyměřovacího základu jako nesystémový, komplikovaný a drahý v minulosti zamítnut. Proč tedy nyní opět budeme pořizovat za hodně peněz málo muziky?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Karim | pondělí 9.10.2023 9:01 | karma článku: 11,07 | přečteno: 365x