Řecké poučení - držet hubu a krok

Slovensko si dovolilo luxus mít vlastní názor a nezadlužit se kvůli půjčce Řecku. Troufá si dokonce navrhnout bankrot pro předlužené země a za to se ocitlo v křížové palbě z Evropské banky, ministrů financí i eurokomisaře pro měnové záležitosti.

Vytloukání dluhů další půjčkou bývá u jednotlivce obvykle posledním stadiem před úplným sklouznutí do dluhové (pro)pasti.

 

Řecko se do dluhů nedostalo ani kvůli ekonomické nebo úvěrové krizi, ale dlouholetým klamáním sebe i ostatních. To že se tam dostalo je mimo jiné i fatální selhání kontrolních mechanismů jak Evropské centrální banky, tak i ostatních institucí v čele s Eurostatem.

Řecká ekonomika v kómatu je napojená na EuroJIPce a dostává štědré transfuze i od států které vypadají samy dost chudokrevně. Je víc než zřejmé, že peníze napumpované do řecké ekonomiky budou chybět  jinde a prohloubí riziko zpomalování ekonomického růstu. To vše by snad bylo ospravedlnitelné, pokud by to vedlo k očekávanému výsledku. Ale zatím se zdá, že se jedná spíše o zbožné přání a velmi dobře to vystihl Karel Hvížala na svém blogu. Přibývá hlasů varujících před tímto řešením, které jen prodlouží agonii a stejně nepovede k uzdravení. Za 3 roky se mohou státy eurozóny ocitnout před stejným dilema, zdali nadále krvácet při transfuzích nebo konečně přistoupit k operaci.

Ale ten na koho všichni ukazují prstem kupodivu není Řecko, ale 'lakomé' Slovensko. Nehoráznost tvrzení, že nyní by se Slovensko do eurozóny nedostalo jen ukazuje, že EU se mění na klub 'nás hochů co spolu mluvíme'. Snad se všichni už konečně vyléčí z ideí, že přijetí země do eurozóny je výsledkem splnění nějakých objektivních kiriterií.

Zas jedna země co promeškala skvělou příležitost mlčet. Jak je naivní očekávání slovenské premiérky, že se dočká omluvy od evropské byrokracie. Jen se ukazuje, jak rychle jsme dospěli od demokracie k eurokracii, kdy dříve suverení státy musí jen držet hubu a krok.

Do podpalubí teče voda, ale v salonech se ještě tancuje. Záchranné čluny pro všechny stejně nebudou ...

Zdroj cz.wikipedia.org :

Demokracie - (řecky δημοκρατíα), vláda lidu, původně z řeckého δημος (demos), lid a κρατειν (kratein), vládnout) je forma vlády, případně státu, ve které je zdrojem moci lid.

Byrokracie - pojem poprvé použil v roce 1745 Vincent de Gournay, vznikl jako složenina slov francouzského bureau (úřad, psací stůl, resp. plátno pokrývající úředníkův stůl) a řeckého kratein (vládnout).

Eurokracie - ???

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Kareš | sobota 11.9.2010 9:38 | karma článku: 43,84 | přečteno: 8329x