Senátem neprošla vládní novela zákoníku práce.

Senát 27. 7. po tříhodinovém projednávání rozhodl novelu zákoníku práce vrátil zpět Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy, které mají umožňovat pružnější pravidla pro dohody o provedení práce. 

Hospodářský a ústavně-právní výbor Senátu doporučily vrátit předlohu Sněmovně se změnami. V polovině července se naopak pro schválení bez úprav vyslovil senátní zdravotnický výbor. Celá novela by podle senátního návrhu měla být účinná nikoli od letošního září, ale až od příštího roku navzdory sankcím Evropské unie.

 

Novela měla transponovat směrnice Evropské unie (směrnici o transparentních a předvídatelných pracovních podmínkách v Evropské unii a směrnici o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob) a také reagovat na některé z problémů, se kterými se nyní zaměstnavatelé a zaměstnanci setkávají v praxi.

 

Evropská komise zahájila s ČR řízení kvůli neprovedení implementace unijních směrnic o předvídatelných pracovních podmínkách a o sladění práce a rodiny do českého práva. Za každou směrnici v dubnu stanovila sankci 45 milionů korun, k tomu se pak za každý den připočítává penále.

 

Řízení pro porušení unijního práva má několik fází. Skončit může žalobou k Soudnímu dvoru EU. Takzvané nenotifikační řízení začíná kvůli nepřenesení směrnic do legislativy v daném termínu. Ministerstvo práce v podkladech k novele zákoníku uvedlo, že Evropská komise mohla požadovat jednorázově minimálně 1,31 milionu eur (nyní asi 31,5 milionu korun) a za každý den až do nápravy penále od 1584 do 95.013 eur (38.090 až 2,28 milionu korun). Při nesplnění může proces skončit žalobou na ČR u Soudního dvora EU.

 

Pravidla obou směrnic měla v České republice začít platit už loni na začátku srpna.  Na jejich uvedení do praxe měla ČR přes tři roky. Minulá vláda však implementaci neprovedla. Novela, kterou připravilo ministerstvo práce, upravovala mimo jiné ustanovení týkající se práce na dohodu či zaměstnávání rodičů.

 

Senátní úpravy, které ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odmítl, nyní dostane k posouzení Sněmovna. Poslanci mohou senátní změny přehlasovat a prosadit svou původní verzi novely.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Karim | středa 9.8.2023 11:50 | karma článku: 7,84 | přečteno: 318x