Vláda odložila o rok zdanění prodejů firem.

V České republice se ročně prodá více něž sto firem, za které prodávající utrží více než 50 milionů korun. S návrhem na zdanění takových prodejů přišli Piráti už v roce 2019. Ministerstvo financí však chce zajistit právní jistotu.

Vládní pozměňovací návrh ke konsolidačnímu balíčku obsahuje odklad zavedení daně o jeden rok. Stát chce  na nové dani inkasovat stovky milionů korun ročně. Mnozí podnikatelé však prodej podílů svých firem původně naplánovali s osvobozením od daně.

Podle některých daňových poradců není zcela jasné, jak budou danit ti, kteří už se do prodeje firmy pustili, ale inkasovat budou teprve v budoucnu v nízkých ročních splátkách (pod zákonem stanoveným limitem).

V současnosti je prodej po uplynutí určité doby, po kterou vlastnil prodávající podíl ve firmě od daně osvobozený. V případě akciových společností je tato lhůta tříletá, u společností s ručením omezeným je pětiletá.

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek informoval, že danit se bude nikoli celá stávající hodnota prodávané firmy, ale jen přírůstek hodnoty firmy, který nastal  po účinnosti zákona, a jen pokud přesáhne stanovený limit.

Kdo bude prodávat svůj podnik,  bude potřebovat znalecký posudek na to, jakou jeho firma měla hodnotu na konci roku 2024. To lze stanovit i zpětně. Tuto výši si pak bude moct od prodejní ceny odečíst.  Prodejní cena se pak sníží o 40 milionů korun. Z rozdílu mezi upravenou prodejní cenou a odhadní cenou poníženou o stejně procento jako prodejní cena se bude počítat daň.

Prvních 1,4 milionu z vypočteného základu bude daněno 15 procenty a zbytek nad tuto sumu 23 procenty. 

Řadu podnikatelů bude patrně nové plánované zdanění  motivovat k rychlému prodeji jejich obchodních podílů ve firmách. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Karim | úterý 10.10.2023 19:40 | karma článku: 8,80 | přečteno: 264x